caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/207203/060279_DisboPOX_W_447_Universalharz.png

DisboPOX W 447 2K-EP-Universalharz

Vízzel hígítható vegyszer- és fertőtlenítőszerálló 2K epoxigyanta bevonat, falfelületek valamint ipari- és kereskedelmi objektumok forgalmas padlófelületeire, gyenge és közepes terhelésel. 

 • Caparol / Disbon DisboPOX W 447 2K-EP-Universalharz, wässrig

  Alkalmazás

  Padlók:
  Ipari- és kereskedelmi objektumokban ásványi padlókhoz és kemény aszfalt esztrichhez, beltérben, mint pl.: kapcsolóhelyiségek, géptermek, kazánházak, raktárak, levéltárak, folyosók, menekülési útvonalak, szociális- és ellátási helységek, kerékpártárolók.
  Köztes bevonat Disboxid ArteFloor rendszeren belül.

  Falfelületek:
  Magas kémiai igénybevételnek (vegyszereknek, fertőtlenítőszernek) és nedvességnek kitett helyiségekben, mint pld. vízes blokkokban, kórházakban, szellőző aknákban, laborokban és élelmiszeripari termelőüzemekben.

  Tulajdonságok

  • Jó kémiai ellenálláképesség.
  • Ellenáll a fertőtlenítőszereknek, hígított lúgoknak, gyenge savaknak, olajoknak, benzinnek, víznek és vizes sóoldatoknak.
  • DIN 25 415 szabvány szerint fertőtleníthető.
  • Diffúziós-képes; alkalmas magnezit- és anhidrit padlóburkolatokhoz (esztrich).
  • Emisszió-minimalizált. A TÜV által ellenőrzött és felügyelt (műszaki ellenőrző bizottság).

  A VOC-kibocsátás AgBB kritériuma szerinti tesztelve, beltérben alkalmazható építőanyagok esetén. Az AgBB (Építési Termékek Egészségügyi Felügyeleti Bizottsága) értékelési sémáját a környezetvédelmi és egészségügyi hatóságok hagyják jóvá az építőanyagok kényes, érzékeny területeken történő felhasználására, mint például tartózkodási, közösségi helyeken.

  Bázis

  Vízzel hígítható, kétkomponensű, szilárd epoxidgyanta.

  Kiszerelés/csomagolási egység

  • Kombinált fém tartály: 5kg / 10kg.

  Színek

  • Standard:
   5 kg-os kiszerelés: kavicsszürke/kieselgrau.
   10 kg-os kiszerelés: kavicsszürke/kieselgrau, betonszürke/ betongrau, törtfehér/altweiß, fehér/weiß.
   ColorExpress: 

  • Caparol ColorExpress partnereknél a Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid több, mint 21 000 színárnyalatban színezhető. A FloorColor plus színkollekció lehetővé teszi további exkluzív színárnyalatok kiválasztását.

  Egy lehetséges színezési hiba felismerésének érdekében, kérjük feldolgozás előtt a színpontosság ellenőrzését! Összefüggő felületekre azonos gyártási (charge) termékeket kell felhasználni. Az időjárás és az UV fény hatásarása a felületen elszíneződés és krétásodás jelentkezhet. A szerves színezékek (pl.: kávé, vörösbor vagy levél), valamint különböző vegyi anyagok (pl.: fertőtlenítőszerek, savak és hasonlók) színárnyalat változáshoz vezethetnek. A folyamatos dörzsölés valamint mechanikai igénybevétel miatt karcolások jelenhetnek meg a felületen. A bevonat funkcionális képességét e változások nem befolyásolják. Intenzív vagy sötét árnyalatoknál a felületen kisebb pigmentációs kopás alakulhat ki. Ilyen esetben szükségessé válhat egy speciális felületkezelés, ápolás vagy egy átlátszó tömítés alkalmazása.

  Fényességi fok

  Selyemfényű

  Tárolás

  Hűvös, fagymentes helyen.
  Az eredeti, lezárt vödör legalább 2 évig (gyártási időtől számított) tárolható. Az anyagot feldolgozás
  előtt alacsony hőmérsékleten, kb. 20 °C-on tárolja.

  Sűrűség

  kb. 1,4 g/cm3

  Száraz rétegvastagság

  kb. 35 µm/100 g/m2

  Diffúziós ellenállási tényező µ (H2O)

  kb. 40.000

  Taber kopás (CS 10/1000 U/1000 g)

  60 mg/30 cm2

  Kémiai ellenálló képesség

  Vegyszerállósági táblázat EN ISO 2812 alapján 20 °C-on:
  7 nap
  Ecetsav 5 %-ig+ (V)
  Sósav 10 %-ig+ (V)
  Kénsav ≤ 10 %-ig+ (V)
  Citromsav 10 %-ig+
  Ammónia 25 %-ig (Szalmiákszesz)+
  Kálcium-hidroxid+
  Vas III klórid, telített+ (V)
  Lysol oldat 2 %-ig+
  Manéziumklorid oldat 35 %-ig+
  Desztilláltvíz+
  Telített konyhasóoldat+
  Terpentinolaj+
  Lakkbenzin, benzin (kőolaj-éter) / tisztítószer+
  Fütő- és gázolaj+
  Coca-Cola+ (V)
  Kávé+ (V)
  Vörösbor+ (V)
  Transzformátor hűtőfolyadék+
  Szimbólumok jelentése: + = ellenálló, (V) = elszíneződik

  A Disboxid ArteFloor rendszerben történő feldolgozáshoz kérjük, olvassa el a rendszer tájékoztatóját, műszaki adatlapját.

  Alkalmas alapfelületek

  Padlófelületek:
  Valamennyi ásványi alapfelület, aljzat többek között beton, cement, anhidrit- és magnezitesztrich,
  vakolat, valamint kemény-aszfaltesztrich, beltérben.
  Az alapfelületnek hordképesnek, alaktartónak, szilárdnak, laza részektől, portól, olajtól, zsírtól, guminyomoktól és más tapadást gátló anyagoktól mentesnek kell lennie. Kemény összetételű esztrichek valamint kémiai adalékokkal (például utókezelő szerekkel) kezelt felületeket mechanikusan elő kell készíteni. Cementkötésű, műgyantával módosított habarcsok esetén próbafelhordással kell ellenőrizni a bevonhatóságot.
  A hordozófelület szakítószilárdságának átlagosan 1,5 N /mm2-nek kell lennie. A legkisebb egyedi érték nem lehet 1,0 N /mm2-nél alacsonyabb.

  Az alapfelület egyensúlyi nedvességtartalma el kell, hogy érje:
  Beton-és cementesztrich: max a súly 5%-a.
  Anhidritesztrich: max a súly 1 %-a.
  Magnezitesztrich: súly 2-4 %-a.
  Fabeton (Xylolithe (magnézium-oxiklorid)) esztrich: súly 4-8 %-a.

  A kemény aszfaltesztrichek-nek legalább IC 15 keménységi osztálynak meg kell felelniük, és az adott hőmérsékleti viszonyok és mechanikai terhelések között nem szabad deformálódniuk.

  Falfelületek:
  A Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid alkalmazható Capaver üvegszövettapétán, Capadecor AkkordVlies-Z üvegfátylon, Disbofein 332 Spachtel, Disbocret 505 Feinspachtel és Caparol- Akkordspachtel KF töltő, glett anyagokon.

  PII és PIII habarcs osztályba tartozó vakolatokat a helyszínen ellenőrizni kell. Az alapfelületnek hordképesnek, alaktartónak, szilárdnak, laza részektől, portól, olajtól, zsírtól, guminyomoktól és más tapadást gátló anyagoktól mentesnek kell lennie.
  A hordozófelület szakítószilárdságának átlagosan 0,8 N /mm2-nek kell lennie. A legkisebb egyedi érték nem lehet 0,5 N /mm2-nél alacsonyabb.

  Mivel a termék nem vízszigetelő bevonat, emiatt az alapfelületnek megfelelő nedvesség elleni védelemmel kell rendelkeznie nedves helységekben, valamint az alkalmazott felületkiegyenlítő és glett anyagokban.

  Biztosítson megfelelő szellőzést a szárítási fázis alatt, mert a levegő nedvességtartalma megnövekedhet a víz bepárlásának köszönhetően. Kerülje a huzatot.

  Alapfelület előkészítése

  Az alapfelületet megfelelő módon, mint pl. golyószórással, marással vagy gyémánt csiszolással kell előkészíteni, hogy az a felsorolt követelményeknek megfeleljen. Az esetleges felületi egyenetlenségek, repedések, karcolások kiegyenlítésére ásványi alapokon használjon Disbopox 453 Verlaufsicht vizes epoxibevonatot a műszaki információ szerint.

  Nem hordképes, erősen szennyezett (pl. olajokkal, zsírokkal, gumi kopással vagy krétásodott, üvegesedett) felületeket megfelelő módon, mechanikusan is elő kell készíteni. Kemény aszfaltesztrich-ek esetében a felületi előkészítést követően a töltőanyagok 75%-nak láthatónak kell lennie. Az egy komponensű festékbevonatokat valamint a laza kétkomponensű bevonatokat mindig távolítsa el. A felületen található olajfoltokat a kereskedelemben kapható olajeltávolítókkal kezelje.

  Üvegszerű felületeket, illetve kemény kétkomponenses bevonatokat meg kell tisztítani és csiszolni, ill. mattra szemcse szórni, vagy Disbon 481 EP-Uniprimerrel alapozni. A bevonandó felületen nem maradhatnak maradványok, tisztító- és ápoló szerek vagy hasonlók.

  A diffúziós képességek átviteléhez a régi, meglévő bevonatoknak is diffúzív tulajdonságokkal kell rendelkezniük. Teljes szerkezetre vonatkozóan ellenőrizni kell a diffúziós képességeket.

  Az alapfelület hibáit Disbocret PCC vagy Disboxid EP habarccsal a felülethez illeszkedően kitölteni.

  Ne használjon szilikontartalmú tömítőanyagokat mivel felületi hibákat okozhatnak.

  Anyag előkészítés

  Keverjük fel a basis anyagot majd adagoljuk hozzá az edzőt. Lassú járású keverővel (max. 400 ford./
  perc) intenzíven keverjük ameddig homogén, egyenletes színárnyalatot nem kapunk. Ezt követően
  öntsük át egy másik edénybe majd ismételten alaposan keverjük át. A közbenső-és fedőréteget nem
  szabad hígítani.

  Keverési arány

  Bázis : Edző = 3 : 2 súlyrész

  A felhasználás módja

  Az anyagot ecsettel, hengerrel (texturált poliamid henger, 11 mm-es szállhosszúsággal) vagy
  megfelelő gépi festékszóróval lehet alkalmazni.

  Airless szórás:
  Nyomás:, legalább 50 bar
  Szelep mérete 0,015" - 0,017"
  Szórásszög: 45 °

  A foltosodás elkerülése érdekében a bevonatot egy ütemben „nedves a nedvesre” módszerrel kell
  felhordani.

  Bevonatrendszer

  Alapozóréteg
  Ásványi aljzatok, használatba vett és erősen szívó alapfelületek esetén Disbopox 443 EP-Imprägnierung termékkel alapozzunk. Az alapozót a felületbe kefével alaposan dolgozzuk be.

  Az új, használatba nem vett, megfelelően előkészített ásványi felületeket és kemény aszfaltesztrichet 5-10% vízzel hígított Disbopox 447 Wasserepoxiddal alapozzuk.  A mechanikusan előkészített ásványi felületek megfelelő teherbírás és nedszivás esetén alapozhatók.

  Alacsony nedvszívó falfelületeken (mint pl.: Capaver üvegszövet, Capaver AkkordVlies-Z, Disbofein 332 Spachtel, Disbocret 505 Feinspachtel és Caparol Akkordspachtel KF) Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid max. 5% -kal tiszta vízzel hígítva.

  Repedés áthidalás, felület kiegyenlítés:
  A felületi egyenletlenségek, karcolások kiegyenlítésére, repedés áthidalásra használjon:
  DisboPOX W 402: 100 tömeg arányban.
  DisboAdd 940: 240 tömeg arányban.

  vagy
  Disbopox 453 Verlaufschicht: 100 tömegarányban
  Tiszta víz: 2 tömegarányban
  Disboxid 942 Mischquarz: 20 tömegarányban

  Bevonatréteg:
  Közbenső- és fedőrétegeket hígítatlanul kell felhordani. Alacsony fedettségű színárnyalatok (például sárga, narancssárga vagy piros) esetén több réteg felhordására is szükséges lehet. Ilyen esetben az első réteget egységes, jól lefedő alapozó árnyalattal kell elkészíteni.

  Csúszásmentes felület:
  Az R10 csúszásgátló osztály további kezelés nélkül elérhető.

  Felületi díszítés, kialakítás, csúszásgátlás:
  Disboxid 948 Color Chips-et a friss rétegre szórni, majd a száradást követően PU Aquasiegel 458-al simán, ill. 3% súly arányban Disbon 947 Slidestop hozzáadásával csúszásgátlóan átvonni.
  Alternatív megoldásként Disbon 8255 FastChips használatával, további tömítőréteg alkalmazása nélkül.

  Felhasználás

  Alapréteg
  Ásványi aljzatok, használatba vett és erősen szívó alapfelületek:
  Disbopox 443 EP-Imprägnierung
  kb. 200 g/m2
  Új, használatba nem vett ásványi felületek és keményaszfaltesztrich
  Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid
  max. 5% tiszta vízzel higítva.
  kb. 200 g/m2
  Capaver Glasgewebe és Capadecor AkkordVlies-Z
  Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid
  max. 5% tiszta vízzel higítva.
  kb. 120–200 g/m2
  Repedés áthidalás, felületkiegyenlítés
  DisboPox W 402
  DisboAdd 940
  kb. 550 g/mm/m2
  kb. 1300 g/mm/m2
  vagy
  Disbopox 453 Verlaufschicht
  Disboxid 942 Mischquarz
  kb. 1.040–1.200 g/mm/m2
  kb. 210–240 g/mm/m2
  Bevonat réteg
  Padlófelületek (R10)
  Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid
  kb. 200–250 g/m2 rétegenként
  Csúszásmentes padlófelületek (R10)
  Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid
  Disbon 947 SlideStop Fine
  kb. 250 g/m2
  kb. 10 g/m2
  Falfelületekkb. 120–200 g/m2 rétegenként
  A felület diszítése (padló):
  Chipsbeszórás:
  Disboxid 948 Color-Chips vagy
  Disbon 8255 FastChips
  kb. 30 g/m2
  Sima bevonat:
  Disbopur 458 PU-AquaSiegel
  kb. 130 g/m2
  Csúszásmentes bevonat:
  Disbopur 458 PU-AquaSiegel
  Disbon 947 SlideStop Fine
  kb. 130 g/m2
  kb. 4 g/m2

  Pontos anyagszükséglet a kivitelezés helyszínén próbafelhordással állapítható meg.
  Alternatíva: Disbopox 447 E.MI Wasserepoxid, 5–10 % tiszta vízzel higítva.
  Gépjármű gumiabroncsokkal vagy hasonló termékkel történő érintkezés esetén elszíneződés fordulhat elő.

  Feldolgozhatósági idő

  20 °C-on és 60 %-os relatív páratartalom esetén kb. 90 perc. Magasabb hőmérséklet
  lerövidíti, alacsonyabb meghosszabbítja a fazékidőt.

  Megjegyzés: a fazékidő vége szemmel nem érzékelhető. Túllépése a fényességi fokozat és a színárnyalat változásához, valamint a szilárdság és az alapfelülethez való tapadás csökkenéséhez vezet. A túl nagy rétegvastagságot (többletfelhasználást) az egyes munkafolyamatoknál kerülni kell. A száradás és a kikeményedés fázisában megfelelő szellőzést kell biztosítani mivel a levegő nedvességtartalma megnövekedhet a víz bepárlásának köszönhetően. Kerülje a huzatot.

  Feldolgozási feltételek

  Az anyag, a környező levegő és az alapfelület hőmérséklete legalább 10°C, max. 30 °C legyen. A
  relatív páratartalom a 80 %-ot nem haladhatja meg. Az alapfelület hőmérséklete a harmatpontot legalább 3 °C-al haladja meg.

  Várakozási idő

  Az egyes munkafolyamatok közötti várakozási idő 20°C -on legalább 16 óra és maximum 48 óra legyen. Hosszabb várakozási idő esetén az alapréteg felületét meg kell csiszolni. A megadott időtartam magasabb hőmérsékleten rövidül, alacsonyabb hőmérsékleten meghosszabbodik.

  Száradás/száradási idő

  A felület 20 °C -on és 60 %-os relatív páratartalom esetén 1 nap múlva lépésálló, kb. 3 nap múlva
  mechanikusan terhelhető és kb. 7 nap múlva teljesen kikeményedett. Alacsonyabb hőmérsékleten ez
  a periódus tovább tart.
  A kikeményedés folyamata alatt (kb. 24 óra 20 °C-on) a felvit anyagot a nedvességtől óvni kell, mivel
  felületi hibák és tapadás csökkenés keletkezhet.

  Szerszámok tisztítása

  Használat után és hosszabb munkaszünetek esetén azonnal vízzel, vagy meleg szappanos vízzel.

  Tanúsítványok

  Németországi mínősítések:

  • 1-1250: DIN 25415 szerinti könnyen fertőtlenítés (dekontaminálás) vizsgálata (Fachhochschule (UAS) Aachen, Németország)
  • 1-1249: Kétkomponensű bevonat vizsgálata az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak megfelelően (Hygiene-Institut des Ruhrgebiets (Hygiene Institute of the Ruhr area), Gelsenkirchen, Németország)
  • 1-1203 Tűzállósági vizsgálat DIN EN 13501-1 szerint (Prüfinstitut (Test Institute) Hoch, Fladungen, Németország)
  • 1-1101: csúszásgátló tulajdonságok vizsgálata, R9 kategória szerint (Material-Prüfinstitut Hellberg, Adendorf, Németország)
  • 1-1247: TÜV tanúsítvány, emisszió (kibocsátás) minimális padlóburkolatok normal színárnyalatokhoz, TÜV Nord (North Technical Control Board)
  • 1-1248: TÜV tanúsítvány, emisszió (kibocsátás) minimalizált padlóburkolatok, vegyes színárnyalatokhoz, TÜV Nord (North Technical Control Board)

  A legújabb tanusítványokat kérésre rendelkezésre bocsájtjuk.

  Veszélyek jelzése / Biztonsági Ajánlások (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  Szakemberek számára készült termék!

  Bázis anyag:
  Gyermekektől elzárandó. Szembe kerülés esetén azonnal bő vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Bővebben lásd: Biztonsági Adatlap.
  Alifás poliamidokat, 2-propenonitril-t tartalmaz. Reakciótermékek 3-amino-1,5,5-trimetil-ciklohexán-metán-aminnal, m-fenilénbisz (metil-amin), 3-amino-metil-3,5,5-trimetil-ciklohexil-amin. Allergiás reakciókat válthat ki.

  Edző:
  Epoxi vegyületeket tartalmaz. Allergiás reakciót okozhat, gyermekektől elzárandó.

  Ártalmatlanítás

  Az anyagokat és minden kapcsolódó csomagolást biztonságos módon kell ártalmatlanítani a helyi hatóságok mindenre kiterjedő követelményeinek megfelelően!
  Háztartási hulladékkal együtt nem szabad ártalmatlanítani! Lejárt szavatosságú lakként, festékként gyűjthető össze! Csak a teljesen kiürült tárolóedény hasznosítható újra!

  EU határérték a VOC tartalomra

  EU határérték erre a termékre (A/j kategória) 140 g/l (2010). Ez a termék max 15g/l VOC-t tartalmaz.

  GIS kód

  RE 0

  További részletek

  Lásd a biztonsági adatlapot.
  Az anyag feldolgozása során figyelembe kell venni az épületvédelmi utasításokat valamint be kell tartani padlók tisztítására, ápolására és karbantartására vonatkozó utasításokat.

  CE jelölés

  ce-logo
  Disbon GmbH

  Roßdörfer Straße 50, D-64372 Ober-Ramstadt

  08

  DIS-447-001248 EN 13813:2002
  Műgyanta bevonat beltéri felhasználásra.
  EN 13813:SR-Efl-B1,5-AR1-IR4
  TűzállóságEfl
  Maró / korrodáló anyagok felszabadulásaSR
  VízáteresztőképességNPD
  Kopásállóság≤ AR1
  Ragasztószilárdság≥ B1,5
  Ütésállóság≥ IR4


  EN 13813
  A CE-jelölés EN 13813 szabvány alapján: „esztrich-habarcsok, esztrich-vegyületek és esztrichek – esztrich habarcsok és esztrich vegyületek – Tulajdonságok és követelmények”
  Meghatározza a beltéri padlószerkezetekhez használt esztrich-habarcsokra vonatkozó követelményeket. A szabvány egyaránt magában foglalja a gyanta bevonatokat és tömítőanyagokat.

  Műszaki tanácsadás

  Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Műszaki információ

  Biztonsági adatlapok

  Product recommendation:

  Disboxid 947 Slidestop

  Disboxid 443 EP-Imprägnierung

  Disbon PU-Aquasiegel 458

  Disboxid 948 Color Chips