Amphibolin

Selymesen matt, univerzális, sokoldalúan használható homlokzati és beltéri csúcs-festék.

caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/2120/017808_Amphibolin_WE2_10_L.png
Caparol Amphibolin

Alkalmazás

Emisszióminimalizált és oldószermentes, sokoldalúan felhasználható homlokzati és beltéri csúcs festék, amely különlegesen jó tapadó tulajdonsággal bír szinte mindenféle aljzaton. A speciális kötőanyag formula külsőleg egy az időjárás viszontagságainak ellenálló réteget képez, sima és finoman strukturált felületeken, valamint kiválóan tűri az agresszív légszennyezést. A külső felületek univerzális festéke, alkalmazható a PII-es és PIII-as habarcs csoportba tartozó ásványi alapú vakolatokon, betonon, mészkövön, homokkőn, vakolatlan tégla-felületeken, betonit lemezen, stabil meglévő régi bevonatokon, horganyzott felületeken, kemény PVC-n és nem mérettartó fán.
Az Amphibolin nem alkalmazható több rétegű homlokzati hőszigetelő rendszerekhez (ETICS / WDVS).

Tartós, nagy teherbírásnak kitett, súrolás- és kopásálló, struktúramegtartó beltéri festékbevonat. Különösen ajánlott magas igénybevételnek kitett felületeken és Capaver üvegszálas tapéták bevonataként. Magas fényvisszaverő tulajdonsága miatt kiválóan alkalmazható gyengén megvilágított helyeken, mint folyosók, lépcsőházak, tárolók, műhelyek és mélygarázsok.

Tulajdonságok

 • Emisszióminimalizált és oldószermentes.
 • Vízzel hígítható, kíméli a környezetet és szinte szagtalan.
 • "Fogging aktív" effektől mentes összetevők.
 • Időjárásálló.
 • Nedves tiszthatósági osztály: 1 (DIN EN 13300 szerint).
 • Megfelel a német DIN 53778 szabvány szerinti "súrolásálló" besorolásnak.
 • Fedőképességi osztály: 2 (8 m2 / l vagy 120 ml / m2 fedettséggel).
 • Hatékonyan tisztítható, ellenáll a vizes fertőtlenítőszereknek és háztartási tisztítószereknek.
 • Nem sárgul.
 • Kiválóan tapad.
 • Alkáliáknak ellenáll, így nem elszappanosítható.
 • Vékonyan felhordható, struktúrát megtartó.
 • Könnyen feldolgozható.

Bázis

100 %-os tiszta akrilát. A DIN 55 945 szabvány szerinti műanyag diszperzió, vizes tapadást elősegítő adalékanyaggal keverve, hogy a tapadási tulajdonsága optimális legyen.

Kiszerelés/csomagolási egység

Vödör
1.25 liter / 2.5 liter / 10 liter

Színek

Szín: Fehér

CaparolColor Vollton- és Abtönfestékek (korábban Alpinacolor) vagy AVA – Amphibolin Vollton- und Abtön festékek bármely arányú hozzákeverésével az Amphibolin sokféle dekoratív színben elérhető. Nem nedszívó felületek esetében legfeljebb max. 10% -a színezőanyaggal, mint pl. merev PVC vagy horganyzott felületek. Saját színezés esetén, szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében. 100 liter és ennél több megrendelése esetén a termék gyárilag színezve is szállítható.

Az Amphibolin minden használatos színkártya szerint a ColorExpress-rendszerben színezhető. Többek között: 3D-system, CaparolColor, CaparolColor Compact, Histolith, Carbon-Edition, Alpinacolor, AmphiSilan/ Sylitol, Capamix 900, Panorama, Stadtbild 200, RAL színkártyák.

Felhordás elött ellenőrizze a színezett terméket a színeltérés elkerülése érdekében. Szomszédos falfelületeken valamint, hogy a felhordást követően a kész felület egységes, homogén megjelenést kapjon, mindig ugyanabból a gyártásból (Charge) származó színezett festéket használjon.

A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros, stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként egy hasonló pasztel színárnyalt felhordása, amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy második rétegre is.

Színtartóság a német BFS adatlapja (No. 26) szerint:
Osztály (kötőanyag): A
Csoport (pigmentáció): 1-3 (színárnyalat, színkód függvényében)
Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság.

Fényességi fok

Selyemmatt / G2

Tárolás

Hűvös, fagymentes helyen.

Műszaki adatok

A DIN EN 1062 szerinti jellemzők: 
A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

Maximális szemcsenagyság

< 100 µm, S1

Sűrűség

Kb.: 1.4 g/cm³

Száraz rétegvastagság

50 - 100 µm, E2

Egyenértékű diffúziós légréteg vastagság sdCO2

> 50 m, C1

Vízátbocsátási ellenállás (w érték)

0.1 [kg/(m2 · h0.5)] (alacsony), W3

Páraátbocsátási ellenállás ( sd -érték )

≥ 0.14 m és ≤ 1.4 (közepes), V2

Megjegyzés

Nedves tapadási vizsgálat:
Az Amphibolin-nal bevont üveglemezeken végzett laboratóriumi vizsgálataink szerint, a kötőanyag megakadályozza a bevonat felduzzasztását rendkívül nedves körülmények között, valamint a felhólyagosodást és hámlást.
Bild 3 (003453.jpg)Bild 4 (003454.jpg)
Bal oldalon: Hagyományos homlokzati diszperziós / emulziós festék, jobb oldalon: Amphibolin.

A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.


Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
+++++
(–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

Alkalmas alapfelületek

Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes mely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését.

Alapfelület előkészítése

Külső felületek:

Külső vakolatok PII (mész-cement vakolat) és a PIII (cementvakolatok) habarcs besorolás szerint. Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1,5 N / mm2.
Az új vakolatrétegeket kezeletlenül kell hagyni, általában 2 hétig, 20 °C-on és 65% relatív páratartalom mellett. A kedvezőtlen időjárási viszonyok, pl. szél vagy eső esetén, hosszabb száradási, kötési időtartamot kell biztosítani. CapaGrund Universal, mint további alapozó réteg használatával csökkenthető a mészkőképződés kialakulása. A lúgos záró réteget 7 napos száradási időt követően lehet felhordani.

Régi, meglévő vakolatok:
A javításoknak elegendő időt kell biztosítani, hogy megfelelően megszáradjanak. Erősen nedves, porózus és enyhén krétásodó felületeket CapaSol termékkel alapozzuk. Erőteljesen krétásodó felületek esetében Dupa-grund használata szükséges. A PII habarcsosztályba tartozó, ásványi könnyített vakolatok esetében használjon Sylitol® vagy AmphiSilan termékeket.

Beton felületek:
A betonfelületeket zsaluolajmaradványoktól és egyéb szennyeződésektől, meg kell tisztítani mely, történhet kézzel, géppel vagy az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral. Enyhén nedszívó és sima felületen max 5%-os vízzel (ívóvíz) higított Amphibolinnal kell alapozni. Erősen nedszívó felületek esetében alapozóként CapaSol-t használjon.

Cementkötésű forgácslapok / szálcement (eternit) lemezek:
A cementkötésű forgácslemezek magas lúgossága miatt Disbon 481 EP-Uniprimer-rel alapozzon, a mészkivirágzás elkerülése érdekében.

Horganyzott felületek:
A felület tisztítsuk meg szalmiákszesszel (BFS adatlap Nr. 5. szerint) majd vízzel öblítsük le. Alapozásként max 5%-ban vízzel (tisztavíz) higított Amphibolint használjuk.
A színezett festékek horganyzott felületeken magas páratartalom esetén kivirágozhatnak. Ilyen esetben szárazra kell törölni a felületet majd újabb Amphibolin réteggel ellátni.

Kemény, merev PVC:
Szalmiákszesszel történő alapos megtisztítást követően (BFS adatlap Nr. 22. szerint) alapozzon hígítatlan vagy max 5%-ban vízzel (tisztavíz) higított Amphibolin-nal.

Nem mérettartó, festetlen faaljzatok:
Capalac Holz-Imprägniergrund fa impregnáló alapozót használjunk. Olyan fák esetében, amelyek, hajlamosak az elszíneződésre az alapozást Capacryl Holz-Isogrund faalapozóval végezzük.

Szilárd, tartó, nem szívó és nem alapozott felületek:
Alapozásnak, ill. közbenső rétegnek, hígítatlan vagy legfeljebb 5 % vízzel (tisztavíz) hígított Amphibolint alkalmazzunk. Felső rétegnek szintén Amphibolint használjunk hígítatlan vagy legfeljebb 5 % vízzel (tisztavíz) hígított állapotban.

Alga- vagy penészfertőzöt felületek:
A felületet először mechanikusan alaposan (kefével, ledörzsöléssel vagy lekaparással) meg kell megtisztítani, majd Capatox-szal lemosni és megszáradni hagyni.

Felületek sókivirágzással:
A sókivirágzásokat szárazon, keféléssel el kell távolítani. Sókivirágzásos felületek bevonásánál a bevonat tartós tapadása, ill. a sókivirágzások megakadályozása nem szavatolható. Nagyobb felületeken alkalmazható a Capatect Sanierputz-rendszer vagy a Histolith műemlékcsalád termékei.

Hibás felületek:
A kisebb hibás felületeket Caparol Fassaden-Feinspachtel-lel, a nagyobb, mélyebb felületi hibákat 20 mm-ig Histolith-Renovierspachtel-lel javítsuk majd a javított felületet alapozzuk.


Belső felületek:

Belső vakolatok PII (mész-cement vakolat) és a PIII (cementvakolatok)
habarcs besorolás szerint. Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1,5 N / mm2.
Szilárd, normál, nedszívó felületek esetén alapozás nélkül felhordható a termék. Erősen nedszívó, pórozus felületeknél alapozzon CapaSol LF-el.

Gipszkarton lapok és PIV (gipszvakolatok) habarcscsoportba tartozó vakolatok. Minimális nyomószilárdság a DIN EN 13279 szerint: 2 N / mm2.
Tisztítsa meg az alapfelületet, távolítsa el a port, majd alapozzon Caparol Tiefgrund TB-vel.

Pórusbeton
Alkalmazzunk 1:3 arányban vízzel hígított Capaplex alapozóréteget.

A felhasználás módja

Ecsettel, hengerrel vagy Airless szórással

Airless szórás beállítasai:
Szórási szög: 50°
Szelep: 0.017” – 0.021”
Nyomás: 150 – 180 bar

Nespray 
Szelep: 0.016” – 0.019” (dupladüzni)
Nyomás: előre beállított

Használat után tiszta vízzel a gépet azonnal meg kell tisztítani!

Bevonatrendszer

Első vagy köztes bevonat réteg:
Hígítatlanul vagy esetleg max. 5% vízzel higítva.

Végső bevonat réteg:
Hígítatlanul vagy esetleg max. 5% vízzel higítva. Durva felületeken az alap, közbenső és a végső bevonatot 5% -kal vízzel hígítjuk és jól eloszlatjuk.
Befejező, fedő réteg esetén javasoljuk a termék higítatlan alkalmazását. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség).

Felhasználás

Kb. 120 ml/m2  rétegenként, sima alapfelület esetén. Durva felületen értelemszerűen több. A pontos anyagfelhasználást a kivitelezés helyszínén próbafestéssel kell meghatározni.

Feldolgozási feltételek

Feldolgozási és száradási alsó hőmérséklethatár:
Min. +5 °C alapfelület, környezet és a levegő hőmérséklet.

Száradás/száradási idő

+ 20 °C-nál és egy 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület már száraz és újra festhető, 24 óra elteltével esőálló lesz. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőfoknál és magasabb relatív páratartalomnál meghosszabbodik ez az időtartam.

Szerszámok tisztítása

Használatot követően, azonnal, vízzel.

Megjegyzés

A terméket nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitett felületen felhordani. Óvjuk erős napfénytől, széltől, ködképződéstől, esőtől, záporoktól és a relatív magas páratartalomtól. Vigyázzunk a veszélyes éjsztakai fagyokra!
Átlapolások elkerülése végett nedves a nedvesre módszerrel kell felvinni a rétegeket. Nem alkalmas vízszintes, vízzel állandóan érintkező felületek festésére. Durva, strukturált aljzatoknál optikai okokból azt ajánljuk, hogy használja inkább a Muresko–plus, Muresko-remium, Amphisil, AmphiSilan vagy Sylitol matt homlokzati festékeket. Nem szívó aljzatok esetében, mint kemény PVC vagy horganyzott felü-letek, legfeljebb 10 % AVA-t vagy Alpinacolort adjunk hozzá.
Caparol Tiefgrund TB beltéri használata esetén, tipikus oldószerszag léphet fel. Ennek megfelelően a jó szellőzéstetésről gondoskodni kell.

Tanúsítványok

Németországi mínősítések:
Amphibolin CO2 áteresztőképesség
Amphibolin világosság/fényesség
Amphibolin fertőtlenítőszerekkel szembeni ellenálló képesség

Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

Gyermekektől elzárandó. Csiszoláshoz használjon P2 porszűrőt. A festék használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Szembe kerülés esetén azonnal vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni, használjon A2/P2 porszűrőt. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Bővebben lásd: Biztonsági Adatlap.

Ártalmatlanítás

Csak az üres kiszerelést szabad a szelektív hulladékfeldolgozóba leadni. Folyékony anyagmaradékot vizesbázisú festékek hulladékaként, a beszáradt anyagmaradékot háztartási hulladékként kell kezelni.

EU határérték a VOC tartalomra

EU határérték erre a termékre (kategória A/c) 40 g/l (2010). Ez a termék max. 10 g/l VOC-t tartalmaz.

Termékkód festékek és zománcok

GISCODES:
Amphibolin: BSW20 (korábban: M-DF 01)

Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

Poliakrilát gyanta, titán-dioxid, szilikátok, víz, adalékok, tartósítószerek (metil-izotiazolinon, benzizotiazolinon, klór-metil-izotiazolinon és metil-izotiazolinon (3: 1) elegye))

További részletek

Lásd a termék Biztonság Adatlapját.

Műszaki tanácsadás

Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

Ügyfélszolgálat

Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

Product recommendation:


CapaSol LF Konzentrat (Grundier...

Capagrund

Capatox

Capaver Glasgewebe