caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/226657/063333_Capamur_Finish_10L_B1_HU.png

Capamur Finish

Sziloxánnal megerősített, tartós, időjárásálló homlokzatfesték.

 • Caparol Capamur Finish

  Alkalmazás

  A Capamur Finish különösen alkalmas új, festetlen ásványi felületek, valamint meglévő megfelelően szilárd és kellő tapadással rendelkező alapfelületek felújításához, átfestéséhez. A sziloxán erősítés optimális védelmet nyújt a nedvesség ellen, magas vízgőz- és megfelelő CO2 áteresztő képességgel. A Capamur Finish egyesíti a szilikát- és a diszperziós falfestékek előnyös tulajodnságait.

  Tulajdonságok

  • Környezetbarát
  • Időjárásálló
  • Magas fedőképesség
  • Kopásálló
  • CO2 áteresztő képesség
  • Vízzel hígítható
  • Könnyen feldolgozható

  Bázis

  Sziloxánnal módosított tiszta akrilát diszperzió.

  Kiszerelés/csomagolási egység

  Vödör
  2,5 liter / 10 liter

  Színek

  Szín: Fehér

  A Capamur Finish gyárilag vagy Caparol partnereknél ColorExpress színezőgép rendszerrel a használatos Caparol színkártyák által színezhető. Többek között: 3D-system, CaparolColor, CaparolColor Compact, Histolith, Carbon-Edition, AmphiSilan/ Sylitol, RAL és egyéb. Saját színezéssel CaparolColor Vollton- és Abtönfestékek (korábban Alpinacolor) vagy AVA – Amphibolin Vollton- und Abtön festékek bármely arányú hozzákeverésével a Capamur Finish sokféle dekoratív színben is elérhető. Ilyen esetben szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében.

  Feldolgozás elött ellenőrizze a színezett terméket a színeltérés elkerülése érdekében. Szomszédos falfelületeken valamint, hogy a felhordást követően a kész felület egységes, homogén megjelenést kapjon, mindig ugyanabból a gyártásból (Charge) származó színezett festéket használjon.
  A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros, stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként egy hasonló pasztel színárnyalt felhordása, amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy második rétegre is.

  Színtartóság a német BFS adatlapja (No. 26) szerint:

  Osztály (kötőanyag): C 
  Csoport (pigmentáció): 1-3 (színárnyalat, színkód függvényében)
  Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság.

  Fényességi fok

  Matt, G3

  Tárolás

  Eredeti lezárt csomagolásban hűvös, fagymentes helyen. Eltartható gyártási időtől számított 24 hónapig (gyártási időt lásd a dobozon).

  Műszaki adatok

  A DIN EN 1062 szerinti jellemzők:
  A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

  Sűrűség

  Kb.: 1,64 g /cm3

  Legnagyobb szemcseméret

  < 100 µm, S1

  Száraz rétegvastagság

  100–200 µm, E3

  Vízátbocsátási ellenállás (w érték)

  (w-érték): > 0,1 - ≤ 0,5 [kg/(m2· h0,5)] (közepes) W2

  Páraátbocsátási ellenállás ( sd -érték )

  (sd-érték):  ≥ 0,14 m ≤ 1,4 (közepes), V2

  A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

  Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
  ---++
  (–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

  Alkalmas alapfelületek

  Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes mely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését.

  Alapfelület előkészítése

  Vakolatok a PII (mész-cement), PIII (cement) habarcs osztály szerint vagy szilikátvakolatok:
  Az új vakolatrétegeket általában 2 hétig, 20 °C-on és 65% relatív páratartalom mellett kezeletlenül kell hagyni. A kedvezőtlen időjárási viszonyok pl. szél vagy eső esetén, hosszabb száradási, kötési időtartamot kell biztosítani. CapaGrund Universal, mint további alapozó réteg használatával csökkenthető a mészkőképződés kialakulása a PII és PIII habarcsosztály fedőrétegeiben. A lúgos záró réteget így 7 napos száradási időt követően lehet felhordani.

  Régi, meglévő vakolatok:
  A felületi javításoknak elegendő időt kell biztosítani, hogy megfelelően megszáradjanak és kikeményedjenek. Erősen porózus, nedszívó és enyhén krétásodó felületeket Amphisilan Konzentrat / OptiGrund E.L.F. vagy Capasol Rapidgrund termékkel alapozzuk. Erősen krétásodó felületek esetén az alapozást Dupa-Putzfestiger termékkel végezzük. Az PII habarcsosztályba tartozó ásványi, könnyített vakolatok esetében alkalmazza Sylitol Finish 130 vagy Thermosan NQG termékünket.

  Betonfelületek:
  A betonfelületeket zsaluolajmaradványoktól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani mely, történhet kézzel vagy az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral. Enyhén nedszívó és sima felületen CapaGrund Universal alapozzunk. Erősen pórozus, nedszívó és enyhén krétásodó felületek esetében alapozóként az Amphisilan Konzentrat vagy OptiGrund E.L.F. terméket használjunk. Erősen krétásodó felületek esetén az alapozást Dupa-Putzfestiger termékkel végezzük.

  Cementkötésű forgácslapok / szálcement (eternit) lemezek:
  A cementkötésű forgácslemezek magas lúgossága miatt Disbon 481 EP-Uniprimer-rel alapozzon, a mészkivirágzás elkerülése érdekében.

  Tégla-homlokzatfalazat:
  Bevonás céljára csak fagyálló idegen zárványokat nem tartalmazó előfalazó elemek vagy klinkertéglák alkalmasak. A falazásnak repedésmentesen fugázottnak és sómentesnek kell lennie. Alapozás Dupa-Putzfestiger-rel. Amennyiben a köztes alapozórétegben barna elszíneződés keletkezik, akkor oldószer tartalmú Duparol festéket kell alkalmazni.

  Meglévő stabil diszperziós-, diszperziós szilikát- és szilikon festékbevonatok:
  A stabil, megfelelően szilárd bevonatokat mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően tisztítsa meg. Normál nedszívású felületeken a Capamur Finish közvetlenül felhordható, lásd a „Bevonatrendszer” fejezetben leírtakat. Mérsékelten nedszívó felületen alapozzon CapaGrund Universal-al max. 3% tiszta vízzel hígítva. Erősen nedszívó felületeken az alapozás OptiSilan Tiefgrund-al vagy Dupa-Putzfestiger-el történjen. Porló, krétásodó felületek esetében az alapozáshoz alkalmazzon Dupa-Putzfestigert. 

  Fényes és vízlepergető (hidrfofób) felületek:
  A felületet mechanikusan édesíteni szükséges ezt követően CapaGrund Universal-al alapozzunk. Amennyiben a mechanikus érdesítést követően is jelen van a vízlepergető tulajdonság, javasoljuk a Dupa-Haftgrund alapozó bevonat használatát.

  Hordképes műgyanta vakolat bevonatok:
  A régi vakolatokat mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően tisztítsa meg. A nedves tisztítás esetén a további munkafolyamatok előtt a kezelt felületet hagyja alaposan megszáradni. Alapozás CapaGrund Universal-val.
  Új szilikát bevonatok:
  Alkalmazza Sylitol Finish 130 vagy Thermosan NQG termékünket.

  Régi, meglévő szilikát festékbevonatok, vakolatok:
  Alkalmazza Sylitol Finish 130 vagy Thermosan NQG termékeinket.


  Nem hordképes bevonatok:
  Ásványi bevonatok: mechanikus úton távolítsa el a nem teherbíró, laza, málló részeket majd a felületet az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral tisztítsa meg. A megtisztított nedves felületeket a további kezelés előtt hagyja jól megszáradni. Alapozóként Dupa-Putzfestigert alkalmazzon.
  Diszperziós bevonatok esetében a nem teherbíró, laza, málló részeket mechanikus úton távolítsa el, majd a felületet az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral tisztítsa meg. Enyhén nedszívó és sima felületeken alapozzon CapaGrund Universal-al. Erősen porló, krétásodó és nedszívó felületeknél alapozóként Dupa-Putzfestigert alkalmazzon.

  Ipari füsttel vagy korommal szennyezett felületek:
  Alkalmazzon oldószer tartalmú Duparol homlokzat festéket.

  Repedt vakolat- és betonfelületek:
  Alkalmazzon Fibrosil, Permasilan vagy Capa-Elast bevonatokat.

  Felületek sókivirágzással:
  A sókivirágzásokat szárazon kefével el kell távolítani majd alapozóként Dupa-Putzfestiger terméket használjon. Sókivirágzásos felületek bevonásánál a bevonat tartós tapadása, ill. a sókivirágzások megakadályozása nem szavatolható. Nagyobb felületeken alkalmazható a Capatect Sanierputz rendszer vagy a Histolith műemlékcsalád termékei.

  Hibás felületek:
  A kisebb hibás felületeket Caparol Fassaden-Feinspachtel-lel, a nagyobb, mélyebb felületi hibákat 20mm-ig Histolith-Renovierspachtel-lel javítsuk, majd a javított felületeket alapozzuk.

  Anyag előkészítés

  Felhasználás elött a Capamur Finish-t kézzel vagy alacsony fordulatszámú rozsdamentes keverőszárral keverjük össze. A termék speciális tulajdonságainak megőrzése érdekében más termékkel nem keverhető.

  A felhasználás módja

  Ecsettel vagy hengerrel.

  Bevonatrendszer

  Alapozó réteg: 
  Alapfelületek előkészítése fejezetben leírtak alaján. 

  Közbenső bevonatréteg:
  Capamur Finish maximum 10% tiszta vízzel higítva.

  Fedőbevonat:
  Higítatlan vagy maximum 5% tiszta vízzel higított Capamur Finish.
  Befejező, fedőréteg esetén javasoljuk a termék hígítatlan alkalmazását. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség, speciális jellemzők).

  Durva vakolatstruktúra megtartása:
  A higiítsa az alapozó vagy közbenső réteget maximum 15–20%-ban, fedőbevonatot maximum 10%-ban tiszta vízzel.

  Felhasználás

  Kb. 150-200 ml /m2 /rétegenként. Az anyagfelhasználás nagymértékben függ az alapfelület egyenletlenségétől, minőségétől és a felhordás módjától. A megadott értékek tájékoztató jellegűek, pontos értéket a helyszínen, próbafestéssel kell meghatározni.

  Feldolgozási feltételek

  Az alkalmazás és a száradás során az alapfelület, anyag és a környezet alsó hőmérséklethatára +5 °C. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen. Figyeljünk az éjszakai fagyokra!

  Száradás/száradási idő

  + 20 °C-nál és egy 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület már száraz és újra festhető, 24 óra elteltével esőálló lesz. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb relatív páratartalomnál a száradási idő arányosan növekszik.

  Szerszámok tisztítása

  Használatot követően azonnal vízzel.

  Megjegyzés

  A foltosódás elkerülése érdekében a nagyobb felületeket nedves a nedvesre történő eljárással, egy munkafázisban kell bevonni. Vízzel terhelt vízszintes felületeken a termék nem használható. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen.

  Sötét színárnyalatok esetén a karcolások mechanikai sérüléseket (fényes csikókat) eredményeznek (írás-effekt), mely a termék jellemzője.

  Nedves időjárási viszonyok (eső, köd, harmat) esetén, a hideg felületeken az adalékanyagokból sárgás- átlátszó, enyhén fényes- és ragadós nyomok, felületi effektusok jelentkezhetnek az időjárás által okozott lassú száradás következtében. Az adalékanyagok nyomai vízzel oldhatóak és elegendő vízmennyiség hatására eltűnnek, mint pl. ismétlődő intenzív esőzések. A megszáradt bevonat minőségét e változások nem befolyásolják. Közvetlen átdolgozás esetén az adalékanyagok nyomait előzetesen nedvesíteni kell és rövid reakcióidő után teljesen el kell távolítani, le kell mosni. A megtisztított felületet CapaGrund Universal-al alapozzuk. A nyomok nem fordulhatnak elő, nem jelentkezhetnek amennyiben az anyagot megfelelő éghajlati viszonyok között alkalmazzák.

  A szokásosnál nagyobb páratartalomnak kitett homlokzati területeken vagy akár helyi természetes időjárási viszonyok között megnő a gombák és algák kialakulásának kockázata. Ilyen esetben a felület megtisztítását követően Capatox vagy Fungigrund használata javasolt. A kezelt felületen alapos száradást követően Muresko vagy Thermosan NQG homlokzatfesték alkalmazása ajánlott.

  A homlokzat, mint minden emberi használatra készült szerkezet- igényli a „jógazda” magatartást, többek között a folyamatos figyelemmel kísérést és szükség esetén a felület megelöző karbantartását, tisztását.

  A felületi javítások nyomait számos tényező befolyásolja melyek a száradást követően is láthatóak maradhatnak. Bővebben lásd a német BFS 25. számú műszaki adatlap
  Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság.

  Veszélyek jelzése / Biztonsági Ajánlások (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  Gyermekektől elzárva tartandó. A festék használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. Szembe, bőrre vagy ruhára nem kerülhet. HA BŐRRE KERÜL: Lemosás bő vízzel és szappannal. SZEMBE KERÜLÉS esetén: Több percig tartó óvatos öblítés vízzel. Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása, ha könnyen megoldható. Az öblítés folytatása. LENYELÉS ESETÉN: Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ/szakorvoshoz. Védőkesztyű/védőruha/szemvédő/arcvédő használata kötelező. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba.

  Tartalmaz: 2-Metil-2H-izotiazol-3-on, 1,2-Benzizotiazol-3(2H)-on; 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3-on [EK szám: 247-500-7] és 2-metil-2H-izotiazol-3-on [EK szám: 220-239-6] keveréke (3:1).

  Ártalmatlanítás

  Az anyagot és az összes kapcsolódó csomagolást biztonságos módon, a helyi hatóságok követelményeinek megfelelően kell ártalmatlanítani. Újrahasznosításhoz csak üres kiszerelést szabad szelektív hulladék feldolgozóba leadni. Folyékony anyagmaradékot régi bevonatok (festék, vakolat) gyűjtőhelyén kell ártalmatlanítani, beszáradt anyagmaradékot építési, bontási, kommunális hulladékként vagy háztartási hulladékként ártalmatlanítható.

  EU határérték a VOC tartalomra

  EU határérték erre a termékre (kategória A/c): 40 g/l (2010). Ez a termék max. 40 g/l VOC-t tartalmaz.

  Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

  Poliakrilát gyanta, kálcium karbonát, szilikátok, víz, titándioxid, glikoléter, alifás vegyületek, additív anyagok.

  További részletek

  Lásd a termék Biztonság Adatlapját.

  Műszaki tanácsadás

  Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Product recommendation:

  ThermoSan NQG

  Muresko

  AcrylStar

  Dupa-Putzfestiger

  CapaGrund Universal