caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/173862/052628_pergit_extra_kratzputz_30_HU.png

Pergit Extra-Kratzputz

Ásványi szárazhabarcs, mész/cement bázison, ásványi alapfelületekhez.

Alkalmazás

Fedővakolat a mészcement- és a gépi-alapvakolatok számára kül- és beltéren. A régi épületek felújításánál a Capatect Sanierputz Rapid és a Capatect Sanierputzsystem WTA-ra.

Tulajdonságok

 • Nagyon jó feldolgozhatóság
 • Vízpára áteresztő képes
 • Anyagfelszültség szegény
 • Időjárásálló
 • Vízlepergető
 • Magas mechanikai terhelhetőségű
 • Kézi és gépi úton is feldolgozható

Elérhető, szállítható típusok

Cikkszám

Kiszerelési egység

K0040 5000

25 kg Pergit Extra-Kratzputz 20

K0090 5000

25 kg Pergit Extra-Kratzputz 40

Kiszerelés/csomagolási egység

25 kg-os zsák (42 zsák / raklap, 1050 kg)

Színek

Fehér, gyári színezés lehetséges

Tárolás

Szárazon nedvességtől védve, úgy mint a cementet..

Műszaki adatok

 • Tapadási szilárdság: ≥ 0,3 N/mm2, törési kép B
 • Vízpára áteresztőképesség: μ ≤ 15
 • Friss habarcs nyers sűrűsége: 1.700 kg/m³
 • Konzisztencia: porformátum

Alkalmas alapfelületek

 • Régi hord- és szívóképes alapvakolatok
 • Mész-cement építőipari habarcsok
 • Gépi vakolatok
 • Könnyű alapvakolatok
 • Hőszigetelő vakolatok
 • Cementvakolatok
 • Capatect Sanierputzsystem WTA
 • Capatect Sanierputzsystem Rapid

Alapfelület előkészítése

Az alapfelületnek simának, tisztának, hordképesnek, száraznak, szennyeződésektől és leváló részektől mentesnek kell lennie. Az új alapvakolatokat csak léccel, fészekmentesen lehúzzuk és legalább 3-4 hétig hagyjuk kikeményedni. A Pergit Extra Kratzputz felvitele előtt a kikeményedett alapvakolatot megfelelően előnedvesítjük. Az erősen szívóképes alapfelületeket már előtte nap többször előnedvesítjük. A nem szívóképes alapvakolatok esetében egy tapadódást biztosító bevonat szükséges. A Capatect Sanierputz-ot vakolatfésűvel fel kell érdesíteni.

Anyag előkészítés

Egy vödörbe beleöntünk 5-6 liter vizet, majd alapos keverés közben (megfelelő keverőszárral, maximum 400 fordulat/perc sebesség mellett) a zsák tartalmát fokozatosan hozzáadjuk. Csomómentes állagúra keverjük, ezután legalább 3 percig állni hagyjuk, majd újból átkeverjük. Betonkeverőt vagy egyéb habarcskeverő gépet is használhatunk, 8-10 zsák készre kevert anyagot a habarcsládában még egyszer átkeverjük. A keveréshez megfelelő vakológépet is használhatunk.

A felhasználás módja

A Pergit Extra-Kratzputz-ot kőműveskanállal vagy a Capatect OPUS gépi rendszerrel 10-12 mm vastagságban felhordjuk, dörzsöljük és simítjuk. A megfelelő kikeményedés után az egész felületet egybefüggően drótkefével átkeféljük. A művelet során az anyagnak nem szabad a drótkefében maradnia. A felső/záró bevonatréteg ne legyen 8 mm-nél kevesebb. A gépi feldolgozásnál különösen ügyeljünk arra, hogy az anyagfelvitel egyenletes legyen és az állványszintek között ne alakuljanak ki átlapolások.

Az egyenletes felületi megjelenés elérése érdekében az egybefüggő felületeket egy munkafázisban készítsük el. Az átfedések elkerülése érdekében minden állványszinten elegendő számú munkatárs legyen és a szintek között is „nedves a nedvesbe” technikával dolgozzuk össze az anyagot. A természetes összetevők felhasználása miatt enyhefokú árnyaltbeli eltérések lehetségesek. Ezért az egybefüggő felületeken csak azonos gyártási számú (charge szám) terméket alkalmazzunk, vagy eltérő gyártási szám esetén előtte a szükséges anyagmennyiséget keverjük egybe.

Felhasználás

Pergit Extra-Kratzputz 20: kb. 18 kg/m2

Pergit Extra-Kratzputz 40: kb. 20 kg/m2

A felhasznált anyag mennyisége az alapfelület tulajdonságaitól és a feldolgozás módjától is függ. Irányadó, nem garantált értékek. A pontos értékeket minden esetben - az adott objektumon történő - próbafelhordással lehet megállapítani.

Feldolgozási feltételek

Az anyagot ne dolgozzuk fel + 5 °C hőmérséklet (anyag, épületszerkezet, levegő) alatt, ködben és harmatpontnál, illetve megfelelő védelem nélkül tűző napsütésben, és esőben. A megfelelő feltételeknek a felhordást követően legalább 2 napig fenn kell állniuk.

Száradás/száradási idő

+20 °C és 65% relatív páratartalomnál a vakolat 24 óra múlva felületszáraz. A teljes átszáradáshoz és terhelhetőséghez szükséges idő 2-3 nap. A vakolat hidratáció és a bekeveréshez használt víz elpárolgása által keményedik ki. Ebből kifolyólag különösen a hidegebb évszakokban és magas páratartalom mellett a száradási idő megnövekszik.

Szerszámok tisztítása

Használat után rögtön vízzel.

Megjegyzés

Az anyagot a felvitele után kellően jól tömörítsük, hogy ne maradjanak légzárványok a vakolatban. Vegyük figyelembe, hogy az alapfelület fajtája, szívóképessége, struktúrája továbbá az egyedi környezeti és fényviszonyok, illetve az alapanyagok természetéből adódó eltérései miatt enyhe színárnyalatbeli eltérések és finom hajszálrepedések jelenhetnek meg. Ezekben az esetekben az ásványi fedővakolatoknak egy egalizáló bevonatréteg szükséges. Reklamáció esetén a színárnyalatbeli eltérésekre a fenti okok miatt nem lehet hivatkozni. A száradási idő alatt - az eső hatásainak elkerülése érdekében – adott esetben ponyvával védjük a felületet. Javasoljuk a homlokzat árnyékolással történő védelmét erős szélben vagy tűző napsütésben.

Veszélyek jelzése / Biztonsági Ajánlások (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

Izgatja a légutakat és a bőrt – Súlyos szemkárosodást okozhat – Bőrrel való érintkezése érzékenységet okozhat - Porát nem szabad belélegezni – Kerüljük a szemmel és a bőrrel való érintkezését – Szemmel való érintkezés esetén azonnal és alaposan mossuk ki vízzel és konzultáljunk orvossal – Bőrrel való érintkezés esetén a szennyezett, átitatott ruhát azonnal vegyük le és a bőrt azonnal sok vízzel és szappannal mossuk le – A munka során védőruhát, védőkesztyűt és védőszemüveget/arcvédőt használjunk – Ezt a terméket és a termékkel érintkező csomagolást veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani.

Kromátszegény az RL 2003/53/EG szerint. A határérték redukálószer hozzáadásával biztosított a gyártási dátumtól számított 6 hónapig (lásd gyártási szám)

Ártalmatlanítás

Veszélyes hulladék égetőben vagy veszélyes hulladék gyűjtőben. Háztartási hulladékként nem ártalmatlanítható. Csatornába, talajra vagy élővízbe nem önthető. A termékkel szennyezett csomagolást a termékkel azonos módon kell kezelni.

Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

Mészhidrátot, cementet tartalmaz.

További részletek

Hulladék kulcsszám: 31409 (ÖNORM S 2100 szerint)

EWC/EAK: 17 09 03

Vízveszélyeztetési osztály: 1. osztály, a vizeket enyhén veszélyezteti.

Biztonsági adatlap: A biztonsági adatlap a www.caparol.hu oldalról tölthető le.

Alkalmazás: Csak építőipari felhasználásra.

Ügyfélszolgálat

Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

Műszaki információ