caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/173832/052600_raumquarz_HU.png

Histolith Raumquarz

Szol-szilikátfesték az erősen igénybevett beltéri falfelületekre. Nedves tisztíthatóság 1. osztály

Alkalmazás

Az erős igénybevételnek kitett ásványi, beltéri bevonatokhoz. Alkalmas a történelmi épületekhez éppúgy, mint a lakóépületekhez. Ideális továbbá iskolák, óvodák, kórházak és más nyilvános épületek számára is. A lítium-vízüveg összetevő és a szervetlen pigmentek különösen ragyogó színeket tesznek lehetővé.

Tulajdonságok

  • Nedves tisztíthatóság: 1. osztály, ezért magas súrolás- és dörzsölés állóságú
  • Ellenáll a vizes alapú fertőtlenítő és tisztítószereknek
  • Magasabb vízpára áteresztő képesség, sd-érték <0,01 m
  • Magas CO2 áteresztő képesség
  • Oldószermentes
  • Nem éghető

ÖNORM EN 13 300 szerinti jellemzők:

  • Nedves tisztíthatóság: 1. osztály
  • Fedőképesség: 1. osztály, 7 m2/l illetve 140 ml/m2 rétegenkénti anyagfelhasználás esetén
  • Maximális szemcseméret: finom
  • Anyagsűrűség: kb.: 1,4 g/cm3

Bázis

Kötőanyag kombináció magas minőségű alkáli vízüvegből és kovaszolból, továbbá ásványi pigmentek és töltőanyagok, szerves tartalom (< 5 %).

Kiszerelés/csomagolási egység

12,5 l; 5 l

Színek

Fehér

Kérésre gyári színezés többféle színárnyalatban. Egyedi és helyszíni színezés Histolith®Volltonfarben SI–vel lehetséges. Egyedi színezésénél a szükséges teljes mennyiséget egyben összekeverjük, a színárnyalatbeli eltérések megelőzése érdekében. Gépi színezés ColorExpress rendszerben szervetlen színezőpasztákkal lehetséges. Az esetleges színárnyalatbeli hibák felismerése miatt a feldolgozás előtt a színek megfelelőségét kérjük ellenőrizze. Az összefüggő felületeken csak azonos gyártási (charge) számú színt használjunk.

Fényességi fok

Matt (tompa matt)

Tárolás

Hűvös fagymentes helyen. Tárolhatóság kb. 12 hónap. Az anyag csak műanyag edényben tárolható.

Alkalmas alapfelületek

Az alapfelületnek szilárdnak, hordképesnek, szennyeződésektől és leváló részektől mentesnek, illetve száraznak kell lennie. ÖNORM B 3430, 1. részre ügyeljünk.

Alapfelület előkészítése

Új vakolatok a PIc, PII és a PIII habarcs-csoportokból:

A felületet 2-4 hétig száradni hagyjuk. A nem megfelelő száradásból adódó foltokat (Sinterhaut) Histolith® Fluat-al kezeljük.

Régi bevonat nélküli PIc, PII és a PIII vakolatok és régi ásványi bevonatok:

A felületet jól megtisztítjuk. A kevésbé szilárd rétegeket eltávolítjuk. A felület szívóképességétől függően 2:1-től 1:1-ig arányban vízzel hígított Histolith® Silikat-Fixativ-al egy alapozóréteget vigyünk fel.

Régi hordképes, matt diszperziós festékbevonatok:

A felületet jól megtisztítjuk. Egy alapozóréteget viszünk fel Histolith® Weißgrund-al vagy Histolith® Quarzgrund-al.

Gipszvakolatok a PIV habarcs-csoportból:

Szilárd vakolat esetében: Alapozás Histolith® Weißgrund-al. Lágy gipszvakolat esetében Histolith® Spezialgrundierung-al megerősítjük. A száradási foltokat (Sinterhaut) lecsiszoljuk és portalanítjuk, Histolith® Spezialgrundierung-al alapozzuk. Miután kellően jól megszáradt minden esetben Histolith® Weißgrund-al köztesréteget viszünk fel.

Gipszlapok:

A glettelési vállakat lecsiszoljuk, Histolith® Weißgrund.al alapozzuk. Lágy gipszglett esetében Histolith® Spezialgrundierung-al megerősítjük, Histolith® Weißgrund-al alapozzuk. Azokat a lapokat, amelyek vízben oldódó, elszíneződést okozó anyagokat tartalmaznak Primalon Filtergrund fein-el alapozzuk.

Gipsz építőlapok:

Histolith® Weißgrund-al alapozzuk.

Beton:

Az esetlegesen meglévő zsaluforma leválasztó anyagokat eltávolítjuk. Histolith® Weißgrund-al alapozzuk.

Téglafalazatok:

A felületet jól megtisztítjuk. A sérült fugahabarcsot kijavítjuk. Histolith® Weißgrund-al alapozzuk. A vízben oldódó, elszíneződést okozó anyagokat tartalmazó téglákat Primalon Filtergrund fein-el alapozzuk.

Enyves festékbevonatok:

Alaposan lemossuk, Histolith® Spezialgrundierung-al alapozzuk.

Bevonat nélküli fűrészporos, strukturált tapéták:

Közvetlenül bevonhatóak. A domború, nyomtatott papírtapéták esetében egy próbafelhordást végezzünk.

Üvegszövet falbevonatok:

Histolith® Weißgrund-al alapozzuk.

Penészes felületek:

A penészes felületeket lemossuk. A felületet a megszáradása után Capatox-al kezeljük, majd ismét hagyjuk megszáradni.

A felhasználás módja

Kenéssel, hengerezéssel vagy szórással (Airless géppel). A műemlékvédelem alatt álló épületek esetében javasolt az ecsettel/kefével való felhordás.

Bevonatrendszer

Egy teltebb, egyenletes bevonathoz maximum 5%-ig vízzel hígítva. Az erősen kontrasztos felületeken szükséges egy előzetes alapozás 5%-ban vízzel hígított Histolith® Raumquarz-al, az egyenetlenül szívóképes alapfelületeknél ezelőtt még Histolith® Weißgrund-al.

Felhasználás

Kb. 140 ml/m2 sima lapfelületen munkafázisonként. Irányadó, de nem garantálható értékek. A pontos értékeket minden esetben - az adott objektumon történő - próbafelhordással lehet megállapítani.

Feldolgozási feltételek

Az alapfelület, az anyag és a levegő hőmérséklete a feldolgozás és a száradás alatt:

+7 °C alatt nem feldolgozható. Ügyeljünk az éjszakai fagyveszélyre.

Száradás/száradási idő

+20 °C és 65% relatív páratartalomnál 4-6 óra után felületszáraz és átfesthető, 3 nap után terhelhető. Az alacsonyabb hőmérséklet és a magasabb levegő páratartalom megnöveli a száradási időt.

Szerszámok tisztítása

Használat után rögtön vízzel.

Megjegyzés

A Histolith® Raumquarz alapvetően ellenáll a fertőtlenítő szereknek. A nyitott pórusú bevonat miatt a fertőtlenítőszerek használata során nagyobb mennyiséggel kalkuláljuk azokból, mint egy „tömöttebb” pl. selyemfényű vagy fényes latex bevonat esetében.

A látható átfedések elkerülése érdekében „nedves a nedvesre” technikával hordjuk fel. Az Airless szórás esetében jól felkeverjük és átszűrjük. A javításnyomok kirajzolódásai a felületen több tényezőtől is függnek, ezért elkerülhetetlenek. A gipsztartalmú glettanyagokon színmintázatok, rajzolatok jelenhetnek meg. Egy a teljes felületen alkalmazott Histolith® Weißgrund köztesbevonat csökkenti ennek a kockázatát.

Védelmi intézkedések:

A bevonandó felület környékét gondosan takarjuk le, különösen az üveg-, kerámia-, lakkozott-, klinker-, természetes kő-, fém-, fa felületeket.

Veszélyek jelzése / Biztonsági Ajánlások (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

Ez a termék nem veszélyes a vegyi anyagokra vonatkozó jogi rendelkezések szerint és ezért jelölést nem kötelező alkalmazni. Emellett mégis kérjük, hogy ügyeljen a kémiai anyagoknál szokásos általános elővigyázatossági és higiéniai intézkedések betartására. Gyermekek elől elzárva tartandó.

Hosszabb bőrkontaktus vagy szembejutás esetén irritációt okozhat. Az érintett területet azonnal és alaposan mossuk le vízzel.

Ártalmatlanítás

Veszélyes hulladék égetőben vagy veszélyes hulladék gyűjtőben. Háztartási hulladékként nem ártalmatlanítható. Csatornába, talajra vagy élővízbe nem önthető. A termékkel szennyezett csomagolást a termékkel azonos módon kell kezelni.

EU határérték a VOC tartalomra

Ezeknél a termékeknél (Kat. A/a) 30 g/l. Ez a termék kevesebb mint l g/l VOC-t tartalmaz.

További részletek

Hulladék kulcsszám: 52 402 (ÖNORM S 2100 szerint)

EWC/EAK: 08 01 12

Vízveszélyeztetési osztály: 1. osztály, a vizeket enyhén veszélyezteti.

Biztonsági adatlap: A biztonsági adatlap a www.caparol.hu oldalról tölthető le.

Alkalmazás: Csak építőipari felhasználásra.

Ügyfélszolgálat

Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

Műszaki információ