caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/159210/051151_CarboSol_Homlokzatfestek_HU.png

CarboSol

Szénszálerösítésű nano hybrid kötőanyagú homlokzatfesték Hydroperle effektussal, magas vízgőzáteresztő képességgel és optimalizált felületvédelemmel. Különösen alkalmas ragyogó, intenzív színárnyalatokhoz.
 • CarboSol Fassadenfarbe Nespri

  Alkalmazás

  Szilikongyanta alapú, szénszál erősítésű, struktúra megtartató prémium homlokzat festék. Különösen ajánlott ragyogó, intenzív színárnyalatokhoz ahol a speciális komponensek biztosítják a kívánt, hosszantartó megjelenést.

  Extrém vízlepergető hatású, kiváló fedőképességű és magas páraáteresztő képességgel rendelkező bevonat alkalmas jól tapadó szilikátfestékek, matt diszperziós festékek, műgyanta vakolatok, és sérülésmentes hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) átfestésére.

  A CarboSol Fassadenfarbe Nespri egyesíti a modern emulziós festékek és a klasszikus szilikátfestékek előnyeit.

  Tulajdonságok

  • Időjárásálló
  • Hydroperleffekt-nek köszönhetően minimalizálja a homlokzat szennyeződési hajlamát
  • Rendkívül vízlepergető
  • Ellenáll az agresszív légszennyező anyagoknak
  • Öntisztító hatás speciális aktív fotokatalitikus pigmentekkel
  • Filmkonzerváló adalékanyagot tartalmaz, ezáltal védelmet biztosít az algák és gombák ellen
  • Finom szénszálakkal erősített
  • Nagyon jó fedőképesség
  • Nem filmképző, mikroporózus
  • Vízzel hígítható, környezetbarát és alacsony szagú

  Bázis

  Szilikongyanta emulzió

  Kiszerelés/csomagolási egység

  Vödör
  7kg / 22kg

  Színek

  Szín: Fehér

  A CarboSol Fassadenfarbe Nespri gyárilag vagy Caparol partnereknél ColorExpress színezőgép rendszerrel a használatos Caparol színkártyák által színezhető. Többek között: 3D-System, CaparolColor, CaparolColor Compact, Histolith, Carbon-Edition, AmphiSilan/ Sylitol, RAL és egyéb színkártyák. Saját színezéssel CaparolColor Vollton- és Abtönfestékek (korábban Alpinacolor) vagy AVA – Amphibolin Vollton- und Abtön festékek bármely arányú hozzákeverésével a CarboSol Fassadenfarbe Nespri sokféle dekoratív színben is elérhető. Ilyen esetben szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében.
  A sötét színárnyalatok gyári színezéssel készülnek.

  Felhordás elött ellenőrizze a színezett terméket a színeltérés elkerülése érdekében. Szomszédos falfelületeken valamint, hogy a felhordást követően a kész felület egységes, homogén megjelenést kapjon, mindig ugyanabból a gyártásból (Charge) származó színezett festéket használjon. 
  A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros, stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként egy hasonló pasztel színárnyalt felhordása, amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy második rétegre is.

  Fényességi fok

  Ásványi matt

  Tárolás

  Eredeti lezárt csomagolásban hűvös, fagymentes helyen.

  Műszaki adatok

  A DIN EN 1062 szerinti jellemzők:
  A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

  Sűrűség

  kb. 1,48 g/cm³

  Vízátbocsátási ellenállás (w érték)

  < 0.1 [kg/(m2  · h0.5)] (alacsony), W3

  Páraátbocsátási ellenállás ( sd -érték )

  < 0.14 m (magas), V1

  Kiegészítő termék

  CarboSol Grund, CarboSol Compact, CarboSol CoolProtect

  A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

  Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
  ---++
  (–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

  Alkalmas alapfelületek

  Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes mely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3. bekezdését.

  Alapfelület előkészítése

  Új és meglévő. sértetlen, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) diszperziós-, szilikongyanta-, mész (PIc) mész-cement (PII) kötőanyagú felületképzéssel. Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1 N / mm2.
  A meglévő rendszert megfelelő nedves tisztítási eljárással tisztítsa meg. Maximális hőmérséklet nagynyomású vízsugárhoz: 60 °C, nyomás: max. 60 bar. A felületet hagyjuk alaposan megszáradni, alapozás CarboSol Grund-al melyet követően a CarboSol Fassadenfarbe Nespri-t, mint befejező záróbevonatot az alábbiak szerint alkalmazzuk.

  Vakolatok PIc (mész), PII (mész-cement), PIII (cement) habarcs osztály szerint / Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1 N / mm2.
  Az új vakolatrétegeket általában 2-4 hétig, 20 °C-on és 65% relatív páratartalom mellett kezeletlenül kell hagyni. A kedvezőtlen időjárási viszonyok pl. szél vagy eső esetén, hosszabb száradási, kötési időtartamot kell biztosítani. CarboSol Grund, mint további alapozó réteg használatával a PIc, PII és PIII habarcsosztályba tartozó vakolatokon csökkenthető a mészkőképződés kialakulása. A lúgos záró réteget 7 napos száradási időt követően lehet felhordani.

  Régi, meglévő vakolatok:
  A felületi javításoknak elegendő időt kell biztosítani, hogy megfelelően megszáradjanak és kikeményedjenek. Normál nedszívású felületekre a CarboSol Grund alapozóréteget követően a CarboSol Fassadenfarbe Nespri felhordható. Erősen porózus, nedszívó és enyhén krétásodó felületeket CarboSol Grund termékkel alapozzuk. Erősen krétásodó felületek esetén az alapozást Dupa-Putzfestiger termékkel végezzük.

  Régi, meglévő szilikát festékbevonatok, vakolatok:
  Tisztítsa meg a stabil, megfelelően szilárd bevonatot mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően. Távolítsa el a laza, málló, instabil felületeket majd használjon CarboSol Grundot vagy Dupa-Putzfestigert, mint alapozó réteget.

  Cementkötésű forgácslapok / szálcement (eternit) lemezek:

  A cementkötésű forgácslemezek magas lúgossága miatt Disbon 481 EP-Uniprimer-rel alapozzon, a mészkivirágzás elkerülése érdekében.

  Meglévő, stabil diszperziós és szilikongynta vakolatok:
  A szennyezett felületet mechanikus úton (kefével, dörzsöléssel) vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően tisztítsa meg. A nedves technikával tisztított felületeket hagyja alaposan megszáradni majd alapozóként használjon Dupa-Putzfestigert egyéb esetben CarboSol Grund-ot.

  Meglévő, stabil diszperziós, szilikát és szilikon festékbevonatok:
  Tisztítsa meg a stabil, megfelelően szilárd bevonatot mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően. Normál- és mérsékelten nedszívó felületen alapozzon CarboSol Grund-al. Erősen nedszívó felületeken az alapozás Dupa-Putzfestiger-el történjen. Régi hordképes bevonat polisztirol alapú homlokzati hőszigetelő rendszeren mely erősen nedszívó, jól tapad és felületén finom hajszálrepedések találhatóak az alapozást Dupa-Putzfestiger-el végezzük.

  Fényes és vízlepergető (hidrfofób) felületek:
  A felületet mechanikusan édesíteni szükséges ezt követően CarboSol Grund-al alapozzunk. Amennyiben a mechanikus érdesítést követően is jelen van a vízlepergető tulajdonság, javasoljuk a Dupa-Haftgrund alapozó bevonat használatát.

  Nem hordképes festékbevonatok:
  Diszperziós bevonatok esetében a nem teherbíró, laza, málló részeket mechanikus úton vagy festékeltávolítóval távolítsa el, majd a felületet az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral tisztítsa meg majd alapozóként használjon CarboSol Grund-ot vagy Dupa-Putzfestigert.
  Ásványi bevonatok: Teljesen távolítsa el a nem teherbíró, laza, málló részeket mechanikus úton (kefével, dörzsöléssel, kaparással) vagy az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral. A megtisztított nedves felületeket a további kezelés előtt hagyja jól megszáradni. Alapozórétegként alkalmazzon CarboSol Grund vagy Dupa-Putzfestiger terméket.

  Tégla-homlokzatfalazat:
  Bevonás céljára csak fagyálló, idegen zárványokat nem tartalmazó előfalazó elemek vagy klinkertéglák alkalmasak. A falazásnak repedésmentesen fugázottnak és sómentesnek kell lennie. Alapbevonat hígítatlan CarboSol Grund. Amennyiben a CarboSol Fassadenfarbe Nespri közbenső bevonat után barna elszíneződés keletkezik, a fedő bevonatot Duparol-al kell elkészíteni.

  Ipari füsttel vagy korommal szennyezett felületek:
  Alkalmazzon oldószer tartalmú Duparol homlokzat festéket.

  Alga- vagy penészfertőzött felületek:
  A felületet mechanikus úton (keféléssel, dörzsöléssel, kaparással) vagy az előírások szerint nagynyomású vízsugárral meg kell tisztítani. Ezt követően a megtisztított felületet kenjük át Capatox-al vagy Fungigrund-al majd hagyjuk megszáradni.

  Felületek sókivirágzással:
  A sókivirágzásokat szárazon, keféléssel el kell távolítani majd alapozóként használjon DupaGrund terméket. Sókivirágzásos felületek bevonásánál a bevonat tartós tapadása, ill. a sókivirágzások megakadályozása nem szavatolható. Nagyobb felületeken alkalmazható a Capatect Sanierputz rendszer vagy a Histolith műemlékcsalád termékei.

  Repedt vakolat- és betonfelületek:
  Alkalmazzon CarboSol Fassadenfarbe Compact, Permasilan vagy Capa-Elast bevonatokat.

  Hibás felületek:
  A kisebb hibás felületeket Caparol Fassaden-Feinspachtel-lel, a nagyobb, mélyebb felületi hibákat 20 mm-ig Histolith-Renovierspachtel-lel javítsuk, majd a javított felületeket CarboSol Grund-al alapozzuk.

  Anyag előkészítés

  Felhasználás elött a CarboSol Fassadenfarbe Nespri-t kézzel vagy alacsony fordulatszámú rozsdamentes keverőszárral keverjük össze. A termék speciális tulajdonságainak megőrzése érdekében más termékkel nem keverhető.

  A felhasználás módja

  Ecsettel, hengerrel vagy Airless szórással. Ködmentes szórástechnikához javasoljuk a Nespri-TEC rendszer alkalmazását.

  Airless szórás esetén:
  Szórási szög 50º
  Fúvóka átmérő 0,021 – 0,023
  Nyomás: 150-180 bar

  Nespri-Tec szórás esetén:
  Szórási szög 20-30°
  Fúvóka átmérő 0,017 – 0,019
  Nyomás: 150-180 bar

  Bevonatrendszer

  Alapozó réteg:
  CarboSol Grund hígítatlanul illetve az Alapfelületek előkészítése fejezetben leírtak alaján.

  Közbenső bevonatréteg:
  CarboSol Fassadenfarbe Nespri maximum 10% tiszta vízzel higítva.

  Fedőbevonat:
  Higítatlan vagy maximum 5% tiszta vízzel higított CarboSol Fassadenfarbe Nespri.
  Befejező, fedőréteg esetén javasoljuk a termék hígítatlan alkalmazását. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség, speciális jellemzők).

  Nespri-TEC rendszerrel történő alkalmazás:
  A termék feldolgozása higítatlanul történik. 

  Felhasználás

  Kb. 200 - 350g / m2 /rétegenként, sima alapfelület esetén. Az anyagfelhasználás nagymértékben függ az alapfelület minőségétől és a felhordás módjától. A megadott érték tájékoztató jellegű, pontos értéket a helyszínen próbafestéssel kell meghatározni.
  Annak érdekében, hogy az alga- és gombaképződés ellen a lehető leghatékonyabb védelmet biztosítsuk két rétegben 400 - 700g / m2 anyagigényű bevonatot kell alkalmazni.

  Feldolgozási feltételek

  Az alkalmazás és a száradás során az alapfelület, anyag és a környezet alsó hőmérséklethatára +5 °C. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen. Figyeljünk az éjszakai fagyokra!

  Száradás/száradási idő

  + 20 °C-nál és egy 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület száraz és esőálló, kb. 12 óra múlva átfesthető. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb relatív páratartalomnál a száradási idő arányosan növekszik.

  Szerszámok tisztítása

  Használatot követően azonnal vízzel.

  Megjegyzés

  A jól tapadó, ill. nem krétásodó diszperziós festések és vakolatok esetén figyelemmel kell arra lenni, a CarboSol Fassadenfarbe Nespri jól használható, azonban a páraáteresztő képessége a meglévő régi bevonat következtében a megadott értékektől eltérhet.

  A foltosodás elkerülése érdekében a nagyobb felületeket nedves a nedvesre történő eljárással, egy munkafázisban kell bevonni. Vízzel terhelt vízszintes felületeken a termék nem használható. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen.


  A világossági/fényeségi érték meglévő stabil pórusbeton bevonatok esetén nagyobb, mint 30, hőszigetelő rendszerek esetében nagyobb, mint 25-nek kell lennie. Csak sértetlen többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) kezelhetőek festéstechnikai eszközökkel. Sérült felülethez a Capatect felújító rendszert ajánljuk. A polisztirol hőszigetelőmaggal ellátott homlokzati hőszigetelő rendszeren nem alkalmazható oldószertartalmú alapozó, kivétel Dupa-Putzfestiger.

  A környezeti hatások (pl.: nedvesség, UV sugárzás), használat, idő múlása, stb. miatt a bevonat felületén színváltozások idővel előfordulhatnak.

  Sötét színárnyalatok esetén a karcolások mechanikai sérüléseket (fényes csíkokat) eredményeznek (írás-effekt), mely a termék jellemzője.

  A szokásosnál nagyobb páratartalomnak kitett homlokzati területeken vagy akár helyi természetes időjárási viszonyok között megnő a gombák és algák kialakulásának kockázata. A CarboSol Fassadenfarbe Nespri speciális hatóanyagot tartalmaz, melynek köszönhetően filmvédelmet képez a homlokzaton és ellenáll a szerves anyagok (algák és gombák / penész) kialakulásának. A hatóanyag tartós védelmet biztosít, de a hatást a speciális homlokzati feltételek korlátozzák, mint pl. a szerves anyagok kialakulása erőssége, valamint a nedvesség intenzitása. Ennek következtében a tartós védelem nem garantálható. Ilyen esetben a felület megtisztítását követően Carbosol Grund helyet Capatox vagy Fungigrund használata javasolt.

  Nedves időjárási viszonyok (eső, köd, harmat) esetén, a hideg felületeken az adalékanyagokból sárgás- átlátszó, enyhén fényes- és ragadós nyomok, felületi effektusok jelentkezhetnek az időjárás által okozott lassú száradás következtében. Az adalékanyagok nyomai vízzel oldhatóak és elegendő vízmennyiség hatására eltűnnek, mint pl. ismétlődő intenzív esőzések. A megszáradt bevonat minőségét e változások nem befolyásolják. Közvetlen átdolgozás esetén az adalékanyagok nyomait előzetesen nedvesíteni kell és rövid reakcióidő után teljesen el kell távolítani, le kell mosni. A megtisztított felületet CapaGrund Universal-al alapozzuk. A nyomok nem fordulhatnak elő, nem jelentkezhetnek amennyiben az anyagot megfelelő éghajlati viszonyok között alkalmazzák.

  A homlokzat, mint minden emberi használatra készült szerkezet- igényli a „jógazda” magatartást, többek között a folyamatos figyelemmel kísérést és szükség esetén a felület megelöző karbantartását, tisztását.
  A felületi javítások nyomait számos tényező befolyásolja melyek a száradást követően is láthatóak maradhatnak. Bővebben lásd a német BFS 25. számú műszaki adatlap
  Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság.

  Veszélyek jelzése / Biztonsági Ajánlások (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  Gyermekektől elzárandó. A festék használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Szembe kerülés esetén azonnal vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Bőrrel történő érintkezés esetén azonnal mossa le bő vízzel és szappannal. Amennyiben lenyeli forduljon szakorvoshoz mivel megzavarhatja a bélflóra normális működését. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni. Használjon A2 / P2 kombinált szűrőt. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba.

  Tartalmaz: 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3on és 2-metil-2H-izotiazol-3on keveréke (3:1). Allergiás reakciót válthat ki.

  Ártalmatlanítás

  Az anyagot és az összes kapcsolódó csomagolást biztonságos módon, a helyi hatóságok követelményeinek megfelelően kell ártalmatlanítani. Újrahasznosításhoz csak üres kiszerelést szabad szelektív hulladék feldolgozóba leadni. Folyékony anyagmaradékot régi bevonatok (festék, vakolat) gyűjtőhelyén kell ártalmatlanítani, beszáradt anyagmaradékot építési, bontási, kommunális hulladékként vagy háztartási hulladékként ártalmatlanítható.

  EU határérték a VOC tartalomra

  EU határérték erre a termékre (kategória A/c): 40 g/l (2010). Ez a termék max. 5 g/l VOC-t tartalmaz.

  Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

  Szilikongyanta, szénszálak, akrilgyanta diszperzió, titán-dioxid, kalcium-karbonát, szilikátok, víz, filmképző segédanyagok, additív anyagok, tartósítószerek.

  További részletek

  Lásd a termék Biztonság Adatlapját.

  Műszaki tanácsadás

  Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Műszaki információ

  Biztonsági adatlapok

  Product recommendation:

  ThermoSan NQG

  CarboSol Compact

  Muresko

  CarboSol Grund

  AmphiSilan Koncentrat