Deckweiss

Magas mínőségű, beltéri, matt falfesték
caparol_pim_import/caparol_hu/products/image/210479/061110_Caparol_Deckweiss_2018_15L_HU.png
Caparol DeckWeiss

Alkalmazás

Diszperziós, matt, kiváló lég- és páraáteresztő, könnyen felhordható, beltéri alkalmazásra kifejlesztett festék, szokványos igénybevételre.

A kiváló fedőképessége és a könnyű feldolgozhatósága miatt különösen alkalmas nagy felületek gazdaságos festésére. Nagyon jó fedőképességű, általában 2 rétegben fed.

Tulajdonságok

  • Emisszióminimalizált és oldószermentes.
  • Rendkivül kiadós.
  • Vízzel hígítható.
  • Magas mínőségű.
  • Könnyen feldolgozható.
  • Lég- és páraáteresztő.

Bázis

Műanyag diszperzió (DIN 55945 szerint)

Kiszerelés/csomagolási egység

Vödör
2 liter / 4 liter / 8 liter / 15 liter

Színek

Fehér
CaparolColor Vollton- és Abtönfestékek (korábban Alpinacolor) vagy AVA – Amphibolin Vollton- und Abtön festékek bármely arányú hozzákeverésével a DeckWeiss sokféle dekoratív színben elérhető. Saját színezés esetén, szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni a színeltérések elkerülése érdekében.

Fényességi fok

Matt (DIN EN 13 300 szerint)

Tárolás

Hűvös, fagymentes helyen.

Műszaki adatok

A DIN EN 13300 szerinti jellemzők: 

Nedves tisztíthatóság

Osztály: 4 / MSZ DIN 53778 szerint

Kontrasztarány

Fedőképességi osztály: 2 
6 m2/liter  ill. 160 ml/m2 kiadósság esetén

Maximális szemcsenagyság

Finom (< 100 µm)

Sűrűség

kb. 1,47 g/cm3

A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
++
(–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

Alkalmas alapfelületek

Az alapfelületnek szennyeződésektől, leválló részektől mentesnek és száraznak kell lennie. VOB, "C" része szerint, DIN 18363, 3. bekezdése szerint.

Alapfelület előkészítése

Mészhabarcs- és javított mészhabarcs vakolatok (PII és PIII habarcs osztály szerint), minimális nyomószilárdság DIN EN 998-1 szerint: 2 N / mm2
Az erős, normál szívóképességű felületek előkezelés nélkül bevonhatóak. Erősen porózus, porló és erősebben szívó vakolatokat alapozóval (pl. OptiGrund E.L.F. vagy CapaSol Konzentrat) kell előkezelni.

Gipszes és készvakolatok (PIV habarcs osztály szerint), minimális nyomószilárdság a DIN EN 13279 szerint: 2 N / mm2:
Egy alapozó réteg Caparol Haftgrund alapozóval. A kifényesedett, mészcsurgásos felületeket előzőleg meg kell csiszolni és portalanítani, alapozás CaparolTiefgrund TB -vel. 

Gipszlapok: 
A szívó felületeket egy OptiGrund E.L.F. vagy Caparol-Tiefgrund TB réteggel elő kell kezelni. Tömör, felfényes, sima felületeket egy tapadásjavító alapozóval, Caparol Haftgrund-al alapozni.

Gipszkartonlapok: 
Glettéleket lecsiszolni. Puha és csiszolt gipszprészeket Caparol Tiefgrund LF-el vagy Amphisilan Putzfestiger-el megerősíteni. Alapozás Caparol-Haftgrund, OptiGrund E.L.F. vagy CapaSol Konzentrat-al történhet. Vízzel oldható, elszíneződő anyagtartalmú lapok esetén, Caparol AquaSperrgrund szigetelő alapozóval kezelni. BFS 12. adatlapját figyelembe venni.

Beton: 
Esetlegesen visszamaradt leválasztó anyag maradékot, zsaluolaj maradványokat valamint a málló, porló részeket eltávolítani.

Pórusbeton: 
Alapozás Capaplex-el 1:3 arányban, vízzel hígítva. 

Mészhomokkő, bevonat nélküli téglafelületek: 
Előkezelés nélkül bevonhatóak. 

Hordképes bevonatok: 
Matt, gyengén szívó rétegeket közvetlenül átvonni. Fényes felületeket és mázolóanyagokat felérdesíteni. Alapozás Caparol Haftgrund-al egy rétegben.

Nem hordképes bevonatok: 
A nem hordképes lakk-, diszperziós- vagy műgyanta bevonatokat eltávolítani. Gyengén szívó, sima felületeket Caparol Haftrrund-al  egy rétegben alapozni. Az erősen porózus, málló, ill. szívó felületeket OptiGrund E.L.F. vagy CapaSol Konzentrat-al alapozni. Nem hordképes ásványi festék bevonatokat mechanikailag eltávolítani és a felületet portalanítani. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel. 

Enyves festék bevonatok: 
Alapfelületig lemosni. Alapozás Caparol Tiefgrund TB-vel vagy Amphisilan Putzfestiger-el.

Festetlen fűrészporos, dombornyomásos papírtapéták: 
Előkezelés nélkül átvonható.

Nem stabilan tapadó tapéták: 
Maradéktalanul leszedni. A ragasztó- és makulatúra maradványokat le kell mosni. Alapozás Caparol-Tiefgrund TB vagy Amphisilan Putzfestiger-el egy rétegben.

Penészes, gombás felületek:  
A penészes ill. gombás felületet nedves tisztítással el kell távolítani. A felületet Capatox gombamentesítővel átmosni és jól kiszáradni hagyni. Az alapfelület tulajdonságaitól függően alapozni. Erősen penészes felületeknél, vagy várható penészesedés esetén Indeko-W vagy Fungitex-W használata ajánlott. A lehetséges ide vonatkozó törvényi és hivatalos előírásokat figyelembe kell venni. 

Nikotin-, víz-, korom- és zsírfoltok: 
A nikotines szennyeződéseket éppúgy a korom- és zsírfoltokat, vízben feloldott zsíroldó háztartási tisztítószerrel lemosni majd hagyjuk megszáradni. Kiszáradt vízfoltokat szárazan lekefélni. Szigetelő alapozás Caparol AquaSperrgrund alapozóval. Erősen szennyezett felületek fedőfestésére Caparol Aqua-inn Nr.1. ajánlott.

Fa- és faalapú szerkezetek: 
A vízzel hígítható, környezetkímélő Capacryl PU-Lackkal bevonható. 

Apró hiányosságok a felületen: 
Megfelelő előkezelés után a felület Caparol Akkordspachtellel az előírásoknak megfelelően kijavítható, és utánna alapozandó.

A felhasználás módja

Ecsettel, hengerrel vagy Airless szórással. A henger ideális szálhosszúsága 12-14 mm.

Airless alkalmazás:
Szórási szög: 50°
Szelep: 0,018 - 0,026 "
Nyomás: 150-180 bar.

Bevonatrendszer

Használt előtt a terméket jól felkeverni! Sima, egységes festés elérésnek érdekében egy telített, egyenletes rétegű bevonatot kell a higítatlan, esetleg max. 5% vízzel higított DeckWeiss termékkel felhordani. A kontrasztban gazdag vagy eltérően nedvszívó aljzatok esetén szükséges lehet egy köztes réteg felhordása max. 10 %-os vizes hígításban.
Befejező, fedő réteg esetén javasoljuk a termék hígítatlan alkalmazását. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség).

Felhasználás

Kb. 110 ml/m2  rétegenként, sima, nem nedszívó alapfelület esetén. Durva- és erősen nedszívó felületen értelemszerűen több. A pontos felhasználást a kivitelezés helyszínén próbafestéssel kell meghatározni.

Feldolgozási feltételek

Min. +5 °C alapfelület, környezet és a levegő hőmérséklet

Száradás/száradási idő

+ 20 °C-nál és 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület már száraz és újra festhető, 24 óra elteltével esőálló lesz. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőfoknál és magasabb relatív páratartalomnál meghosszabbodik ez az időtartam.

Szerszámok tisztítása

Használatot követően, azonnal, vízzel

Megjegyzés

A foltosodás elkerülése érdekében a bevonatot egy ütemben „nedves a nedvesre” módszerrel kell felhordani. Caparol Tiefgrund TB beltéri használata esetén, tipikus oldószerszag léphet fel. Ennek megfelelően a jó szellőzéstetésről gondoskodni kell. Érzékeny területeken szaganyagban szegény Amphisilan Putzfestiger alapozót kell használni.  A felület javítása nagyon sok tényezőtől függően lehetséges, ezért feltétlenül szükséges a BFS 25. lap figyelembe vétele.

Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

Gyermekektől elzárandó. Csiszoláshoz használjon P2 porszűrőt. A festék használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Szembe kerülés esetén azonnal vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni, használjon A2/P2 porszűrőt. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Bővebben lásd: Biztonsági Adatlap.

Ártalmatlanítás

Csak a maradéktalanul kiürített edényeket szabad újrahasznosításba adni. A beszáradt anyagmaradékok kommunális szemétként kezelhetők. A folyékony anyagmaradékokat tartalmazó edényeket a fáradt festékek gyűjtőhelyén kell leadni. AVV hulladék kulcsszám: Nr. 080112

EU határérték a VOC tartalomra

EU határérték erre a termékre (A/a kategória) 30 g/l (2010). Ez a termék legfeljebb < 1 g/l VOC-t tartalmaz.

Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

Acrylát-diszperzió, titán-dioxid, kalcium-karbonát, kréta, szilikátok, víz, adalékok, metil- /benzyl -izotiazolinon. Allergiás rekciókat válthat ki.
Allergiások információért hívják a következő telefonszámot: +36-80/20-11-99

Műszaki tanácsadás

Ez a Műszaki Ismertető nem foglalkozhat valamennyi, a gyakorlatban előforduló alapfelülettel és azok festéstechnikai előkészítésével. Abban az esetben, ha a jelen műszaki információ nem tartalmazza az adott alapfelületet, szükséges cégünkkel ill. tanácsadóinkkal felvenni a kapcsolatot. Örömmel állunk rendelkezésre részletes, az adott objektumra vonatkozó szaktanácsadással.

Ügyfélszolgálat

Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

Műszaki információ