Caparol Akkordspachtel SF plusz

Fedlolgozásra kész, diszperziós, pasztaszerű, szórható beltéri glettanyag.

Caparol Akkordspachtel SF "plus"

Alkalmazás

Gazdaságos szórható bevonat, foltszerű- és nagy összefüggő felületek glettelésére, falon és mennyezeten. Különösen alkalmas kész betonelemek, zsaluzott-, látszó-, gázbeton felületekre, vakolatokra, mész-homok téglára, pórusbetonra, gipsz- és gipszkarton lapokra és egyéb stabil, hordképes alapfelületekre.

Alkalmas Q3 vagy Q4 osztálynak megfelelő felületi minőség elérésére, gipsz- és gipszkarton lapokon a német BVG 2. számú és a BFS 12. számú adatlapjában szereplő előírások szerint.

Tulajdonságok

  • Emisszióminimalizált és oldószermentes.
  • Vízzel hígítható, környezetbarát és enyhe szagú.
  • Nagy tapadási szilárdság.
  • Szarukeménységűre száradó, nem zsugorodik.
  • Szárazon csiszolható, nedvesen nemezesedő.
  • Páraáteresztő (diffúzióképes). 
  • Könnyen felhordható és besimítható.
  • Tűzvédelmi besorolás: A2-s1,d0 DIN EN 13501-1 szerint.

Bázis

Műanyag diszperzió DIN 55 945 szerint.

Kiszerelés/csomagolási egység

PU zsák / vödör
25 kg

One-Way-Container (OWC) / Egy utas konténer
800 kg

Színek

Természetes fehér

Színezés: max 5 % CaparolColor Vollton- és Abtön festék vagy Amphicolor Vollton- und Abtön színezőfesték hozzákeverésével.

Fényességi fok

Matt

Tárolás

Hűvös, fagymentes helyen.

Kiegészítő termék

Csatlakozó készlet OWC (nem gyári tartozéka a OWC-nek, külön kell megrendelni):


Készlet tartalma:
B típusú csatlakozó
Átalakító B-ről, C típusú csatlakozóra
Szerelőkészlet
Megfelelő karbantartás esetén az OWC csatlakozó készlet, többször, újra felhasználható. A glettszórógép és az OWC közötti csatlakozót és tömlőt a glettszóró gyártója szállítja.

Kiegészítő termék:
Caparol-Füllspachtel P

Nedves helységekhez:
Histolith Renovierspachtel
Histolith Feinputz
Capatect-Feinspachtel 195
Capatect ArmaReno 700

A termék felhasználási területe a 606. számú Műszaki Információban definiáltak alapján.

Beltér 1Beltér 2Beltér 3Kültér 1Kültér 2
+
(–) nem alkalmazható / (○) korlátozottan alkalmazható / (+) alkalmazható

Alkalmas alapfelületek

Az alapfelületnek szennyeződésektől, leválló részektől mentesnek valamint száraznak kell lennie. VOB, "C" része szerint, DIN 18363, 3. bekezdése szerint.

Az alapfelület és annak jellegétől függően a glettanyag felhasználása előtt megfelelő alapozót kell alkalmazni. A fényes valamint a stalbil meglévő, régi alapfelületeket érdesíteni szükséges.
Kövesse a 650. számú műszaki adatlapot (Alapfelületek és előkészítésük).

A felhasználás módja

Kézi felhordás:
A felhasználás előtt alaposan keverjük össze az anyagot, majd rozsdamentes acél simítóval hordjuk fel a felületre.

Gépi szórásos technika:
Ésszerű és gazdaságos megoldás fal- és mennyezetfelületek glettelésére, kész betonelemek, zsaluzott-, látszó-, gázbeton, gipsz- és, gipszkartonlapok esetén teljes felületű glettelésre, nagy teljesítményű szórópisztollyal, „vékony-glett” módszerrel.

Munkafolyamat:
A teljes felületre, bő szórással hígítatlanul hordjuk fel a Caparol Akkordspachtel SF „plus”-t, majd rozsdamentes acél simítóval az anyagot simítsuk el. Száradás után a Caparol Akkordspachtel SF „plus” strukturálható ún. nedves filces simítóval megmunkálható, szárazon csiszolható.
Alapos, teljes száradást követően a kívánt felületi szerkezetnek (finomabbtól egészen a durváig) megfelelően lehet felszórni a Caparol Accordspachtel SF „plus”-t. A struktúra képe a hígítási foktól és a fúvóka méretétől függően változtatható. A gépi szórásos technika különösen ajánlott olyan mennyezeteken, melyeken további kezelést nem kívánunk elvégezni

Speciális tanácsok gletteléshez, gépi szóráshoz:
Nagyobb helységekben a szórást és a glettelést kezdjük a mennyezeten és a falfelület magasabb részein (fejmagasság), mely a padlóról könnyedén elérhető. A glettelést követően mikor az anyag elkezd meghúzni, a sarkokat nedves radiátor ecsettel húzzuk át. A felületet hagyja megszáradni majd az esetleges buborékokat, hólyagokat kézzel érintse meg. Amennyiben rozsdás foltok jelennek meg a felületen a megfelelő száradást követően korróziógátló alapozóval pl. Capalac Allgrund (stupfolással) kezeljük. Nagyon sima betonfelületek esetén előglettelés nélküli szórt alapréteg felhordása ajánlott.

Munkacsoport, munkamegosztás:
A szórásnál ajánlott 2-3 szakember alkalmazása. 1 fő kezeli a szórópisztolyt, 1 fő glettel, simítja a felület és 1 fő felelős a megfelelő anyagellátásért.

Felületek megóvása, takarása:
Ablak- és ajtónyílások lefedése műanyag fóliával ajánlott. Padlóburkolatokat nehéz takarófóliával fedjük le.

Ajánlott szórógépek és kompresszorok:
Caparol-Akkordspachtel SF „plus” felhordható vakolat szórógépekkel vagy nagyteljesítményű Airless glettszórógépekkel. Airless gépek használata esettén távolítson el minden szűrőt.

Szelep mérete: 0,035 "- 0,043"
Nyomás: kb. 150-180 bar
A megfelelő Airless gyártó által ajánlott nagyobb átfolyású szórópisztolyokat is használhatjuk a felületekhez.

Optimális alkalmazás érdekében a feldolgozás során legalább + 10 °C anyag, környezet- és levegőhőmérsékletet kell biztosítani.

Bevonatrendszer

Átkenhetőség:
A Sylitol Bio-Innenfarbe beltéri festék alkalmazása előtt mindig Caparol-Haftgrund termékkel alapozzon. A Caparol-Akkordspachtel SF "plus" -al glettelt felületek alapos száradást követően, alapozó réteg nélkül bevonhatóak, megfelelő Caparol diszperziós és latex festékekkel vagy Capacryl akril zománcokkal.

További plasztikus anyagokkal történő kezelés valamint textil és üvegszövet tapéták felhordása előtt a felületet Caparol Haftgrund-al alapozzuk.
Műgyanta vakolatok felhordása esetén Putzgrund vakolatalapozó használata szükséges.

Felhasználás

Gépi szórás esetén: 
kb: 1500 - 1670 g/m2/mm rétegvastagság.

Fröccsköléses, struktúra képzéses technika esetén:
kb: 400–700 g/m2, a kívánt struktúrától függően.

Az anyagszükséglet függ az alapfelület mínőségétől, amely a kivitelezés helyszínén próbafelhordással állapítható meg.

Feldolgozási feltételek

Legalacsonyabb hőmérséklet, alkalmazás és száradás folyamán:
+5 °C aljzat, környezet és levegőhőmérséklet
A felhordás során az anyag hőmérséklete > + 10 °C legyen.

Száradás/száradási idő

Kb. 12 - 48 óra, az épület nedvességétől, hőmérsékletétől és a bevonat vastagságától függően.

Szerszámok tisztítása

Használatot követően azonnal, vízzel.

Megjegyzés

A Caparol-Akkordspachtel SF "plus" nem alkalmas nedves helységekben történő alkalmazásra. A természetes töltőanyag-tartalom miatt csekély színváltozás jelentkezhet. Amennyiben a felület festetlen, bevonat nélküli marad a szórásos felhordást követően, akkor javasoljuk ugyanazon gyártásból származó anyag használatát.

Amennyiben a felhordáshoz új gépet használ, abban az esetben az első beindításnál egy egyszeri bejáratódási csiga- és tömlő kopással kell számolni. Kérjük kövesse a készülék gyártójának beüzemelési utasításait.

A géppel szórt falfelületeket fröcskölt, foltos technika alkalmazása esetén javasolt a felületet Caparol diszperziós festékekkel átvonni a magasabb felületi tartósság érdekében, mely gyakran szükséges a falfelületek esetében.

Tömör, kevésbé nedvszívó felületeken finom légbuborékok (hólyagosódás) keletkezhetnek, melyeket rövid kiszellőztetési időt követően, egy újabb átsimítással eltávolíthatunk. A simításhoz szükséges megfelelő száradási időtartam mértéke függ a falfelület hőmérsékletétől és a levegő páratartalmától. Ha a légbuborékok ismételten megjelennek a felületen akkor túl korán lett elvégezve az újrasimítás. Ilyen esetben ismételje meg az átglettelési folyamatot.

A durva, strukturált felületeknél, a sík, egyenletes felület eléréséhez érdekében szükséges lehet további glettelési folyamat.

A gipsztartalmú glettanyagok átdolgozása során, a nedvességnek való kitettség következtében duzzanat, hólyagképződés valamint hámlás léphet fel. Ezért gyors száradást kell biztosítani a megfelelő szellőztetés és hőmérséklet mellett. Kövesse a német Gipsz és Gipszkarton Szövetség 2. sz. "Gipszkarton kiegyenlítése" adatlapját.

Tanúsítványok

  • Tűzzel szembeni viselkedés besorolás.

  • Emisszió (kibocsátás) mérés DIN ISO 16000-9 alapján.

Figyelem (a közzététel időpontjának megfelelő állapot)

Gyermekektől elzárandó. Használat és a száradás során jó szellőzést kell biztosítani. Szembe kerülés esetén azonnal vízzel ki kell mosni (Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása. Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ vagy szakorvoshoz). Bőrrel történő érintkezés esetén bővízzel azonnal és alaposan le kell mosni, öblíteni. Szórásnál a szórt ködöt nem szabad belélegezni (használja az A2/P2 kombiszűrőt). A termék használata közben tilos enni, inni vagy dohányozni. Nem juthat a csatornarendszerbe, nyílt vizekbe és a talajba. Bővebben lásd: Biztonsági Adatlap.

Tartalmaz: 1,2-Benzisothiazol-3(2H)-on, 2-Methyl-2H-isothiazol-3-on. Allergiás reakciókat válthat ki. Hotline allergiás reakció estén: 0800/1895000 (díjmentesen hívható német telefonhálózatból).

Ártalmatlanítás

Az (építő) anyagokat és az összes kapcsolódó csomagolást biztonságos módon kell ártalmatlanítani, a helyi hatóságok követelményeinek megfelelően. Csak a maradéktalanul kiürített edényeket szabad újrahasznosításba adni. A beszáradt anyagmaradékok kommunális szemétként kezelhetők. A folyékony anyagmaradékokat tartalmazó edényeket a fáradt festékek gyűjtőhelyén kell leadni.

EU határérték a VOC tartalomra

Erre a termékcsoportra nincs EU határérték. Ez a termék max. < 1 g / l VOC tartalmaz.

GIS kód

BSW20

Termékkód festékek és zománcok

Korábban: M-DF01

Összetevők feltüntetése - nyilatkozat

Akrilgyanta diszperzió, szilikátok, víz, adalékanyagok, tartósítószerek (metil- / benzizotiazolinon)

Ügyfélszolgálat

Caparol Ügyfélszolgálat:Telefon: +36/1-264-8914Fax: +36/1-262-0467E-mail: caparol@caparol.hu

Műszaki információ

Biztonsági adatlapok