caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/211260/061249_CapaColor_HU.png

CapaColor

Új, gazdaságos, betéri, matt latex falfesték.

 • Caparol CapaColor

  Alkalmazás

  Szokványos igénybevételű beltéri fal- és mennyezet felületekre alkalmazható. Különösen jól használható strukurált felületek színes bevonására vékony tétegben illetve nagy egybefüggő felületek festésére. A festék minimális emissziójú és oldószermentes (E.L.F.) ezért különösen alkalmasa munkahelyeken, lakó- és pihenő helységekben, ahol tartós az emberi jelenlét.

  Tulajdonságok

  • Emisszióminimalizált és oldószermentes.
  • Vízzel hígítható, kíméli a környezetet és szinte szagtalan.
  • Magas fedőképességű.
  • Kíváló, nedves tisztíthatóságú.
  • Diffuzió képes (páraáteresztő).
  • Nagyon könnyen- és kényelmesen feldolgozható.
  • Festőhengerrel nem érezhető ellenállás.

  Bázis

  Szintetikus latex (DIN 55945 szerint)

  Kiszerelés/csomagolási egység

  2.5 liter / 5 liter / 10 liter

  Színek

  Fehér

  CaparolColor Vollton- és Abtönfestékek (korábban Alpinacolor) vagy AVA – Amphibolin Vollton- und Abtön festékek bármely arányú hozzákeverésével a CapaColor sokféle dekoratív színben elérhető. Saját színezés esetén, szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében.

  A CapaColor a legtöbb használatos színkártya szerint a ColorExpress rendszerrel is színezhető. 
  Egy lehetséges színezési hiba felismerésének érdekében, kérjük feldolgozás előtt a színpontosság ellenőrzését! Összefüggő felületekre azonos gyártási (charge) termékeket kell felhasználni. 

  A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt javasolt első, alapozó rétegként egy pasztel színárnyalt felhordása (CapaColor vagy egy pigmentált alapozó (pl.: Caparol Haftgrund mely ColorExpress rendszerben színezhető.)), amely egységes, homogén felületet biztosít. Előfordulhat, hogy ezeknél a színeknél egy második réteg felhordása is szükségessé válhat.

  Fényességi fok

  Matt (DIN EN 13 300 szerint)

  Tárolás

  Hűvös, fagymentes helyen.

  Műszaki adatok

  A DIN EN 13300 szerinti jellemzők: 
  A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

  Nedves tisztíthatóság

  Osztály: 3 / MSZ DIN 53778 szerint

  Kontrasztarány

  Fedőképességi osztály: 2 
  7 m2/liter  ill. 150 ml/m2 kiadósság esetén

  Maximális szemcsenagyság

  Finom (< 100 µm)

  Sűrűség

  kb.: 1,47 g/cm3

  A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

  Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
  ++
  (–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

  Alkalmas alapfelületek

  Az alapfelületnek szennyeződésektől, leválló részektől mentesnek és száraznak kell lennie. VOB, "C" része szerint, DIN 18363, 3. bekezdése szerint.

  Alapfelület előkészítése

  Mészhabarcs- és javított mészhabarcs vakolatok (PII és PIII habarcs osztály szerint), minimális nyomószilárdság DIN EN 998-1 szerint: 2 N / mm2
  Az erős, normál szívóképességű felületek előkezelés nélkül bevonhatóak. Erősen porózus, porló és erősebben szívó vakolatokat alapozóval (pl. OptiGrund E.L.F. vagy CapaSol Konzentrat) kell előkezelni.

  Gipszes és készvakolatok (PIV habarcs osztály szerint), minimális nyomószilárdság a DIN EN 13279 szerint: 2 N / mm2:
  Egy alapozó réteg Caparol Haftgrund alapozóval. A kifényesedett, mészcsurgásos felületeket előzőleg meg kell csiszolni és portalanítani, alapozás CaparolTiefgrund TB -vel. 

  Gipszlapok: 
  A szívó felületeket egy OptiGrund E.L.F. vagy Caparol-Tiefgrund TB réteggel elő kell kezelni. Tömör, felfényes, sima felületeket egy tapadásjavító alapozóval, Caparol Haftgrund-al alapozni.

  Gipszkartonlapok: 
  Glettéleket lecsiszolni. Puha és csiszolt gipszprészeket Caparol Tiefgrund LF-el vagy Amphisilan Putzfestiger-el megerősíteni. Alapozás Caparol-Haftgrund, OptiGrund E.L.F. vagy CapaSol Konzentrat-al történhet. Vízzel oldható, elszíneződő anyagtartalmú lapok esetén, Caparol AquaSperrgrund szigetelő alapozóval kezelni. BFS 12. adatlapját figyelembe venni.

  Beton: 
  Esetlegesen visszamaradt leválasztó anyag maradékot, zsaluolaj maradványokat valamint a málló, porló részeket eltávolítani.

  Pórusbeton: 
  Alapozás Capaplex-el 1:3 arányban, vízzel hígítva. 

  Mészhomokkő, bevonat nélküli téglafelületek: 
  Előkezelés nélkül bevonhatóak. 

  Hordképes bevonatok: 
  Matt, gyengén szívó rétegeket közvetlenül átvonni. Fényes felületeket és mázolóanyagokat felérdesíteni. Alapozás Caparol Haftgrund-al egy rétegben.

  Nem hordképes bevonatok: 
  A nem hordképes lakk-, diszperziós- vagy műgyanta bevonatokat eltávolítani. Gyengén szívó, sima felületeket Caparol Haftrrund-al  egy rétegben alapozni. Az erősen porózus, málló, ill. szívó felületeket OptiGrund E.L.F. vagy CapaSol Konzentrat-al alapozni. Nem hordképes ásványi festék bevonatokat mechanikailag eltávolítani és a felületet portalanítani. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel. 

  Enyves festék bevonatok: 
  Alapfelületig lemosni. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel vagy Amphisilan Putzfestiger-el.

  Festetlen fűrészporos, dombornyomásos papírtapéták: 
  Előkezelés nélkül átvonható.

  Nem stabilan tapadó tapéták: 
  Maradéktalanul leszedni. A ragasztó- és makulatúra maradványokat le kell mosni. Alapozás Caparol-Tiefgrund TB vagy Amphisilan Putzfestiger-el egy rétegben.

  Penészes, gombás felületek:  
  A penészes ill. gombás felületet nedves tisztítással el kell távolítani. A felületet Capatox gombamentesítővel átmosni és jól kiszáradni hagyni. Az alapfelület tulajdonságaitól függően alapozni. Erősen penészes felületeknél, vagy várható penészesedés esetén Indeko-W vagy Fungitex-W használata ajánlott. A lehetséges ide vonatkozó törvényi és hivatalos előírásokat figyelembe kell venni. 

  Nikotin-, víz-, korom- és zsírfoltok: 
  A nikotines szennyeződéseket éppúgy a korom- és zsírfoltokat, vízben feloldott zsíroldó háztartási tisztítószerrel lemosni majd hagyjuk megszáradni. Kiszáradt vízfoltokat szárazan lekefélni. Szigetelő alapozás Caparol AquaSperrgrund alapozóval. Erősen szennyezett felületek fedőfestésére Caparol Aqua-inn Nr.1. ajánlott. 

  Fa- és faalapú szerkezetek: 
  A vízzel hígítható, környezetkímélő Capacryl PU-Lackkal bevonható. 

  Apró hiányosságok a felületen: 
  Megfelelő előkezelés után a felület Caparol Akkordspachtellel az előírásoknak megfelelően kijavítható, és utánna alapozandó.

  A felhasználás módja

  Ecsettel, hengerrel vagy Airless szórással. A henger ideális szálhosszúsága 12-14 mm.

  Airless alkalmazás:
  Szórási szög: 50°
  Szelep: 0,018 - 0,026 "
  Nyomás: 150-180 bar.

  Bevonatrendszer

  Használt előtt a terméket jól felkeverni! Sima, egységes festés elérésnek érdekében egy telített, egyenletes rétegű bevonatot kell a higítatlan, esetleg max. 2% vízzel higított CapaColor termékkel felhordani. A kontrasztban gazdag vagy eltérően nedvszívó aljzatok esetén szükséges lehet egy köztes réteg felhordása max. 5 %-os vizes hígításban. 
  Befejező, fedő réteg esetén javasoljuk a termék higítatlan alkalmazását. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség).

  Felhasználás

  Kb. 100 ml/m2  rétegenként, sima alapfelület esetén. Durva felületen értelemszerűen több. A pontos felhasználást a kivitelezés helyszínén próbafestéssel kell meghatározni.

  Feldolgozási feltételek

  Min. +5 °C alapfelület, környezet- és levegő hőmérséklet.

  Száradás/száradási idő

  + 20 °C-nál és 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület már száraz és újra festhető, 24 óra elteltével esőálló lesz. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőfoknál és magasabb relatív páratartalomnál meghosszabbodik ez az időtartam.

  Szerszámok tisztítása

  Használatot követően, azonnal, vízzel.

  Megjegyzés

  A foltosodás elkerülése érdekében a bevonatot egy ütemben „nedves a nedvesre” módszerrel kell felhordani. Caparol Tiefgrund TB beltéri használata esetén, tipikus oldószerszag léphet fel. Ennek megfelelően a jó szellőzéstetésről gondoskodni kell. Érzékeny területeken szaganyagban szegény Amphisilan Putzfestiger alapozót kell használni. 
  A felület javítása nagyon sok tényezőtől függően lehetséges, ezért feltétlenül szükséges a BFS 25. lap figyelembe vétele.

  Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

  Gyermekektől elzárandó. Csiszoláshoz használjon P2 porszűrőt. A festék használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Szembe kerülés esetén azonnal vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni, használjon A2/P2 porszűrőt. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Bővebben lásd: Biztonsági Adatlap.

  Ártalmatlanítás

  Csak a maradéktalanul kiürített edényeket szabad újrahasznosításba adni. A beszáradt anyagmaradékok kommunális szemétként kezelhetők. A folyékony anyagmaradékokat tartalmazó edényeket a fáradt festékek gyűjtőhelyén kell leadni. AVV hulladék kulcsszám: Nr. 080112

  EU határérték a VOC tartalomra

  EU határérték erre a termékre (A/a kategória) 30 g/l (2010). Ez a termék < 1,4 g/l VOC-t tartalmaz.

  Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

  Polivinilacetát diszperzió, viz, titándioxid,  ásványi töltőanagok, adalékanyagok.

  Műszaki tanácsadás

  Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

  Ügyfélszolgálat

  Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

  Műszaki információ

  Biztonsági adatlapok

  Product recommendation:

  Amphibolin

  SeidenLatexPlus

  Primalon Glanz-Latex

  CapaSol Konzentrat

  HaftGrund EG

  Akkordspachtel SF \"plus\"