caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/288799/075695_CAPAROL_Samtex_7_B1_10_L_EC_PL.png

Samtex 7

Ujjlenyomatoknak, pornak és szennyeződéseknek ellenálló, hatékonyan tisztítható beltéri latex festék a hosszantartóan tiszta, makulátlan selymesen matt beltéri falfelületekhez.

 • Alkalmazás

  Hatékonyan és foltmentesen tisztítható és színeivel visszafogott eleganciát eredményező selymesen matt beltéri latex falfesték. Az alkalmazott komponenseknek és a hirdoplaszticitás hiányának köszönhetően a szennyeződés nem tapad meg a felületen, még a sarkok, szellőzőnyílások és a radiátorok közelében sem. Tulajdonságai miatt különösen alkalmas lakó-, kereskedelmi-, oktatási és egészségügyi helyiségekbe, ahol rendszeres faltisztítást nem terveznek, de fontos a falfelület minél hosszabb ideig tartó tisztasága. Rendkívül könnyen eloszlatható, anélkül, hogy jelentős ellenállás érződne hengerezés közben. A kész felület egységes, szép, homogén megjelenéssel rendelkezik. Vékony, diffúz jellemzőinek köszönhetően struktúra megtartó, emiatt kiválóan alkalmas dombornyomott tapéták festésére.

  Tulajdonságok

  • Emisszió-minimalizált és oldószermentes (E.L.F.)
  • Hozzájárul az egészségbarát lakó- és munkakörnyezethez
  • Visszafogott, selymes hatású, elegánsan matt megjelenés
  • Magas fehérségi fok és ColorExpress rendszerben tetszés szerint színezhető
  • Kivallóan eloszlatható, ellenállás nélkül hengerezhető
  • Kb 2-4 órát követően átfesthető
  • Magas fedőképesség: 2. kategória
  • Ellenáll az ujjlenyomatoknak, pornak és a szennyeződéseknek
  • Moshatósági kategória: 1. (mosható és dörzsálló)
  • Rezisztens a vizes fertőtlenítőszereknek és háztartási tisztítószereknek 
  • Vékonyrétegű, struktúrát megtartó – ideális dombornyomott tapétákra

  Bázis

  Szintetikus latex DIN EN 55945 szerint.

  Kiszerelés/csomagolási egység

  Vödör
  10 l / 2,5 l

  Színek

  Szín: Fehér

  A Samtex 7 gyárilag vagy Caparol partnereknél ColorExpress színezőgép rendszerrel a használatos Caparol színkártyák által színezhető. Saját színezéssel CaparolColor vagy AmphiColor Vollton- und Abtönfarbe bármely arányú hozzákeverésével a Samtex 7 sokféle dekoratív színárnyalatban is elérhető. Saját színezés esetében szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében. Feldolgozás előtt mindig ellenőrizze a színezett terméket az esetleges színeltérések elkerülése érdekében. Szomszédos, illetve nagy, egybefüggő falfelületeken az egységes, homogén megjelenés érdekében mindig ugyanabból a gyártásból (Charge) származó színezett festéket használjon.
  A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként egy hasonló pasztell színárnyalt felhordása (pl.: HaftGrund EG), amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy további rétegre.

  Fényességi fok

  Matt MSZ EN 13300 szerint

  Tárolás

  Hűvös, fagymentes helyen.

  Műszaki adatok

  Az MSZ EN 13300 szerinti jellemzők:
  A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

  Nedves tisztíthatóság

  Osztály: 1, megfelel DIN 53778 szerinti mosható és dörzsállóságnak

  Kontrasztarány

  Fedőképességi osztály: 2.
  6 m2 /liter  ill. 160 ml /m2 kiadósság esetén.

  Maximális szemcsenagyság

  Finom (< 100 µm)

  Sűrűség

  Kb. 1,32 g/cm³

  Kiegészítő termék

  CapaSol Konzentrat, CapaSol RapidGrund, HaftGrund EG

  A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

  Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
  ++o
  (–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

  Alkalmas alapfelületek

  Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz, valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes, amely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését. Kérjük, olvassa el a 650. számú (Alapfelületek és azok előkezelése) műszaki adatlapunkat a különféle felületek alkalmasságról és a szükséges előkezelésről.

  Alapfelület előkészítése

  Mészhabarcs- és javított mészhabarcs vakolatok (PII és PIII habarcs osztály szerint), minimális nyomószilárdság DIN EN 998-1 szerint: 1,5 N / mm2: A szilárd, normál nedvszívóképességű felületek előkezelés nélkül bevonhatók. Erősen porózus és nedvszívó vakolatokat alapozza CapaSol RapidGrund vagy CapaSol Konzentrat mélyalapozókkal.

  Gipszvakolatok PIV habarcs osztály szerint, minimális nyomószilárdság a DIN EN 13279 szerint: 2 N / mm2:
  Alapozás HaftGrund EG használatával. Az egyenetlen és zsugorodott gipszvakolatokat előzőleg meg kell csiszolni, majd portalanítani. Az így előkészített felületet alapozza Dupa-Putzfestigel-el. Vízbázisú mélyalapozók használatakor a felület megduzzadhat, amely akár a fedőbevonat visszaoldódásához vezethet.

  Gipszlapok:
  A szívó alapfelületeket CapaSol RapidGrund vagy CapaSol Konzentrat mélyalapozóval elő kell kezelni. Tömör, félfényes, sima felületeket alapozza tapadásjavító HaftGrund EG-vel.

  Gipszkartonlapok:
  Glettéleket csiszolja meg. Puha és csiszolt gipszrészeket erősítse meg DupaPutzfestiger alkalmazásával. Alapozás HaftGrund EG, CapaSol RapidGrund vagy CapaSol Konzentrat termékekkel. Vízzel oldható, elszíneződő anyagtartalmú lapok esetén a felületet Caparol AquaSperrgrund fein szigetelő alapozóval szükséges kezelni. Kérjük, vegye figyelembe a BFS 12. adatlapját.

  Beton:
  Az esetlegesen visszamaradt leválasztó anyagmaradékokat, zsaluolaj maradványokat, valamint a porló, málló részeket el kell távolítani.

  Pórusbeton:
  Alapozás Capaplex-el 1:3 arányban, vízzel hígítva.

  Mészhomokkő, bevonat nélküli téglafelületek:
  Előkezelés nélkül bevonhatók.

  Hordképes bevonatok: A matt, gyengén szívó rétegek előkezelés nélkül, közvetlenül bevonhatók. Fényes felületeket és mázolóanyagokat érdesítse, majd alapozás HaftGrund EG használatával.

  Nem hordképes bevonatok: Távolítsa el a nem hordképes lakk-, diszperziós- vagy emulziós bevonatokat. Gyengén nedvszívó, sima felületek alapozása egy rétegben HaftGrund EG-vel. Az erősen porózus, málló, ill. szívó felületeket alapozza CapaSol RapidGrund-al. Nem hordképes ásványi festékbevonatokat mechanikus úton el kell távolítani, majd a felületet portalanítani. Alapozás DupaPutzfestiger-el.

  Enyves festék bevonatok:
  A festendő felületet alapfelületig lemosni, majd alapozás Dupa-Putzfestiger használatával.

  Festetlen fűrészporos és dombornyomott papírtapéták: Előkezelés nélkül átvonhatók.

  Nem stabilan tapadó tapéták: Maradéktalanul távolítsa el, ragasztó- és hulladék maradványokat mossa le. Alapozás Dupa-Putzfestiger használatával.

  Penészes, gombás felületek:
  A penész- és gombafertőzött felületeket nedves tisztítással el kell távolítani, meg kell tisztítani. A felületet Capatox gombafertőzések ellen alkalmazható vizes mikrobiocid oldattal át kell kenni, majd hagyni alaposan megszáradni. Alapozás az alapfelület tulajdonságaitól függően. Erősen penészes felületeknél vagy várható penészesedés esetén az Indeko-W vagy Fungitex-W termékek használata ajánlott. Az ide vonatkozó törvényi- és hivatalos előírásokat, szabályozásokat figyelembe kell venni.

  Nikotin-, víz-, korom- és zsírfoltok:
  A nikotinszennyeződéseket, valamint a korom- és zsírfoltokat vízben feloldott háztartási zsíroldó tisztítószerrel le kell mosni, majd hagyni alaposan megszáradni. Kiszáradt vízfoltokat szárazan lekefélni. Szigetelő alapozás AquaSperrgrund fein alapozóval. Erősen szennyezett felületek fedőfestésére Aqua-inn Nr.1 alkalmazása ajánlott.

  Fa- és faalapú szerkezetek:
  Használja a vízzel hígítható, környezetkímélő Capacryl PU család termékeit.

  Apró felületi hibák: Megfelelő előkészítést követően a felület Caparol Glett vagy Caparol Akkordspachtel SF „plus” használatával az előírásoknak megfelelően kijavítható, majd ezt követően felülettől függően alapozandó.

  Kiegészítés Q2/Q3 minőségű gipsz alapú rétegek / vékony gipszrétegek < 0,5 mm előkészítéséhez: A Q2/Q3 minőségi osztálynak megfelelő gipsztartalmú, hidraulikusan kötő kiegyenlítő anyagok használata esetén transzparens, vízbázisú mélyalapozó ajánlott (Hivatkozva a Bundesverband Farbe, Gestaltung, Bautenschutz és a Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz Maler&Lackierer 2-9/2020 számú, "A bevonatok tapadási problémái töltött gipszkartonlapokon" című ismertetőjére).
  A gipszalapú, Q3 minőségű kiegyenlítés alternatívájaként megbízhatóan alkalmazhatók a felhasználásra kész, pasztaszerű glettanyagok.

  A felhasználás módja

  Ecsettel, hengerrel vagy megfelelő Airless szóróberendezéssel.

  Airless beállítások
  Teljesítmény:2,6 l /perc
  Standard Airless értékek
  Nyomás:200 bar
  Szórásszög:50°
  Fúvoka méret:0,017"
  Hígíthatóságmax. 10% vízzel
  WAGNER HEA értékek: WAGNER PS 3.25
  Nyomás:120 - 140 bar
  Szórásszög:50°
  Fúvóka méret:0,015" - 0,017"
  Hígíthatóságmax. 5% vízzel
  Szűrők
  Gép:60
  Pisztoly50


   
  Használatot követően a gépet tiszta vízzel azonnal meg kell tisztítani. A hígítás mértéke a gép teljesítményétől (maximális teljesítmény / áramlás) és szórás technikájától függ. A fúvóka/dűzni szöge és mérete a szórás sebességétől függ (az elvárt rétegvastagság elérése érdekében).

  Bevonatrendszer

  Bevonatrendszer (megfelelően előkészített alapfelületeken):
  Alap- és közbenső réteg: Samtex 2 szükség esetén max 2% vízzel hígítva vagy Samtex 7 szükség esetén max 3% vízzel hígítva
  Fedőréteg: hígítatlan Samtex 7 

  Használt előtt a terméket kézzel vagy lassú fordulatú keverővel alaposan fel kell keverni! Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenálló képesség, speciális tulajdonságok).

  Felhasználás

  Kb. 80 - 100 ml /m2 /rétegenként.
  Két réteg 13 mm szálhosszúságú hengerrel, gipszkarton lapokra kb. 160 ml /m2, durvább felületekre és meglévő diszperziós festékekre kb. 200 ml /m2

  Az anyagfelhasználás nagymértékben függ az alapfelület egyenetlenségétől, minőségétől és a feldolgozás módjától. A megadott értékek tájékoztató jellegűek, pontos értéket a helyszínen, próbafestéssel kell meghatározni.

  Feldolgozási feltételek

  Az alkalmazás és a száradás során az alapfelület, anyag és a környezet alsó hőmérséklethatára +5 °C.

  Száradás/száradási idő

  + 20 °C-nál és 65 %-os relatív páratartalom mellett 2-4 óra után a felület száraz és átfesthető. Kb 3 napot követően lesz teljesen száraz és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb relatív páratartalomnál a száradási idő arányosan növekszik.

  Megjegyzés

  A termék speciális tulajdonságainak megőrzése érdekében más termékkel nem keverhető.

  A foltosodás elkerülése érdekében a festékbevonatot egy ütemben ún „nedves a nedvesre” technikával kell felhordani. Airless feldolgozás esetén a terméket alaposan fel kell keverni és átszűrni.

  A matt festékek tisztítást követően kifényesedhetnek, amely nem a termék hibája, hanem a matt festékek sajátossága.

  Caparol Tiefgrund TB beltéri használata esetén tipikus oldószerszag léphet fel. Ennek megfelelően gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről. Érzékeny területeken javasoljuk az aromamentes Dupa-Putzfestiger használatát.

  Sötét, intenzív színek esetében mechanikai igénybevétel hatására karcolás, világos nyomok, csíkok, ún írás-effekt alakulhat ki.

  A B2 féltranszparens és a B3 transzparens bázis csak ColorExpress rendszerrel történő színezést követően alkalmazható.

  A felület javítása számos tényezőtől függ, ezért kérjük, vegye figyelembe a BFS 25. számú műszaki adatlapját.

  Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  Tartalmaz: 1,2-benzizotiazol-3(2H)-on, 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3-on és 2-metil-2Hizotiazol-3-on (3:1) keveréke. Allergiás reakciót válthat ki. Figyelem! Permetezés közben veszélyes, belélegezhető cseppek képződhetnek. A permetet vagy a ködöt nem szabad belélegezni.

  Ártalmatlanítás

  A folyékony anyagmaradványokat adja le a régi festékek/lakkok gyűjtőhelyén, a beszáradt anyagmaradványokat építési hulladékként, törmelékként vagy települési hulladékként, ill. háztartási hulladékként ártalmatlanítsa.

  EU határérték a VOC tartalomra

  EU határérték erre a termékre (Kategória A/a): 30 g/l (2010). Ez a termék < 1 g/l VOC-t tartalmaz.

  Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

  Poliakrilát gyanta, titán-dioxid, kálcium-karbonát, szilikátok, víz, additívok, tartósítószer.

  Műszaki tanácsadás

  Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel, ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Product recommendation:

  CapaSol Konzentrat

  HaftGrund EG

  Samtex 2

  Amphibolin