caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/239684/065396_Capalac_Direkt_auf_Rost_2_5L_HU.png

Capalac Direkt auf Rost

Hatékonyan alkalmazható 3 az 1-ben korróziógátló zománcfesték, fémfelületek tartós védelméhez, hosszantartó UV-stabil színárnyalatokkal, kül- és beltérben.

Alkalmazás

A Capalac Direkt auf Rost speciális összetételének köszönhetően, megbízható, hatékony védelmet biztosít a vas és acél felületek korrózió elleni védelméhez, megakadályozza a jól tapadó rozsda elterjedését. Korróziógátló pigmentjei biztosítják a bevont fémfelületek tartós védelmét, esztétikus fényes megjelenéssel.

A Capalac Direkt auf Rost 3 az 1-ben technológiája (alapozó + korrózióvédelem + fedőzománc) egy termékben ötvözi a stabil alapozót, tartósan ellenálló korrózióvédelemmel és egy vastag fedő zománcréteggel. Közvetlenül a rozsdán történő alkalmazhatóságnak köszönhetően, jelentősen csökken a feldolgozási időtartam a hagyományos zománcfestékekhez képest.

A Capalac Direkt auf Rost alkalmazható bevont és bevonat nélküli vas és acélfelületeken. Többek között ajtók, kapuk kerítések, korlátok rozsdavédő lakkozására. Tetőfelületek védelmére és horganyzott felületekre nem alkalmas.

Tulajdonságok

  • 3 az 1-ben technológia (alapozó + korrózióvédelem + fedőzománc)
  • Tartós, hosszantartó, időjárás és korrózió elleni védelem
  • Magasfokú fedőképesség a festendő felületen és élein
  • Kiemelkedő tapadás
  • Felhasználóbarát, könnyű alkalmazhatóság
  • Gyors száradás, mellyel jelentős idő takarítható meg
  • Aromamentes jellemzők

Bázis

Alkidgyanta, aromamentes oldószerekkel

Kiszerelés/csomagolási egység

750 ml / 2,5 l

Színek

RAL-6005 (sötétzöld), RAL-7016 (antracitszürke), RAL-8017 (csokoládébarna), RAL-9005 (fekete), RAL-9006 (ezüst), RAL-9016 (fehér)

Fényességi fok

Fényes

Tárolás

Hűvös, fagymentes helyen, 5 °C - 25 °C között, elzárva tárolandó.

Sűrűség

kb: 1,0 g/cm3

Kiegészítő termék

Capalac Profi Compact, Capalac ANTI-Rost, Capalac Classic MetallGrund

A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
+++++
(–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

Alkalmas alapfelületek

Vas és acélfelületek, valamint hordképes, kevésbé rozsdásodott (jól tapadó, enyhe rozsdásodással) alapfelületek és régi festékbevonattal (kivéve akrillakkok) bevont fémfelületek. Színesfémeken (alumínium, cink, réz) és horganyzott acéllemezen nem használható.

Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz, valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes, mely csökkenti a megfelelő tapadást.

Alapfelület előkészítése

A laza, pergő rozsdát és a régi, pattogzó festékréteget a megfelelő szerszám segítségével (pl.: drótkefe) mechanikus úton távolítsa el, a szennyezett felületet tisztítsa meg (pl.: szappanos vagy mosószeres zsíroldószeres vízzel). További előkészítés az alapfelület minőségének és a korrózió mértékének függvényében. Nagymértékben korrodált felületeken alkalmazza a Capalac Profi Compact termékünket vagy készítse elő a teljes felületet, mint új, kezeletlen alapfelület. Amennyiben szükséges a felületi egyenetlenségeket, hibákat javítsa az erre alkalmas javítóanyagokkal.

Az új, kezeletlen felületeket zsírtalanítsa, majd csiszolja meg és a kész felületet portalanítsa.

Régi, hordképes festékbevonaton, illetve más gyártó alapozó festékével előkészített felületen próbafestéssel kell megállapítani a bevonhatóságot. Amennyiben a termék szokatlan, nemkívánatos reakciót mutat, távolítsa el a meglévő bevonatot.

Anyag előkészítés

Felhasználás előtt keverje át az anyagot és távolítsa el az esetleg kialakult bőrréteget.

A felhasználás módja

A Capalac Direkt auf Rost feldolgozható ecsettel, hengerrel vagy megfelelő gépi szórással. Gépi szórás esetén alkalmazhatók magasnyomású és Airless szóró berendezések.

Nagy felületeken esetleges „felhősödés” alakulhat ki még gépi szórással történő alkalmazással is. Ilyen esetekben javasolt a munkaterület felosztása, de így sem mindig kerülhető el ez a jelenség. 

Útmutató gépi szórással történő alkalmazáshoz:

TípusFúvóka ØNyomásLevegőnyomásHígítás
AirLess0,009" – 0,011"180 – 200 bar-szállítási viszkozítás szerint
Magasnyomású1,6 - 1,9 mm-2,0 - 3,0 barszállítási víszkozítás szerint

További információkért kérjük, olvassa át a Caparol Spray Technology kézikönyvet.

Hígítás

A Capalac Direkt auf Rost-ot ecsettel és hengerrel történő alkalmazás esetében hígítatlanul alkalmazza.

Bevonatrendszer

Felhasználástól függően beltérben a legtöbb eseteben elegendő egy alapozó és fedőréteg, kültérben javasolt egy harmadik, köztes réteg a megfelelően tartós védelem kialakításához.
Győződjön meg arról, hogy az alapfelület és az összes sarok, valamint él a megfelelő rétegvastagsággal van bevonva és az anyag kellően el lett dolgozva. Ügyeljen a rétegek közötti száradási időre.
AlapfelületFelhasználási
terület
AlapozásKöztesrétegFedőréteg
Vas és acélkültérCapalac Direkt auf RostCapalac Direkt auf RostCapalac Direkt auf Rost
Vas és acélbeltérCapalac Direkt auf Rost-
Meglévő, hordképes bevonatkültérCapalac Direkt auf Rost-
Meglévő, hordképes bevonatkültérCapalac Direkt auf Rost-

Meglévő hordképes kültéri bevonatoknál, valamint beltérben bizonyos esetekben, a festendő felület állapotától és a környezeti hatásoktól függően, szintén szükséges lehet a harmadik köztes réteg alkalmazására a megfelelően tartós védelem és esztétikus megjellenés érdekében.

Felhasználás

Kb. 100-120 ml/m2 rétegenként az alapfelület egyenletlenségétől és a felhasználás módjától függően. Durva felületen értelemszerűen több. A pontos felhasználást a kivitelezés helyszínén próbafelhordással kell meghatározni.

Feldolgozási feltételek

A feldolgozás és a száradás során a környezetnek, az anyagnak és a felületnek +5 °C és +30 °C hőmérséklet között kell lennie. Az ideális feldolgozási hőmérséklet +8 °C és +20 °C között. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken, valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen. Figyeljünk az éjszakai fagyokra!

Száradás/száradási idő

+20 °C-on és 65% relatív páratartalom mellett a felület kb. 4-5 óra után porszáraz, 8-10 óra után átfesthető. A festett felület kb 5 napot követően lesz teljesen száraz és válik ellenállóvá. Alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb relatív páratartalomnál a száradási idő arányosan növekszik.

Szerszámok tisztítása

Használatot követően a szerszámot tisztítsa meg ecsettisztítóval vagy szintetikus hígítóval vagy univerzális hígítóval.

Megjegyzés

Fűtőtesteken ne használjon fehér színárnyalatokat mivel a festett felület megsárgulhat. Alternatívaként a Capalac vagy Capacryl Heizkörperlack használatát javasoljuk.
A megbízható korrózió ellen védelem feltétele a legalább 120 µm vastagságú száraz réteg. Ez a rétegvastagság ecsettel vagy hengerrel, 2-3 rétegben történő alkalmazással érhető el.
Színesfémek (alumínium, cink, réz) esetében speciális alapozó alkalmazása szükséges. Ilyen esetekben javasoljuk a Capalac Profi Compact termékünket vagy keresse területileg illetékes Caparol szaktanácsadónkat.

Veszélyek jelzése / Biztonsági Ajánlások (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. Gyermekektől elzárva tartandó. Hőtől, forró felületektől, szikrától, nyílt lángtól és más gyújtóforrástól távol tartandó. Tilos a dohányzás. A gőzök/permet belélegzése tilos. Kizárólag szabadban vagy jól szellőző helyiségben használható. Elzárva tárolandó.
Ismétlődő expozíció a bőr kiszáradását vagy megrepedezését okozhatja. Tűzveszélyes folyadék és gőz. Lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet. Álmosságot vagy szédülést okozhat. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz. Kérésre biztonsági adatlap kapható.

Ártalmatlanítás

Az anyagot és az összes kapcsolódó csomagolást biztonságos módon, a helyi hatóságok követelményeinek megfelelően kell ártalmatlanítani. Újrahasznosításhoz csak üres kiszerelést szabad szelektív hulladék feldolgozóba leadni. Folyékony anyagmaradékot régi bevonatok (festék, vakolat) gyűjtőhelyén kell ártalmatlanítani, beszáradt anyagmaradékot építési, bontási, kommunális hulladékként vagy háztartási hulladékként ártalmatlanítható.

EU határérték a VOC tartalomra

EU határérték erre a termékre (kategória A/i): 500 g/l (2010). Ez a termék max. 430 g/l VOC-t tartalmaz.

GIS kód

BSL20

Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

Alkidgyanta, titán-dioxid, színes pigmentek, szilikátok, kalcium-karbonát, kevert fém-foszfát, alifátok, adalékanyagok.

További részletek

Lásd a termék Biztonság Adatlapját.

Műszaki tanácsadás

Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

Ügyfélszolgálat

Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu