caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/153125/049783_capatect_putzgrund_narancs_vodor_HU.png

Capatect Putzgrund

Kiváló tapadást és egyenletes szívó-képességet biztosító alapozófesték Capatect struktúrvakolatokhoz.
 • „Minden festékbevonat annyira lesz tartós, mint az alapozásának minősége” Napjainkban ez az ismeretlen festőtől származó idézet aktuálisabb, mint korábban bármikor.

  A különféle tulajdonságokkal rendelkező modern építőanyagok sokasága, valamint a bekövetkező környezeti hatások gyakorisága miatt, egyre inkább fontosabbá válik a megfelelő típusú alapozó kiválasztása és alkalmazása. Az alapozás minden festék-, vakolat- és egyéb építőipari bevonat alapvető alapját képezi. A Caparol az alapozók széles skáláját kínálja, amelyek összhangot alkotnak az alapfelület tulajdonságaival és a különböző anyagok műszaki tartalmával. A választékunkban megtalálhatók a sima és texturált beltéri és homlokzatfestékek, vékonyvakolatok és fakonzerváló bevonatok alapozó termékei.

  Ebben a műszaki adatlapban a leggyakoribb kül- és beltéri alapfelületek kerülnek bemutatásra, azzal az ajánlással, hogy mi a leginkább megfelelő és leghatékonyabb alapozóréteg a rákövetkező ásványi-, diszperziós-, szilikongyanta vagy polimergyanta festék, valamint színezővakolatok és diszperziós glettanyagokat alkalmazását megelőzően.

  Az adatlap célja, hogy segítséget nyújtson a szakembereknek, építőipari vállalkozóknak és a felhasználóknak a helyes anyagválasztás meghozatalában a napjainkat jellemző óriási termékválaszték közepette. Az ajánlott és kiválasztott termékek használatakor kérjük, hogy mindig olvassa el a vonatkozó tájékoztatókat, műszaki adatlapokat.

  Alapfelületek és azok előkészítése (kül- és beltér):
  Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz, valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes, mely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését és a BSF "Technische Richtlinien für Maler- und Lackiererarbeiten".

  Előkészületek:

  Kültéri felületek: A kisebb hibákat Caparol Fassaden Feinspachtel-lel javítsa ki, töltse fel. A 20mm-ig terjedő nagyobb felületi- és vakolat hibák javításához alkalmazzon Histolith Renovierspachtelt. A mély lyukakat, nagyobb repedéseket, valamint a sarkokat legjobban az alapfelületnek megfelelő habarccsal lehet javítani. A javított felületeken, foltokon mindig alapozzon.
  Megjegyzés: Színezett bevonatok esetében a PIc, PII és PIII típusú habarcsok lúgos alapfelületein, valamint betonon CapaGrund Universal alkalmazásával kiegészítő alapozás szükséges, amely csökkenti a mészkivirágzás kockázatát.

  Beltéri felületek: Nagyobb hibák javításához használjon megfelelő kötőanyagú ásványi habarcsot. A kisebb hibák, felületi egyenetlenségek Caparol Akkordspachtel termékek segítségével javíthatók. Megjegyzés: Amennyiben beltérben alapozóként Caparol TiefGrund TB-t használja, akkor tipikus oldószeres szag léphet fel. Ezért gondoskodjon a helység megfelelő szellőzésről. Az érzékenyebb területeken használjon aromamentes, alacsony szagú Caparol Dupa-Putzfestigert.

  Új vakolatok


  Bild 4 (004774.jpg)

  Kültéri felületek:
  Megfelelő, elegendő száradási idő után bevonhatók. Kedvezőtlenebb időjárási körülmények esetén a száradási idő hosszabb. A CapaGrund Universal alapozó alkalmazása csökkenti az esetleges mészkőkivirágzás kockázatát, így 7 nap elteltével a PIc, PII és PIII habarcscsoport vakolatrétegei is átvonhatóak. A PIc habarcscsoport bevonat nélküli vakolatait javasolt Caparol Sylitol® vagy Amphisilian termékekkel bevonni, átfesteni.
  Alapozó réteg: A porózus, erősen nedvszívó és enyhén krétásodó felületeken a bevonatrendszertől függően alkalmazzon OptiSilan TiefGrund vagy Sylitol® RapidGrund 111 alapozót. Durván porózus, erősen krétásodó felületeken az alapozást Dupa-Putzfestiger alapozóval végezze.

  Beltéri felültek: Megfelelő, elegendő száradási idő után bevonhatók. Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a száradási idő hosszabb. Az esetleges vakolatjavításoknak alaposan ki kell keményedniük és meg kell száradniuk.
  Alapozó réteg: A megfelelően szilárd, egyenletesen nedvszívó vakolatokon nincs szükség alapozó rétegre. A porózus, egyenlőtlenül vagy erősen nedvszívó és enyhén krétásodó felületeken a bevonatrendszertől függően alkalmazzon CapaSol Konzentrat, CapaSol RapidGrund, OptiSilan TiefGrund vagy Sylitol® RapidGrund 111 alapozó termékeket.


  Szennyezett, porló, krétásodó vakolatok
  Bild 10 (004777.jpg)

  Kültéri felületek:
  A szennyezett felületet tisztítsa meg kefével, mechanikus úton, nedves tisztítással vagy magasnyomású vízsugárral a törvényi előírásoknak megfelelően, majd hagyja alaposan megszáradni.
  Alapozó réteg: A porózus, erősen nedvszívó, enyhén krétásodó vakolatokon a bevonatrendszertől függően alkalmazzon OptiSilan TiefGrund vagy Sylitol® RapidGrund 111 alapozót. Durván porózus, erősen krétásodó felületeken, valamint magasnyomású mosóval tisztított felületeken az alapozást Dupa-Putzfestiger alapozóval végezze.

  Beltéri felületek: A szennyezett felületet tisztítsa meg kefével vagy nedves tisztítással, majd hagyja alaposan megszáradni.
  Alapozó réteg: A megfelelően szilárd, egyenletes nedvszívó vakolatokon nincs szükség alapozó használatára. A porózus, egyenlőtlenül vagy erősen nedvszívó és enyhén krétásodó felületeken a bevonatrendszertől függően alkalmazzon CapaSol Konzentrat, CapaSol RapidGrund, OptiSilan TiefGrund vagy Sylitol® RapidGrund 111 alapozó termékeket.  Beton

  Bild 6 (004776.jpg)

  Kültéri felületek: Tisztítsa meg magasnyomású vízsugárral a törvényi előírásoknak megfelelően.
  Alapozó réteg: Az enyhén nedvszívó, sima felületeken alapozzon CapaGrund Universal alapozóval. A porózus, egyenlőtlenül vagy erősen nedvszívó és enyhén krétásodó felületeken a bevonatrendszertől függően alkalmazzon OptiSilan TiefGrund vagy CapaSol Konzentrat alapozót 2:1 arányban vízzel hígítva. Erősen porózus vagy kivirágzó felületeket alapozza Dupa-Putzfestigerrel.

  Beltéri felületek: Távolítsa el a zsaluolaj maradványokat és a porló, máló részeket, anyagokat.
  Alapozó réteg: Alapozás nem szükséges.


  Krétásodó felületek
  Bild 3 (004775.jpg)

  Kültéri felületek: Tisztítsa meg magasnyomású vízsugárral a törvényi előírásoknak megfelelően.
  Alapozó réteg: Az enyhén nedvszívó, sima felületeken alapozzon CapaGrund Universal alapozóval. A magasnyomású mosást követően erősen nedvszívó felületeket alapozza Dupa-Putzfestigerrel. Polisztirol tartalmú vakolatok, illetve polisztirol hőszigetelő maggal rendelkező hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) esetében alkalmazza az aromamentes Dupa-Putzfestigert.

  Beltéri felületek: A felületeket tisztítsa meg kefével vagy mosással. 
  Alapozó réteg: A megfelelően szilárd, egyenletes nedvszívó felületeken nincs szükség alapozó használatára. A porózus, egyenlőtlenül vagy erősen nedvszívó és enyhén krétásodó felületeken a bevonatrendszertől függően alkalmazzon CapaSol Konzentrat, CapaSol RapidGrund, OptiSilan TiefGrund vagy Sylitol® RapidGrund 111 alapozó termékeket.  Szálas cementtáblák (szálcement) azbesztrostokkal és anélkül:

  Bild 8 (004773.jpg)

  Kültér:
  Amennyiben szükséges tisztítsa meg a felületet a törvényi előírások betartása mellett. Szálas cementtáblák bevonásakor vegye figyelembe a BFS kapcsolódó műszaki adatlapjait, előírásait. Azbeszttartalmú, bevonat nélküli táblák a veszélyes anyagokról szóló törvényi szabályozás értelmében már nem kezelhetők. Meglévő régi bevonattal rendelkező, azbesztszálakat tartalmazó táblák esetében kérjük, vegye figyelembe a TGRS 519 előírásait is.

  Alapozóréteg a szabadon felszerelt táblákra, beleértve a hátoldalt és az éleket:
  Amennyiben az élek bevonása nem megfelelő a nedvesség behatolhat és károsíthatja a táblákat és a közel eső, szomszédos területeket. Abban az esetben, ha a szerkezeti körülmények nem teszik lehetővé a kellően vastag bevonatot, tájékoztatni kell a megrendelőt, kivitelezőt.

  Alapozóréteg azbesztmentes szálas cementtáblák esetében: 
  Alapozás tömörített táblákon Dupa-Haftgrunddal. Viharvert, porló, krétásodó és erősen nedvszívó táblákon alapozóként alkalmazzon Dupa-Putzfestigert. Ellenőrizze az iparilag tiszta akril alapozóval előkezelt panelek tapadási szilárdságát, és köztes alapozóként használjon CapaGrund Universalt. Az erősen lúgos felületeken / éleken alapozzon Disbon 481 EP-Uniprimer használatával a mészkivirágzás megakadályozása érdekében.

  Alapozóréteg azbesztszálakat tartalmazó, bevonattal rendelkező táblákon:

  • Enyhén nedvszívó festékréteggel kezelt táblákon: CapaGrund Universal vagy HaftGrund EG (kézi vagy gépi úton történő alkalmazással).
  • Nem nedvszívó festékréteggel kezelt táblákon: Dupa-Haftgrund.
  • Ásványi bevonattal, ásványi réteggel rendelkező táblákon (mint pl.: Glasal): Disbon 481 EP-Uniprimer.

  A legtöbb esetben az azbeszttartalmú szálas cementtáblák sérült bevonatai nem javíthatók. Ebben az esetben a javítás helyett a táblákat ki kell cserélni. Emiatt a kivitelezés megkezdése előtt szükséges, hogy ellenőrizzük a meglévő bevonat teherbíró-képességét. A teherbíró-képesség megállapítása érdekében mintafelületet kell készíteni a szükséges tisztítási, alapozási és bevonási eljárásokat követve. Az alapozást a fogadófelületnek megfelelően a fentebb említett alapozó termékek használatával kell elvégezni.

  Az elkészített mintát hagyjuk legalább 7 napig száradni, majd ellenőrizzük az alkalmazhatóságot „keresztvágással”, valamint a szakítószilárdságot hagyományos „ragasztószalag teszttel”, a megfelelő erősségű ragasztószalag kiválasztásával. Mivel nem minden esetben lehet meghatározni, hogy a szálas cementtáblák tartalmaznak azbesztszálakat, ennek következtében a mintafelület elkészítése elengedhetetlen a megfelelő minőségű kivitelezés érdekében.

  Beltér:
  • Azbesztmentes táblák: nincs szükség alapozásra.
  • Azbesztszálakat tartalmazó táblák esetében kövesse az "Kültér" bekezdésben leírtakat.

  Beltéri felhasználás esetén fontos, hogy a kiválasztott végső bevonat alkalmas legyen beltéri felhasználásra!

  Cementkötésű forgácslapok:
  A cementkötésű forgácslap magas lúgossága miatt az alapozást Disbon 481 EP-Uniprimer alapozóval kell elvégezni a mészkivirágzás megakadályozásának érdekében.


  Bevonat nélküli vakolatlan téglafalazat

  Bild 5 (004772.jpg)

  Kültér:
  Kizárólag idegen zárványok nélküli fagyálló tégla- és klinker falazatok alkalmasak festékbevonatok fogadására. A falazatnak tisztának, száraznak, repedés- és sókivirágzás-mentesnek kell lennie. Alapozás Dupa-Putzfestiger alkalmazásával.

  Beltér:
  Száraz kefével távolítsa el az esetleges sókivrágzásokat, illetve tisztítsa meg a felületet. Az esetleges fugák és falazóelem sérüléseket javítsa ki. A javításokhoz megegyező típusú anyagot használjon. Alapozás nem szükséges.


  Bevonat nélküli vakolatlan mészhomok falazat

  Bild 7 (004771.jpg)

  Kültér:
  A mészhomok téglafalazatokat a BFS 2. számú adatlapja alapján (Bevonatok és impregnálás mészhomok falazatokon) csak szilikát vagy szilikongyanta-emulziós festékekkel lehet bevonni, átfesteni. Javasoljuk a Sylitol® és AmphiSilan termékcsaládunk használatát.
  Alapozás a fedőbevonatnak megfelelően OptiSilan TiefGrund vagy Sylitol® RapidGrund 111 alapozó-termékek használatával.

  Beltér:
  Száraz kefével távolítsa el az esetleges sókivrágzásokat, illetve tisztítsa meg a felületet. Az esetleges fugák és falazóelem sérüléseket javítsa ki. A javításokhoz megegyező típusú anyagot használjon. Alapozás nem szükséges.  Régi, hordképes diszperziós és szilikongyanta festékbevonatok:

  Bild 2 (004770.jpg)

  Kültér: 
  A felületet kefével, mechanikus technikával vagy nagynyomású vízsugárral a törvényi előírásoknak megfelelően tisztítsa meg. Nedves tisztítást követően hagyja a felületet alaposan megszáradni, majd alapozzon az alábbiak szerint.

  • Enyhén nedvszívó alapfelületek: CapaGrund Universal max 3% vízzel hígítva.
  • Közepesen vagy erősen nedvszívó alapfelületek: CapaSol Konzentrat, CapaSol RapidGrund, OptiSilan Tiefgrund az alapfelület és a rákövetkezendő bevonat függvényében.
  • Porló, máló, krétásodó felületek (BFS Nr.20, B.13 műszaki adatlapja (felületi szilárdság, krétásodás) szerint): Dupa-Putzfestiger. Polisztirol alapú homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) vagy polisztirolt tartalmazó építőanyagok esetében alapozóként használjon Dupa-Putzfestigert.

  Fényes és víztaszító, vízlepergető felületeket mechanikus vagy kémiai úton a megfelelő tapadás érdekében érdesíteni kell. Alapozás CapaGrund Universal alkalmazásával. Amennyiben a felület előkészítő érdesítést követően az alapfelülten továbbra is vízgyöngyök keletkeznek vagy jelen van a vízlepergető tulajdonság az alapozást Dupa-HaftGund alkalmazásával kell elvégezni.

  Beltér:
  Tisztítsa meg a felületet, távolítsa el az esetleges szennyeződéseket. Az az erősen fénylő, illetve fényes bevonatokat csiszolópapírral érdesítse. Alapozás: HaftGrund EG vagy CapaGrund Universal alkalmazásával.
  Matt, egyenletesen jól nedvszívó felületek esetében alapozásra nincs szükség.


  Régi, hordképes diszperziós és szilikongyanta vakolatok és ép homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS):
  Bild 19 (004769.jpg)

  Kültér:
  A felületet kefével, mechanikus technikával vagy magasnyomású vízsugárral (max.: 60bar) a törvényi előírásoknak megfelelően tisztítsa meg. Nedves tisztítást követően hagyja a felületet alaposan megszáradni, majd alapozzon CapaGrund Universal alkalmazásával.
  Hőszigetelő rendszereket kizárólagosan ThermoSan, AmphiSilan-plus, CarboSol Fassadenfarbe Nespri és Muresko homlokzatfestékekkel lehet bevonni, átfesteni.  Nem hordképes diszperziós festékbevonatok és szintetikus műgyanta vakolatok

  Bild 24 (004768.jpg)

  Kültér: 
  A meglévő, nem hordképes, laza, máló bevonatot a megfelelő módszer kiválasztásával mechanikusan (pl.: csiszolással, kaparással) vagy maratással teljesen el kell távolítani, majd a felületet az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral meg kell tisztítani. Nedves tisztítást követően hagyja a felületet alaposan megszáradni.
  Enyhén nedvszívó alapfelületeken alapozzon CapaGrund Universal alkalmazásával. Erősen nedvszívó, porló, máló, krétásodó alapfelületeken az alapozást Dupa-Putzfestiger használatával kell elvégezni.

  Beltér: 
  A meglévő, nem hordképes bevonatot mechanikusan (pl.: csiszolással, kaparással) teljesen távolítsa el. A gyengén nedvszívó, sima felületeken alapozzon HaftGrund EG használatával. Porózus, porló, máló és erősen nedvszívó felületeken az alapozást CapaSol Konzentrat, CapaSol RapidGrund vagy OptiSilan TiefGrund használatával kell elvégezni az alapfelület és a rákövetkezendő bevonat függvényében.


  Nem hordképes ásványi és szilikát festékbevonatok

  Bild 25 (004767.jpg)

  Kültér:
  A nem hordképes, laza, máló részeket megfelelő módszer kiválasztásával mechanikusan (pl.: csiszolással, kaparással) vagy nedves tisztítással teljesen el kell távolítani. A nedves tisztítást követően hagyja a felületet alaposan megszáradni.
  Alapozás az alapfelület állapota és a rákövetkezendő bevonatrétegtől függően Dupa-Putzfestiger vagy Sylitol® RapidGrund 111 alkalmazásával.

  Beltér:
  A nem hordképes, laza, máló részeket mechanikusan (pl.: csiszolással, kaparással) teljesen el kell távolítani.
  Alapozás az alapfelület állapota és a rákövetkezendő bevonatrétegtől függően Dupa-Putzfestiger vagy Sylitol® RapidGrund 111 alkalmazásával.


  Vassókkal, kipufogógázokkal, korommal és nikotinnal, valamint megszáradt vízfoltokkal szennyezett felületek

  Bild 27 (004765.jpg)

  Kültér:
  Az alapfelületen található vaslerakódásokat, korom és kipufogógázok által okozott szennyeződéseket a megfelelő tisztítási módszer (kefével vagy különféle nedves tisztítási technikákkal) kiválasztásával a törvényi előírásoknak megfelelően távolítsa el, a felületet tisztítsa meg. Nedves tisztítást követően hagyja a felületet alaposan megszáradni.
  Amennyiben az alapfelület vassó zárványokat tartalmaz, ne alkalmazzon nedves tisztítási eljárásokat.
  Alapozás Dupa-Haftgrund alkalmazásával majd fedőbevonatként használjon oldószer bázisú Duparol homlokzatfestéket.

  Beltér: 
  A szennyezett felületet vízzel és tisztítószerrel tisztítsuk meg. A felületet hagyja alaposan megszáradni, majd alkalmazzon AquaSperrgrund fein vagy Filtergrund grob szigetelő, alapozó festéket a rákövetkezendő bevonat típusától függően.
  Erőssén szennyezett felületen használjon oldószer alapú Dupa-inn No.1. vagy Aqua-Inn No1 festékbevonatot.


  Algákkal-, gombákkal- és penésszel szennyezett felületek

  Bild 26 (004766.jpg)

  Kültér:
  A fertőzött felületeket nedves technikával, magasnyomású mosóval meg kell tisztítatni. A tisztítási folyamat során be kell tartani a jogi- és hatósági előírásokat, mint pl.: biológiai- és veszélyes anyagokra vonatkozó rendelet. A kapaszkodó kacsos növényeket mechanikusan el kell távolítani vagy leégetni.
  A megtisztított felületet hagyja alaposan megszáradni, ezt követően kenje át Capatox-al, erősen nedvszívó felületeken alkalmazzon Fungigrund-ot. A száradásnak biztosítson kellően hosszú időtartamot.
  Alapozás az alapfelület típusának és a rákövetkezendő bevonatnak megfelelően. Fedőbevonatként használjon: ThermoSan, AmphiSilan-plus, CarboSol Fassadenfarbe Nespri, Muresko vagy PermaSilan homlokzatfestékeket.

  Beltér:
  A fertőzött beltéri felületeket mechanikus úton (dörzsöléssel, kaparással) vagy nedves technikával (ecsettel, kefével) tisztítsa meg. A tisztítási folyamat során be kell tartani a jogi- és hatósági előírásokat, mint pl.: biológiai- és veszélyes anyagokra vonatkozó rendelet.
  A megtisztított felületet hagyja alaposan megszáradni, ezt követően kenje át Capatox-al, erősen nedvszívó felületeken alkalmazzon Fungigrund-ot. A száradásnak biztosítson kellően hosszú időtartamot.
  Alapozás az alapfelület típusának megfelelően. Fedőbevonatként használjon: Fungitex-W, Indeko-W vagy Malerit-W beltéri falfestékeket.
  Bevonat nélküli pórusbeton

  Bild 32 (004764.jpg)

  Kültér: 
  A pórusbetonon alkalmazható kültéri bevonatok tapadó szilárdságára, időjárással szembeni ellenállóságára, rugalmasságára, vízgőz-áteresztő képességére és a víz abszorpciójára vonatkozóan speciális előírások, követelmények vonatkoznak.
  Az alkalmazható anyagok tekintetében részletes információkat talál a Disbon épületvédelmi termékcsaládba tartozó Disbofein 329, Disbofein 330 és Disbofein 332 termékek műszaki adatlapjaiban.

  Beltér:
  Alapozó bevonatként alkalmazzon Capaplex-et 1:3 arányban vízzel hígítva.
  Amennyiben a pórusbetont látszó felületként kívánják használni alapozó bevonatként alkalmazzon Minera Universalt kb 1,6-1,8 l mennyiségben (8-10 tömegszázalék, 22kg /vödör) és fedőbevonatként kb 0,4-0,6 l mennyiségben (2-3 tömegszázalék) Sylitol RapidGrund 111 mélyalapozóval hígítva.  Sérült, lepattogzódott betonfelületek látszó betonvas megerősítésekkel

  Bild 28 (004763.jpg)

  Az erősen sérült betonfelületek javításához javasoljuk a Disbon Disbocret rendszerünk alkalmazását. Bővebb információkért keresse területileg illetékes Caparol szaktanácsadónkat, valamint alábbi weboldalainkat.
  www.caparol.hu; www.disbon.de  Hordképes, stabil, jól tapadó ásványi és szilikát festékbevonatok

  Bild 29 (004762.jpg)

  Kültér:
  A meglévő stabil bevonatokat, felületeket száraz vagy nedves tisztítási technológiával meg kell tisztítani. A nem hordképes bevonatokat mechanikus úton (csiszolással, kaparással vagy maratással) távolítsa el, majd a felületet nedves technikával öblítse le / tisztítsa meg a törvényi előírások figyelembevételével, betartásával.
  Alapozás Sylitol® RapidGrund 111 alkalmazásával (max. 1: 1 arányban vízzel hígítva) a felület nedvszívó képességétől függően. Fedőbevonatként alkalmazza a Sylitol® vagy Histolith termékcsalád termékeit.

  Beltér: 
  A meglévő stabil bevonatokat, felületeket száraz technológiával meg kell tisztítani, por mentesíteni. Alapozás Sylitol® RapidGrund 111 alkalmazásával (max. 1: 1 arányban vízzel hígítva) a felület nedvszívó képességétől függően. Fedőbevonatként alkalmazza a Sylitol® vagy Histolith termékcsalád termékeit.


  Repedt vakolat- és beton felületek

  Bild 30 (004761.jpg)

  Kültér:
  A repedezett vakolat és betonfelületek festési technikával történő felújítása túlságosan átfogó témakőr, hogy szabványosított formában ismertetni lehessen. Ilyen estekben kérjük, hogy használja Caparol Cap-elast rendszert, valamint FibroSil és PermaSilan homlokzat bevonatokat. A vonatkozó termékek műszaki adatlapjai részletesen ismertetik a különféle repedések típusait és azok javítási technológiáit.
  Alapozás az alapfelület típusának, nedvszívó-képességének függvényében.


  Bevonat nélküli gipsz és felhasználásra kész vakolatok a PIV és PV habarcscsoportból

  Bild 38 (004757.jpg)

  Beltér:
  Csiszolja meg az alapfelületet, különös tekintettel a kifényesedett, mészcsurgásos területekre, majd ezt követően kellő alapossággal portalanítsa.
  Alapozás a fogadófelület nedvszívó-képességétől függően Caparol HaftGrund EG, CapaSol Konzentrat vagy CapaSol RapidGrund termékekkel.
  Gipszvakolatok esetében az alapozáshoz alkalmazza a TiefGrund TB mélyalapozót. Érzékeny területeken ajánlott az aromaszegény Dupa-Putzfestiger használata.  Gipszkartonlapok

  Bild 39 (004758.jpg)

  Beltér:
  Csiszolja meg a glettelt felület egyenetlenségeit, majd portalanítsa ezt követően a kész felületet TiefGrund TB használatával erősítse meg. Érzékeny területeken ajánlott az aromaszegény Dupa-Putzfestiger használata.
  Alapozás a fogadófelület nedvszívó-képességétől függően Caparol HaftGrund EG, CapaSol Konzentrat vagy CapaSol RapidGrund termékekkel.
  Vízzel oldható vagy elszíneződő anyagokat tartalmazó táblák esetében az alapozást AquaSperrgrund fein vagy Filtergrund grob termékekkel végezze a rákövetkezendő bevonattól függően.


  Gipsz építőlapok

  Bild 40 (004759.jpg)

  Beltér:
  Csiszolja meg a glettelt felület egyenetlenségeit. Alapozás nedvszívó felületeken a nedvszívó-képesség függvényében Caparol HaftGrund EG, OptiSilan TiefGrund vagy TiefGrund TB termékekkel. Érzékeny területeken a TiefGrund TB helyett ajánlott az aromaszegény Dupa-Putzfestiger használata. Erősen tömörített, sima felületű paneleken az alapozást Haftgrund EG-vel kell elvégezni.  Agyagvakolat

  Bild 35 (013780.jpg)

  Beltér:
  Távolítsa el a szennyeződéseket, tisztítsa meg a felületet sepréssel vagy kaparással. A felületet alapozza Sylitol® RapidGrund 111-el, 2:1 arányban vízzel hígítva.
  Az esetleges elszíneződés nem zárható ki, így a kiválasztott bevonat felvitele előtt minderről tájékoztatni kell a megrendelőt, kivitelezőt. Elszíneződés ellen javasoljuk az Aqua-inn No1 alkalmazását.


  Bevonat nélküli, festetlen fűrészporos, faforgács vagy dombornyomott tapéták 

  Bild 37 (004756.jpg)

  Beltér:
  Ellenőrizze, hogy a felület tapadása megfelelő, valamint javítsa ki az esetleges felületi hibákat. Alapozás nem szükséges.


  Nem tapadó tapéták

  Bild 33 (004752.jpg)

  Beltér:
  Mechanikus (kaparással, csiszolással) vagy nedves technikával teljesen távolítsa el a tapéta, ragasztó és hulladék maradványokat. Az előkészített felületet tisztítsa meg, mossa le, majd hagyja alaposan megszáradni.
  Alapozóként alkalmazzon TiefGrund TB-t, érzékeny területeken aromamentes Dupa-putzfestifer alapozót.


  Enyves festékrétegek

  Bild 36 (004755.jpg)

  Beltér:
  Nedves technikával (korongecsettel, kefével) teljesen távolítsa el a meglévő bevonatot, majd hagyja alaposan megszáradni. Ahol szükséges alkalmazzon mechanikus technikát (csiszolás, kaparás).
  Alapozóként alkalmazzon TiefGrund TB-t, érzékeny területeken aromamentes Dupa-putzfestifer alapozót.


  Dekorációs hablemezek, szegélyek, rozetták

  Bild 34 (004754.jpg)

  Beltér:
  Ellenőrizze a panelek megfelelő tapadását. Ahol szükséges ragassza vissza a nem megfelelően tapadó elemeket.
  Alapozóréteg alkalmazása nem szükséges. Nikotinnal szennyezett panelek festéséhez alkalmazzon IsoDeck, Aqua-inn Nº1 vagy Dupa-inn izoláló, szigetelő festéket.


  Fafelületek

  Bild 31 (004760.jpg)

  Kül- és beltér:
  Fafelületek lazúrozásához, mázolásához használja a Capalac alkidgyanta, Capacryl gyermekjátékok bevonására alkalmas PU akril lakk vagy Capadur és CapaWood faápolási termékeinket, rendszereinket.
  A megfelelő rétegrend felépítéséhez részletes információkat a kapcsolódó termékek műszaki adatlapjaiban talál.

  Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  Kérjük, hogy minden esetben olvassa el a vonatkozó biztonsági tudnivalókat az adott termék műszaki adatlapjában, illetve a csomagoláson található címkén.

  Ártalmatlanítás

  Az anyagot és az összes kapcsolódó csomagolást biztonságos módon, a helyi hatóságok követelményeinek megfelelően kell ártalmatlanítani. Újrahasznosításhoz csak teljesen üres kiszerelést szabad szelektív hulladék feldolgozóba leadni. Folyékony anyagmaradékot régi bevonatok (festék, vakolat) gyűjtőhelyén kell ártalmatlanítani, beszáradt anyagmaradékot építési, bontási, kommunális hulladékként vagy háztartási hulladékként ártalmatlanítható.

  Műszaki tanácsadás

  Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel, azok előkészítésével és az esetleges speciális, helyi adottságokkal. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.
  A nem megfelelő alkalmazásból adódó hibákért felelősséget nem vállalunk.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Product recommendation:

  CarboPor Reibputz Strukturvakolatok

  Capatect SH-Reibputze

  Capatect KD-Strukturvakolatok

  Capastone A

  Capadecor ArteLasur