A Caparol története

Egy 120 éves cégtörténet mérföldkövei

1885

Ernst Murjahn és fia Eduard - a hamburgi export-import kereskedelmi vállalkozás az "Ernst Murjahn & Sohn"tulajdonosai - Odenwald-ban mangán bányászati jogot szereznek. Az itteni földtani vizsgálatok során találkoznak az Amphibol nevű ásvánnyal.

1889

Eduard Murjahn kidolgoz egy eljárást a korábban talált Amphibol feldolgozására. Ő alapította 1889-ben - Ernsthofen/ Odenwald-ban - a "Deutschen Amphibolin-Werke von Eduard Murjahn" vállalatot, majd kezdte meg a festékek, korróziógátló fémfestékek és vakolat porok gyártását.

1894

Robert Murjahn - Eduard Murjahn fia – kifejlesztett egy mész és kréta alapú vakoló-festő port. Ez a por egy 1894-ben – az észak németországi Kiel városában - tartott kiállításon díszoklevelet kapott és aranyérmet nyert.

1895

Robert Murjahn megalapítja a "Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn" céget a németországi Ober-Ramstadt-ban. Az első vakolatok és a "Murjahns Anstrichpulver" előállításának kezdete.

1926

A cégalapító 24 éves fia ifjabb Dr. Robert Murjahn belép a céghez.

1928

Dr. Robert Murjahn kifejleszti a vizes emulziós kötőanyagú „Caparol”-t, aminek a segítségével a festők - pigmentek és töltőanyagok hozzáadásával - saját maguk ki tudták keverni a szükséges színeket. A Caparol név a három fő összetevő neveinek a kezdőbetűiből jött létre, CAsein, PARaffin és OLeum. Ez az új termék vezette be az emulziós-kötőanyagtechnikát a festékek piacára.

1936

Dr. Robert Murjahn először alkalmazott acryldiszperziót kötőanyagként az olaj helyett a Caparol termékben, ami "Caparol-Paste-Ölfrei" néven került a piacra és lett a kezdete a modern diszperziós festéktechnikának.

1953

A „Capaplex” alapozó piaci bevezetése.

1954

"Murjahns Latexfarbe" néven piacra kerül az első, feldolgozásra kész diszperziós latexfesték.

1956

Megkezdődik egy Vinylpropionat bázisú diszperziós festéknek a tradicionális „Amphibolin” néven történő értékesítése.

1957

A „Disbon GmbH, Ober-Ramstadt” megalapítása.

1959

„Muresko” márkanéven egy új fejlesztésű diszperziós festék kerül a piacra.

1963

A „Duparol” nevű a polimergyanta homlokzatfesték bevezetése.

1973

A „Capacryl” akrillakkok piaci bevezetése.

1976

„Sylitol” márkanév alatt egy modernizált szilikátfesték szortiment kerül bevezetésre.

1978

Dr. Robert Murjahn halála után a DAW vezetésében a feladatait - az 1973-óta cégvezetőként tevékenykedő - fia Dr. Klaus Murjahn veszi át.

A „Capamix” gépi színező rendszer piaci bevezetése a festékek, lakkok és vakolatok számára.

1981

A „Capatect Dämmsysteme GmbH & Co. Energietechnik KG, Ober-Ramstadt.” megalapítása a Capatect márkával jelölt hőszigetelő rendszerekhez.

1984

A csíkos elefánt lesz a Caparol cég új emblémája. Az első bemutatkozása a müncheni „Farbe” kiállításon volt.

1985

A világ első emisszió minimalizált és oldószermentes beltéri festékének az "Indeko-plus E.L.F."-nek a bemutatkozása.

1987

Az AmphiSilan termékkel piacra kerül egy esőállóbb, egyidejűleg még páraáteresztőbb szilikongyanta homlokzatfesték.

1989

A Caparol Farben GmbH & Co KG. megalapítása.

A DAW (Deutschen Amphibolin-Werke von Robert Murjahn) holdinggá szervezése. A cégcsoport tagjai: Caparol, Capatect, Disbon és Alpina.

1993

A Capalac Lack- és Lazúrprogram bevezetése.

1999

A kölni „Farbe” kiállításon bemutatják, majd megkezdik a piaci bevezetését a „Caparol 3D System” színkollekciónak.

2003

A Caparol Shanghai megalapítása, saját termelőkapacitással a kínai piac számára.

2004

Egy új SilaCryl®-bázisú homlokzatfesték piaci bevezetése Muresko SilaCryl® néven.


A Nespri-TEC®-System - ködmentes homlokzatfesték szóró technika - bemutatkozása.

2005

A DAW cég 110 éves fennállást ünnepeli.

A Caparol Wellness festékek (CapaSan – fotokatalitikus tulajdonságú beltéri festék és az ElectroSchild – elektromágneses sugárzást csökkentő alapozó) bevezetése.

A Nespri-TEC®-System (ködmentes szórótechnika) Németországban elnyeri a „Bundespreis 2005 für hervorragende innovatorische Leistungen für das Handwerk“díjat.

2007

A kölni „Farbe – Ausbau & Fassade” kiállításon bemutatkozik a „Carbon-Edition” termékcsalád. A szénszálerősítés alkalmazásával elért nagyfokú ütésállóság és tartósság egy új generációt hozott létre a homlokzati hőszigetelések terén.

2008

Egy új - Nano-Quarz-Gitter technológián alapuló - homlokzatfesték generáció bevezetése piacra a ThermoSan NQG és az Amphisilan NQG termékekkel. Ez az új receptúra gondoskodik arról, hogy csökkenjen a szennyező részecskék megtapadása, ezzel még tovább őrizze tiszta élénk színét a homlokzat.

2010

A müncheni „Farbe – Ausbau & Fassade” kiállításon bemutatkozik az innovatív FASSADE A1 színkollekció. Az 500 színárnyalat speciálisan a homlokzatokhoz lett kiválasztva és a Caparol NQG Prémium homlokzatfestékekkel együtt kiváló színtartósságot biztosítanak.