caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/224121/062930_Caparol_Extra_25kg_HU.png

Extra

Extra fehérségű, hatékony, mosásálló festék beltéri fal- és mennyezetfelületekre.

 • Caparol Extra

  Alkalmazás

  Magas minőségű tartós, környezetbarát festékbevonat mindenféle beltéri fal- és mennyezetfestésre új építésnél és felújításnál.

  Tulajdonságok

  • Vízzel hígítható, környezetkímélő és szagtalan
  • Kiemelkedő fehérségi fok
  • Mosásálló
  • Magas fedőképesség
  • Jól tapad
  • Emisszióminimalizált, oldószermentes (AgBB kritériumai szerinti tesztelve)
  • Diffúzióképes (páraáteresztő), sd-érték< 0,1 m

  Bázis

  Műgyanta diszperzió

  Kiszerelés/csomagolási egység

  Vödör
  2 kg / 7 kg / 12,5 kg / 25 kg

  Színek

  Szín: Fehér

  A Caparol Extra gyárilag vagy Caparol partnereknél ColorExpress színezőgép rendszerrel a használatos Caparol színkártyák által színezhető. Többek között: 3D-System, CaparolColor, CaparolColor Compact, Histolith, Carbon-Edition, AmphiSilan/ Sylitol, RAL és egyéb színkártyák. Saját színezéssel CaparolColor Vollton- és Abtönfestékek (korábban Alpinacolor) vagy AVA – Amphibolin Vollton- und Abtön festékek bármely arányú hozzákeverésével a Caparol Extra sokféle dekoratív színben is elérhető. Ilyen esetben szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében.

  Felhordás elött ellenőrizze a színezett terméket a színeltérés elkerülése érdekében. Szomszédos falfelületeken valamint, hogy a felhordást követően a kész felület egységes, homogén megjelenést kapjon, mindig ugyanabból a gyártásból (Charge) származó színezett festéket használjon.
  A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros, stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként egy hasonló pasztel színárnyalt felhordása, amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy második rétegre is.

  Fényességi fok

  Matt

  Tárolás

  Eredeti lezárt csomagolásban hűvös, fagymentes helyen.

  Műszaki adatok

  A DIN EN 13300 szerinti jellemzők:
  A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

  Nedves tisztíthatóság

  Osztály: 3

  Kontrasztarány

  Fedőképességi osztály: 1
  5 m2/l  ill. 3,2 m2/kg kiadósság esetén.

  Maximális szemcsenagyság

  Finom (< 100 µm)

  Sűrűség

  Kb. 1.55 g/cm³

  A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

  Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
  ++
  (–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

  Alkalmas alapfelületek

  Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes mely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését.

  Alapfelület előkészítése

  Mészhabarcs- és javított mészhabarcs vakolatok (PII és PIII habarcs osztály szerint), minimális nyomószilárdság DIN EN 998-1 szerint: 1,5 N/mm2:
  Az erős, normál szívóképességű felületek előkezelés nélkül bevonhatóak. Erősen porózus, porló és erősebben szívó vakolatokat alapozóval (pl. OptiSilan TiefGrund vagy CapaSol) elő kell kezelni.

  Gipszes és készvakolatok (PIV habarcs osztály szerint), minimális nyomószilárdság a DIN EN 13279 szerint: 2 N/mm2:
  Egy alapozó réteg készítése Caparol Haftgrund alkalmazásával. A kifényesedett, mészcsurgásos felületeket előzőleg meg kell csiszolni és portalanítani, alapozás Caparol Tiefgrund TB -vel.

  Gipszlapok:
  A szívó felületeket egy OptiSilan TiefGrund. vagy Caparol-Tiefgrund TB réteggel elő kell kezelni. Tömör, félfényes, sima felületeket egy tapadásjavító alapozóval, Caparol Haftgrund-al alapozni.

  Gipszkartonlapok:
  Glettéleket lecsiszolni. Puha, csiszolt gipszrészeket Caparol Tiefgrund TB-vel megerősíteni. Alapozás Caparol-Haftgrund, OptiSilan TiefGrund vagy CapaSol termékekkel. Vízzel oldható, elszíneződő anyagtartalmú lapok esetén, Caparol AquaSperrgrund szigetelő alapozóval kezelni. A BFS 12. műszaki adatlapját figyelembe kell venni.

  Beton:
  Esetlegesen visszamaradt leválasztó anyagmaradékot, zsaluolaj maradványokat valamint málló, porló részeket eltávolítani.

  Pórusbeton:
  Alapozás 1:3 arányban vízzel higított Capaplex-el.

  Mészhomokkő, bevonat nélküli téglafelületek:
  Előkezelés nélkül bevonhatóak.

  Hordképes bevonatok:
  Matt, gyengén szívó rétegek közvetlenül átvonhatóak. Fényes- és festett felületeket csiszolással meg kell érdesíteni majd egy rétegben alapozni Caparol Haftgrund-al.

  Nem hordképes bevonatok:
  A nem hordképes lakk-, diszperziós- vagy műgyanta bevonatokat el kell távolítani. Gyengén szívó, sima felületeket Caparol Haftgrund-al egy rétegben alapozni. Az erősen porózus, málló, ill. szívó felületeket OptiSilan TiefGrund vagy CapaSol Konzentrat-al alapozni. Nem hordképes ásványi festék bevonatokat mechanikailag el kell távolítani és a felületet portalanítani. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel.

  Enyves festék bevonatok:
  Alapfelületig lemosni majd alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel.

  Festetlen fűrészporos, dombornyomásos papírtapéták:
  Előkezelés nélkül átvonható.

  Nem stabilan tapadó tapéták:
  Maradéktalanul el kell távolítani. A ragasztó- és makulatúra maradványokat le kell mosni. Alapozás Caparol-Tiefgrund TB-vel.

  Penészes, gombás felületek:
  A penészes, ill. gombás felületet nedves tisztítással el kell távolítani. A felületet Capatox-al átmosni és hagyni jól megszáradni. Az alapfelület tulajdonságaitól függően alapozni. Erősen penészes felületeknél vagy várható penészesedés esetén Indeko-W vagy Fungitex-W használata ajánlott. A lehetséges ide vonatkozó törvényi és hivatalos előírásokat figyelembe kell venni.

  Nikotin-, víz-, korom- és zsírfoltok:
  A nikotines szennyeződéseket éppúgy a korom- és zsírfoltokat, vízben feloldott zsíroldó háztartási tisztítószerrel lemosni majd hagyni alaposan megszáradni. Kiszáradt vízfoltokat szárazan lekefélni. Szigetelő alapozás Caparol AquaSperrgrund alapozóval. Erősen szennyezett felületek fedőfestésére Caparol Aqua-inn Nr.1. ajánlott.

  Fa- és faalapú szerkezetek:
  Javasoljuk a vízzel hígítható környezetkímélő Capacryl PU lakkcsalád alkalmazását.

  Apró hiányosságok a felületen:
  Megfelelő előkezelés után a felület Caparol Akkordspachtellel az előírásoknak megfelelően kijavítható, és utána alapozandó. Megfelelő előkezelés után a felület Caparol Akkordspachtellel az előírásoknak megfelelően kijavítható, és utánna alapozandó.

  A felhasználás módja

  Ecsettel, hengerrel vagy Airless szórással. 

  Airless beállítások:
  Szórási szög: 50°
  Szelep: 0,018–0,021"
  Szórási nyomás: 150–180 bar

  Használat után a gépet azonnal tiszta vízzel meg kell tisztítan.

  Hígítás

  Max. 5% vízzel. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség, speciális tulajdonságok).
  Gépi szórás esetén az anyagot higítatlanul alkalmazzuk.

  Bevonatrendszer

  Használt előtt a terméket jól fel kell keverni! Sima, egységes festés elérésnek érdekében egy telített, egyenletes rétegű bevonatot kell hígítatlan, esetleg max. 5% vízzel hígítva felhordani. Kontrasztos felületek esetében maximum 5% vízzel higított előzetes alapozó réteg alkalmazása szükséges. Egyenletlenül szívó alapfelületek esetében Caparol Haftgrund alapozóréteg szükséges. Befejező, fedő réteg esetén javasoljuk a termék hígítatlan alkalmazását.

  Felhasználás

  Kb. 150 g/m2  rétegenként, sima alapfelület esetén. Durva felületen értelemszerűen több. A pontos felhasználást a kivitelezés helyszínén próbafestéssel kell meghatározni.

  Feldolgozási feltételek

  Min. +5 °C alapfelület, környezet- és levegő hőmérséklet.

  Száradás/száradási idő

  + 20 °C és 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület már száraz és újra festhető. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb relatív páratartalomnál a száradási idő arányosan növekszik.

  Szerszámok tisztítása

  Használatot követően azonnal vízzel.

  Megjegyzés

  A termék speciális tulajdonságainak megőrzése érdekében más termékkel nem keverhető. A foltosodás elkerülése érdekében a bevonatot egy ütemben „nedves a nedvesre” technikával kell elkészíteni. Airless feldolgozás esetén a terméket alaposan fel kell keverni és átszűrni. Caparol Tiefgrund TB beltéri használata esetén, tipikus oldószerszag léphet fel. Ennek megfelelően a szellőzéstetésről gondoskodni kell. Érzékeny területeken ajánlott az aromaszegény Dupa-Putzfestiger alapozó használata. Sötét színeknél, mechanikai igénybevétel esetén (karcolás) világos nyomok, csíkok alakulhatnak mely a termék jellemzője. Ajánlatos ilyen színeknél egy kiegészítő, azonos színű PremiumColor záróbevonat felhordása. Kérjük vegye figyelembe a PremiumColor termék műszaki adatlapját.

  A felület javítása nagyon sok tényezőtől függően lehetséges, ezért feltétlenül szükséges BFS 25. számú műszaki adatlapban leírtak figyelembe vétele.

  Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  A termék nem minősül veszélyes készítménynek. Ennek ellenére a feldolgozáskor a vegyi anyagokra általánosan érvényes biztonsági és higiéniai előírásokat be kell tartani.
  Gyermekektől elzárandó. Csiszoláshoz használjon P2 porszűrőt. A festék használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Szembe kerülés esetén azonnal vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Bőrrel történő érintkezés esetén azonnal mossa le bő vízzel és szappannal. Amennyiben lenyeli forduljon szakorvoshoz mivel megzavarhatja a bélflóra normális működését. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni. Használjon A2 / P2 kombinált szűrőt. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba.

  Tartalmaz: 1,2-benzizotiazol-3(2H)-on, 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3-on és 2-metil-2H-izotiazol-3-on keveréke (3:1). Allergiás reakciót válthat ki.

  Ártalmatlanítás

  Az anyagot és az összes kapcsolódó csomagolást biztonságos módon, a helyi hatóságok követelményeinek megfelelően kell ártalmatlanítani. Újrahasznosításhoz csak üres kiszerelést szabad szelektív hulladék feldolgozóba leadni. Folyékony anyagmaradékot régi bevonatok (festék, vakolat) gyűjtőhelyén kell ártalmatlanítani, beszáradt anyagmaradékot építési, bontási, kommunális hulladékként vagy háztartási hulladékként ártalmatlanítható.

  EU határérték a VOC tartalomra

  EU határérték erre a termékre (A/a kategória) 30 g/l (2010). Ez a termék < 1g/l VOC-t tartalmaz.

  További részletek

  Lásd a termék Biztonság Adatlapját.

  Műszaki tanácsadás

  Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Műszaki információ

  Biztonsági adatlapok

  Product recommendation:

  Indeko-plus

  Profiweiss

  Deckweiss

  CapaSol Konzentrat

  Capatox