caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/221138/062531_ThermoSan_NQG_B1_10L_EXC_HU.png

ThermoSan Nano Quarz Gitter

Új, innovatív szilikon-gyanta kötőanyag integrált Nano-Quartz rácsszerkezettel, mely tartósan tiszta, gyorsan száradó homlokzatot biztosít. A ThermoSan NQG hatékony védelmet nyújt az alga képződés és gombásodás ellen.

 • Alkalmazás

  Nagyteljesítményű homlokzatfesték legfontosabb előnyei: a szerves térhálósított nano-quartz részecskék sűrű, kemény ásványi háromdimenziós kvarchálót képeznek a szennyeződések ellen, amely hosszantartó tiszta homlokzatot eredményez.

  A speciális szilikongyanta kötőanyag kombináció révén a ThermoSan NQG kitűnik optimális épületfizikai tulajdonságaival, mint vízlepergető tulajdonság, eső elleni erős védőhatás és nagyfokú vízgőzáteresztő képesség.  Ennek eredményeként a kész bevonat rendkívül gyors száradást biztosít esőzések és nedves, párás időjárási körülményeket követően.

  A ThermoSan NQG alkalmas minden jelenlegi, hordképes többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszer (THR /ETICS /WDVS) felületmegóvó bevonataként, mint például műgyanta-, szilikongyanta- mészcement- szilikát- és könnyűvakolatok. A ThermoSan NQG használható hagyományos vakolt homlokzatfelületekre valamint régi homlokzatok átfestésére.

  Tulajdonságok

  • Nano Quartz Gitter (NQG) technológia
  • Caparol Clean-Concept
  • Aggresszív légszennyeződésnek ellenál köszönhetően a Nano Quartz rácszerkezetnek
  • Speciális fotókatalitikus pigmenteket tartalmaz
  • Eső elleni erős védőhatás
  • Időjárásálló
  • Nagyfokú páraáteresztő képesség
  • Filmkonzerváló adalékanyagot tartalmaz, ezáltal védelmet biztosít az algák és gombák ellen
  • Alkáliáknak ellenáll, így nem elszappanosítható
  • A CO2-t nagy mértékben átengedi
  • Nem filmképző, mikropórusos
  • Elfedi a finom vakolatrepedéseket
  • Sötét színárnyalatok esetében csökkenti a látható nyomokat, amennyiben a felület erős mechanikai igénybevételnek van kitéve
  • Vízzel hígítható, környezetkímélő és szagtalan
  • Vízgőzáteresztő képesség (sd érték): < 0,06 m - megfelel a DIN 1062 szerinti V1 (magas)  osztálynak
  • Nespri-TEC (ködmentes gépi szórástechnika) változatban is: ThermoSan NQG Nespri-TEC

  Bázis

  Kombinált szilikongyanta emulzió és innovatív hibrid kötőanyag szervetlen / szerves alapon.

  Kiszerelés/csomagolási egység

  Vödör 
  2,5 liter / 10 liter

  Színek

  Szín: Fehér

  A ThermoSan NQG gyárilag vagy Caparol partnereknél ColorExpress színezőgép rendszerrel a használatos Caparol színkártyák által színezhető. Saját színezéssel CaparolColor vagy AmphiColor Vollton- und Abtönfarbe maximum 20% arányú hozzákeverésével a ThermoSan NQG sokféle dekoratív színárnyalatban is elérhető. Saját színezés esetében szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében.

  Feldolgozás előtt mindig ellenőrizze a színezett terméket az esetleges színeltérések elkerülése érdekében. Szomszédos, illetve nagy, egybefüggő falfelületeken az egységes, homogén megjelenés érdekében mindig ugyanabból a gyártásból (Charge) származó színezett festéket használjon. A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként (pl.: CapaGrund Universal, HaftGrund EG) (egy hasonló pasztell színárnyalt felhordása, amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy további rétegre.

  Fényességi fok

  Matt / G3

  Tárolás

  Hűvös, fagymentes helyen.

  Műszaki adatok

  A DIN EN 1062 szerinti jellemzők: 
  A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

  Maximális szemcsenagyság

  < 100 µm, S1

  Sűrűség

  kb. 1.5 g/cm3

  Száraz rétegvastagság

  100 - 200 µm, E3

  Vízátbocsátási ellenállás (w érték)

  < 0.1 [kg/(m2 · h0.5)] (alacsony), W

  Páraátbocsátási ellenállás ( sd -érték )

  < 0.14 m (magas),  V1

  A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

  Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
  ++
  (–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

  Alkalmas alapfelületek

  Az alapfelület legyen szilárd, stabil, száraz, tiszta és minden olyan anyagtól mentes mely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését.

  Alapfelület előkészítése

  Új és meglévő. sértetlen, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek (ETICS /WDVS) diszperziós-, szilikongyanta-, mész (PIc) mész-cement (PII) kötőanyagú felületképzéssel. Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1 N / mm2.
  A meglévő rendszert megfelelő nedves tisztítási eljárással tisztítsa meg. Maximális hőmérséklet nagynyomású vízsugárhoz: 60 °C, nyomás: max. 60 bar.  A felületet hagyjuk alaposan megszáradni, melyet követően a ThermoSan NQG-t, mint befejező festékbevonatot az alábbiak szerint hordjuk fel.

  Vakolatok PIc (mész), PII (mész-cement), PIII (cement) habarcs osztály szerint / Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1 N / mm2.
  Az új vakolatrétegeket általában 2-4 hétig, 20 °C-on és 65% relatív páratartalom mellett kezeletlenül kell hagyni. A kedvezőtlen időjárási viszonyok pl. szél vagy eső esetén, hosszabb száradási, kötési időtartamot kell biztosítani. CapaGrund Universal, mint további alapozó réteg használatával a PIc, PII és PIII habarcsosztályba tartozó vakolatokon csökkenthető a mészkőképződés kialakulása. A lúgos záró réteget 7 napos száradási időt követően lehet felhordani.

  Régi, meglévő vakolatok:
  A felületi javításoknak elegendő időt kell biztosítani, hogy megfelelően megszáradjanak és kikeményedjenek. Normál nedszívású felületekre a ThermoSan NQG max 5% tiszta vízzel hígítva közvetlenül felhordható. Erősen porózus, nedszívó és enyhén krétásodó felületeket Amphisilan Konzentrat vagy OptiGrund E.L.F. termékkel alapozzuk. Erősen krétásodó felületek esetén az alapozást Dupa-Putzfestiger termékkel végezzük.

  Régi, meglévő szilikát festékbevonatok, vakolatok:
  Tisztítsa meg a stabil, megfelelően szilárd bevonatot mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően. Távolítsa el a laza, málló, instabil felületeket majd használjon Dupa-Putzfestigert, mint alapozó réteget.
  Cementkötésű forgácslapok / szálcement (eternit) lemezek:
  A cementkötésű forgácslemezek magas lúgossága miatt Disbon 481 EP-Uniprimer-rel alapozzon, a mészkivirágzás elkerülése érdekében.

  Meglévő, stabil diszperziós és szilikongynat vakolatok:
  A szennyezett felületet mechanikus úton (kefével, dörzsöléssel) vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően tisztítsa meg. A nedves technikával tisztított felületeket hagyja alaposan megszáradni. Alapozóként Dupa-Putzfestigert használjon egyéb esetben CapaGrund Universalt.

  Meglévő, stabil diszperziós, szilikát és szilikon festékbevonatok:
  Tisztítsa meg a stabil, megfelelően szilárd bevonatot mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően. Normál nedszívású felületeken a ThermoSan NQG közvetlenül felhordható, lásd a „Bevonatrendszer” fejezetben leírtakat.  Mérsékelten nedszívó felületen alapozzon CapaGrund Universal-al max. 3% tiszta vízzel hígítva. Erősen nedszívó felületeken az alapozás OptiSilan Tiefgrund-al vagy Dupa-Putzfestiger-el történjen. Régi hordképes bevonat polisztirol alapú homlokzati hőszigetelő rendszeren mely erősen nedszívó, jól tapad és felületén finom hajszálrepedések találhatóak az alapozást Dupa-Putzfestiger-el végezzük.

  Fényes és vízlepergető (hidrfofób) felületek:
  A felületet mechanikusan édesíteni szükséges ezt követően CapaGrund Universal-al alapozzunk. Amennyiben a mechanikus érdesítést követően is jelen van a vízlepergető tulajdonság, javasoljuk a Dupa-Haftgrund alapozó bevonat használatát.

  Nem hordképes vakolatok és festékbevonatok:
  Diszperziós bevonatok esetében a nem teherbíró, laza, málló részeket mechanikus úton vagy festékeltávolítóval távolítsa el, majd a felületet az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral tisztítsa meg. Erősen porló, krétásodó és nedszívó felületeknél alapozóként Dupa-Putzfestigert használjon.
  Ásványi bevonatok: Teljesen távolítsa el a nem teherbíró, laza, málló részeket mechanikus úton (kefével, dörzsöléssel, kaparással) vagy az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral. A megtisztított nedves felületeket a további kezelés előtt hagyja jól megszáradni. Alapozórétegként alkalmazzon az Dupa-Putzfestiger terméket.

  Tégla-homlokzatfalazat:
  Bevonás céljára csak fagyálló, idegen zárványokat nem tartalmazó előfalazó elemek vagy klinkertéglák alkalmasak. A falazásnak repedésmentesen fugázottnak és sómentesnek kell lennie. Alapbevonat AmphiSilan Konzentrat. Ha a ThermoSan közbenső bevonat után barna elszíneződés keletkezik, a záróbevonatot Duparollal kell elkészíteni.

  Mészhomokkő-falazat:
  Bevonás céljára csak fagyálló, duzzadó vagy elszíneződő idegen zárványokat, mint pl.: homokot vagy agyagot nem tartalmazó felületek alkalmasak. A fugázást repedésmentesen kell elkészíteni. A kenődő felületeket megtisztítani, sókivirágzásokat szárazon lekefélni. Az alapozást OptiGrund E.L.F. végezzük.

  Ipari füsttel vagy korommal szennyezett felületek:
  Alkalmazzon oldószer tartalmú Duparol homlokzat festéket.

  Alga- vagy penészfertőzött felületek:
  A felületet mechanikus úton (keféléssel, dörzsöléssel, kaparással) vagy az előírások szerint nagynyomású vízsugárral meg kell tisztítani. Ezt követően a megtisztított felületet kenjük át Capatox-al vagy Fungigrund-al, majd hagyjuk megszáradni.

  Felületek sókivirágzással:
  A sókivirágzásokat szárazon, keféléssel el kell távolítani majd alapozóként DupaGrund terméket használjon. Sókivirágzásos felületek bevonásánál a bevonat tartós tapadása, ill. a sókivirágzások megakadályozása nem szavatolható. Nagyobb felületeken alkalmazható a Capatect Sanierputz rendszer vagy a Histolith műemlékcsalád termékei.

  Repedt vakolat- és betonfelületek:
  Alkalmazzon Permasilan vagy Capa-Elast bevonatokat.

  Hibás felületek:
  A kisebb hibás felületeket Caparol Fassaden-Feinspachtel-lel, a nagyobb, mélyebb felületi hibákat 20 mm-ig Histolith-Renovierspachtel-lel javítsuk, majd a javított felületeket alapozzuk.

  Anyag előkészítés

  Felhasználás elött a ThermoSan NQG-t kézzel vagy alacsony fordulatszámú rozsdamentes keverőszárral keverjük össze. A termék speciális tulajdonságainak megőrzése érdekében más termékkel nem keverhető.

  A felhasználás módja

  Ecsettel, hengerrel vagy Airless szórással. 
  Airless szórással történő alkalmazás esetén javasoljuk a ThermoSan NQG Nespri-TEC termék és a ködmentes szórástechnikát eredményező Nespri-TEC rendszer alkalmazását.

  Bevonatrendszer

  Alapozó réteg: 
  Alapfelületek előkészítése fejezetben leírtak alaján. 

  Köztes bevonat:

  ThermoSan NQG max. 5% tiszta vízzel hígítva. 

  Végső, fedőbevonat:
  Higítatlan vagy esetleg max. 5% vízzel hígított ThermoSan NQG. A rétegek felvitele között legalább 12 óra száradási időt kell hagyni.
  Befejező, fedőréteg esetén javasoljuk a termék hígítatlan alkalmazását. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség, speciális jellemzők).

  Felhasználás

  Kb. 150-200 ml /m2 /rétegenként, sima alapfelület esetén. Az anyagfelhasználás nagymértékben függ az alapfelület minőségétől és a felhordás módjától. A megadott érték tájékoztató jellegű, pontos értéket a helyszínen próbafestéssel kell meghatározni.
  Annak érdekében, hogy az alga- és gombaképződés ellen a lehető leghatékonyabb védelmet biztosítsuk két rétegben 400 ml /m2 anyagigényű bevonatot kell alkalmazni, hogy az átlagos rétegvastagság legalább 200 µm legyen.

  Feldolgozási feltételek

  Feldolgozási és száradási alsó hőmérséklethatár:
  Min. +5 °C alapfelület, környezet és levegő hőmérséklet.

  Száradás/száradási idő

  + 20 °C-nál és egy 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület már száraz és újra festhető, 24 óra elteltével esőálló lesz. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőfoknál és magasabb relatív páratartalomnál meghosszabbodik ez az időtartam.

  Szerszámok tisztítása

  Használatot követően, azonnal, vízzel.

  Megjegyzés

  A foltosodás elkerülése érdekében a nagyobb felületeket nedves a nedvesre történő eljárással, egy munkafázisban kell bevonni. Vízzel terhelt vízszintes felületeken a termék nem használható. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen.

  Csak sértetlen többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) kezelhetőek festéstechnikai eszközökkel. Sérült felülethez a Capatect felújító rendszert ajánljuk. A polisztirol hőszigetelőmaggal ellátott homlokzati hőszigetelő rendszeren nem alkalmazható oldószertartalmú alapozó, kivétel Dupa-Putzfestiger.

  A ThermoSan NQG speciális hatóanyagokat tartalmaz a szerves anyagok (algák, penészgombák) kialakulásának kiküszöbölésére. A hatóanyag tartós védelmet biztosít, de a hatékonyság időtartama az adott objektum körülményeitől, mint pl.: fertőzés erőssége, nedvességtartalom intenzitása, időjárási jellemzők függ. Ennek következményében a tartós védelem nem minden esetben garantálható.

  Sötét színárnyalatok esetén a karcolások mechanikai sérüléseket (fényes csíkokat un „írás-effekt”) eredményeznek, mely a termék jellemzője.

  Nedves időjárási viszonyok (eső, köd, harmat) esetén, a hideg felületeken az adalékanyagokból sárgás- átlátszó, enyhén fényes- és ragadós nyomok, felületi effektusok jelentkezhetnek az időjárás által okozott lassú száradás következtében. Az adalékanyagok nyomai vízzel oldhatóak és elegendő vízmennyiség hatására eltűnnek, mint pl. ismétlődő intenzív esőzések. A megszáradt bevonat minőségét e változások nem befolyásolják. Közvetlen átdolgozás esetén az adalékanyagok nyomait előzetesen nedvesíteni kell és rövid reakcióidő után teljesen el kell távolítani, le kell mosni. A megtisztított felületet CapaGrund Universal-al alapozzuk. A nyomok nem fordulhatnak elő, nem jelentkezhetnek amennyiben az anyagot megfelelő éghajlati viszonyok között alkalmazzák.

  A homlokzat, mint minden emberi használatra készült szerkezet- igényli a „jógazda” magatartást, többek között a folyamatos figyelemmel kísérést és szükség esetén a felület megelöző karbantartását, tisztását.

  A felületi javítások nyomait számos tényező befolyásolja melyek a száradást követően is láthatóak maradhatnak. Bővebben lásd a német BFS 25. számú műszaki adatlap
  Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság.

  Tanúsítványok

  Németországi mínősítések:
  ThermoSan NQG vízgőzáteresztési képesség.
  ThermoSan NQG alga- és gombatámadás.
  ThermoSan NQG film konzerválóréteg hatékonysága.

  Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  Gyermekektől elzárandó. A festék használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Szembe kerülés esetén azonnal vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Bőrrel történő érintkezés esetén azonnal mossa le bő vízzel és szappannal. Amennyiben lenyeli forduljon szakorvoshoz mivel megzavarhatja a bélflóra normális működését. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni. Használjon A2 / P2 kombinált szűrőt. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba.

  Tartalmaz: 1,2-benzizotiazol-3 (2H)-on, 2-metil-2H-izotiazol-3-on. Allergiás reakciót válthat ki. 

  Az 528/2012 európai rendelet szerint ez a termék "kezelt árucikk" (nem biocid termék) amely a következő biocid anyagokat tartalmazza: terbutrin (CAS-szám: 886-50-0), karbendazim (CAS-szám: 10605 -21-7), izoproturon (CAS-szám: 34123-59-6), 2-oktil-2H-izotiazol-3-on (CAS-szám: 26530-20-1).

  Ártalmatlanítás

  Csak az üres kiszerelést szabad a szelektív hulladékfeldolgozóba leadni. Folyékony anyagmaradékot vizesbázisú festékek hulladékaként, a beszáradt anyagmaradékot háztartási hulladékként kell kezelni

  EU határérték a VOC tartalomra

  EU határérték erre a termékre (kategória A/c) 40 g/l (2010). Ez a termék max. 20 g/l VOC-t tartalmaz.

  Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

  Hibrid kötőanyag (szerves szilikát / akrilát), szilikongyanta, titán-dioxid, szilikátok, kalcium-karbonát, ásványi töltőanyagok, víz, filmképző segédanyagok, adalékanyagok. Konzerváló anyagok (metil-/benzizotiazolinon, klór-metil-izotiazolinon és metil-izotiazolinon (3: 1)) és filmkonzerváló-anyagok (oktil-izotiazolinon, terbutrin, cink-pirition).

  További részletek

  Lásd a termék Biztonság Adatlapját.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Product recommendation:

  AmphiSilan-plus

  Muresko

  CarboSol Grund

  Amphisilan Konzentrat

  Capatox